Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Przystępując do opisu testu burgerów sojowych z Lidla zastawaliśmy się czy warto go w ogóle publikować, bo to kolejna pozycja – propozycja marki Vemondo. Pozycja, bo jest to konkretny produkt, a propozycja, bo od czasu jego zakupu i testu, do chwili, w której ów test mogliśmy opublikować burgery zdążyły zniknąć z półek. Znając zaś specyficzną politykę Lidla zniknęły na dobre.
Zastanawia nas o co chodzi? Dlaczego najpierw Lidl umieszcza w swojej ofercie ciekawe produkty a potem nie można ich znaleźć? Nie dotyczy to oczywiście wszystkich produktów tej marki, bo niektóre z nich wciąż (na szczęście) są dostępne. Dlaczego akurat te, a nie inne, trudno powiedzieć, bo np. obecność w regale bardzo zbliżonych do siebie burgerów marki Dobra Kaloria i tych z logo Vemondo wydaje się nielogiczna.
Dlaczego np. w Biedronce i Kauflandzie, produkty roślinne są dostępne w stałej i szerokiej ofercie, a wszelkiego rodzaju „chwilówki” nie występują w zasadzie w ogóle? Każdy miłośnik roślinnej pizzy zapewne pamięta pizze z Lidla marki Trattoria Alfredo, które testowaliśmy na naszym blogu wegańskim:
https://vegetest.pl/trattoria-alfredo-delizioza-vegan-pizza-verdura/
https://vegetest.pl/trattoria-alfredo-delizioza-vegan-pizza-bruschetta/
Dlaczego zniknęły, skoro były naprawdę świetne? Dlaczego Lidl będąc jednym z pionierów wegańskich pizz, oddał rynek markom: dr Oetker i Proste historie? Lidlowi się nie opłacało, ale opłacało się firmom Dr. August Oetker KG Iglotex Sp. z o.o.?
Dlatego, siłą rzeczy, coraz częściej udajemy się na zakupy do Biedronki, za którą nigdy nie przepadaliśmy. No cóż, życie potrafi zaskoczyć 😉
Skoro jednak kupiliśmy te lidlowe burgery, skoro je usmażyliśmy i zrobiliśmy z nich dania, to postanowiliśmy je krótko opisać, zdając sobie sprawę z tego, że być może z tym testem zapozna się niewiele osób😉
Burgery usmażyliśmy na grillu elektrycznym, co jest efektem wprowadzania w naszej kuchni ograniczeń w smażeniu na oleju. Dlatego, z wyjątkiem sytuacji, w których producent wyraźnie zaznacza, że produkt należy podsmażyć na oleju, wszystkie inne będziemy już tylko smażyć na grillu lub piec w piekarniku.
Burgery sojowe z Lidla, to jeden z tych nielicznych produktów, które jest nie jest łatwo opisać. Same wrażenia smakowo – zapachowe są trudne do zdefiniowania. Zapach jest nieokreślony i nie udało nam się znaleźć żadnych analogii, do których moglibyśmy go porównać. Niemniej jednak po przekrojeniu burgera nożem zapach staje się bardziej konkretny i może budzić skojarzenia z burgerami wołowymi. Również trudny do opisania jest smak. Jest specyficzny i nie można go z niczym porównać. Jest przy tym minimalnie gorzki i nieznacznie pikantny. Jednakże całościowy odbiór jest bardzo pozytywny. Nam burgery bardzo smakowały i chętnie kupilibyśmy je ponownie. Konsystencja jest raczej twarda i zwarta, a przy tym burgery naszym zdaniem są soczyste i lekko klejące. Wraz z bułką i dodatkami tworzą bardzo dobry zestaw. Zdecydowanie warto kupić i spróbować. Oczywiście pod warunkiem, że pojawią się w Lidlu ponownie.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z naklejoną etykietą z dwóch stron. Grafika prosta, estetyczna i przyjemna dla oka. Czytelna i typowa dla marki. |
Wygląd ogólny | Kolor brunatny. Wyglądem identyczny jak dobrze zmielonego mięsna o niskiej zawartości tłuszczu. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta i lekko twarda. Soczysta i lekko klejąca. Powierzchnia chropowata. |
Zapach | Zapach własny i specyficzny. Brak dominującego zapachu. Można wyczuć zapach typowy dla produktów zawierających białka sojowe. |
Smak | Smak zrównoważony, bez dominujących składników. Własny i specyficzny. Lekko pikantny i nieznacznie gorzki. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla burgerów mięsnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, jęczmień, płatki owsiane |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać mleko. Źródło błonnika, wie. B12, żelaza |
Przechowywanie | W temp. +1°C – +4°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
8,99 zł za opakowanie – 40,86 zł za kg.
Dostępne: Lidl
Kod: 4056489785224
Jeden komentarz
Bardzo fajny blog! Choć z jedzenia mięsa raczej nie zamierzam zupełnie rezygnować, tak lubię niekiedy przetestować produkty wegańskie, a Wasza strona wydaje się być skarbnicą wiedzy o tychże produktach w polskich sklepach. Przeczytałam kilka recenzji i mam już kilka produktów do przetestowania na oku 😉
Jesli chodzi o zdrowsze przygotowywanie potraw, to chętnie odwdzięczę się super tipem – polecam frytkownice na gorące powietrze. Używam od ponad 2 lat i jest rewelacyjna. Cos jak połączenie mikrofali i piekarnika w jednym (tylko, ze tu mamy obróbkę gorącym powietrzem i szybciej o jakies 50% niz w piekarniku), szybko i zdrowo mozna przygotować potrawy bez użycia tłuszczu lub z jedynie jego odrobina. Przygotowane tak sznycle wegańskie z lidla były świetne! Sprzęt wart każdych pieniędzy.