Nasza rekomendacja: (5,4 / 6)
Naprawdę? Nie testowaliśmy? Sami byliśmy zaskoczeni jak to się stało, że nie testowaliśmy do tej pory żadnego zamiennika sera wyprodukowanego z orzechów nerkowca. Na szczęście mamy dobrych przyjaciół, którzy o to zadbali😉 Wraz z zamówionymi napojami migdałowymi, których nie mogliśmy nigdzie dostać, sklep wegaanski.com przysłał nam do testów kilka dodatkowych produktów. Między innymi tych na bazie nerkowców. Tak po prostu, od siebie 😀👍 Dziękujemy 👍
Ser czy nie ser?
Oto zatem, po raz pierwszy w 3,5 letniej historii naszego bloga wegańskiego testujemy wegańskie “smarowidło” z fermentowanych orzechów nerkowca. Nie ukrywamy, że oczekiwaliśmy raczej czegoś co smakuje jak…fermentowane orzechy nerkowca. Jakież było nasze zaskoczenie, gdy okazało się, że produkt nie ma nic wspólnego ze smakiem i zapachem nerkowców. Zdecydowanie mu bliżej do kwaśnego twarogu niż produktu roślinnego. To było bardzo pozytywne zaskoczenie👍 Nie dlatego, że będąc roślinożercami z utęsknieniem i zazdrością patrzymy na tych “szczęśliwców”, którzy raczą się serami. Tylko dlatego, że nie spodziewaliśmy, iż rośliny dają aż tak wiele możliwości. Gdzie bylibyśmy dzisiaj, gdyby ludzkość zamiast skupiać się na coraz sprawniejszym mordowaniu zwierząt i przetwarzaniu mięsa, żeby nadawało się do jedzenia przez roślinożerców jakimi jesteśmy, wykorzystali potencjał drzemiący w roślinach?🤔
Produkt ze wszech miar godny polecenia. Gdybyśmy mieli go do czegoś porównać, to wg nas jest czymś pośrednim pomiędzy kwaśnym serem twarogowym i serkiem topionym z wyczuwalną „piaskowatą” teksturą dobrze zmielonych orzechów. Test przeprowadzaliśmy wraz z naszymi znajomymi, z którymi spędzaliśmy weekend na Mazurach. Oni również przyznali, że produkt jest wysokiej jakości i godny polecenia. Jednak dwie osoby z czterech powiedziały, że mimo wielu zalet im nie smakuje, bo po prostu nie lubią tego typu smaków, a dwie bardzo szybko i przyjemnością zjadały to, czego tamte nie chciały. Samo życie 😂
Najlepiej „smarowidło” sprawdza się rozprowadzone na chlebie z dodatkiem warzyw (pomidory, ogórki, koperek, szczypiorek, rzodkiewka – wybór jest ogromny). Sprawdzi się też znakomicie jako dodatek do sałatki.
Spójrzcie ten skład? Trzy składniki – wszystko na ten temat👍 Warto z ciekawości porównać ten skład ze składem parówek BeVege
Wady
Aż serce boli, że nie możemy poznać 6,0, czyli naszej maksymalnej rekomendacji, na którą produkt zasługuje, ale blokuje nas przed tym jego cena. Prawie 200 zł za kilogram! To zdecydowanie najdroższy produkt jaki testowaliśmy. Nawet jeżeli mielibyśmy sobie raz jakiś czas pofolgować i zakupić ten serek, to jednak 19,99 zł za stugramową porcję to sporo wydatek. Trudno będzie przekonać fleksitarian, żeby częściej sięgali po ten produkt, skoro tradycyjne alternatywy są wielokrotnie tańsze. Oczywiście wysoka cena jest podyktowana wysoką ceną surowca i fantastycznym składem i jak najbardziej ma sens. Jednak fakt pozostaje faktem: cena jest wysoka. I to jedyna, pomijając kwestię gustu, wada tego produktu.
Gdyby pominąć cenę, nasza rekomendacja wyniosłaby 6,0 i była czwartą w historii najwyższa nota na pół tysiąca przetestowanych produktów ! Ponieważ jednak na rekomendację ma także wpływ cena produktu, musimy ją nieznacznie obniżyć.. Jeżeli jednak cena nie ma dla Was znaczenia dodajcie te 0,6 pkt do naszej rekomendacji i cieszcie się smakiem, bo naprawdę warto! 👍
Agnieszka i Arek
Blog Wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Produkt zgrzany w folii. Etykieta czytelna, oszczędna, ale przyjemna. Grafika prosta, estetyczna. Łatwo rozpoznawalna, typowa dla wyrobów Veggo. |
Wygląd ogólny | Kolor ecru. Jednolity. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja średnio miękka Wilgotna i tłustawa. Łamliwa. Nieco piaskowata. |
Zapach | Kwaśny budzący skojarzenia z kwaśnym serem twarogowym. |
Smak | Własny. Przyjemnie kwaśny i lekko słodki. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak. |
Dodatkowe informacje
Waga | 100 g |
Obecność konserwantów i/lub przeciwutleniaczy | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Orzechy nerkowca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | |
Przechowywanie | Od +4ºC do +8ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 10 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
8,99 zł za opakowanie – 199,00 za kg.
Producent: Veggo
Dostępny: wegański.com
Kod: 4779046470417
Veggo. Fermented cashew spread
0.00Skład
- Orzechy nerkowca 84%
- Olej kokosowy
- Sól
- Starter wegańskich kultur bakterii Bifidobacterium Lactobacillus bulgaricus Streptococcus thermophilus
Wartości odżywcze
- Energia: 469 kcal
- Tłuszcze: 41,7 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 23 g)
- Węglowodany: 12,1 g (w tym cukry: 1,2 g)
- Białko: 11,3 g
- Sól: 1 g