Vega Up. Wegańskie flaczki z boczniaków

Nasza rekomendacja:
4.5 out of 6 stars (4,5 / 6)

Drugie testowane przez nas danie marki Vega Up. Wegańskie flaczki z boczniaków, to nieco inny produkt niż Grzybowy strogonow z boczniakami i pieczarkami. Trudno zresztą, żeby był podobny 😉 Nie to jednak mam na myśli. O ile strogonow był tylko “do przyjęcia”, o tyle flaczki są po prostu dobre. Co prawda nie mogą stanowić dobrej alternatywy dla tradycyjnych flaczków, a tylko dostateczną, ale mają kilka cech, które sprawiają, że warto ich spróbować. Jakie to cechy?

  1. Po pierwsze smakowitość. Vega Up. Wegańskie flaczki z boczniaków przyjemnie pachą i są smaczne. Ale z małym „ale”… Otóż zarówno zapach jak i smak są specyficzne. Podczas oceny doszliśmy oboje do wniosku, że budzą wiele różnych skojarzeń. Zapach przetworzonej cebuli, gotowanych warzyw i grzybów przypomina duszonkę z maślaków, do której dodano trochę za dużo pieprzu. Jeżeli dodatkowo ulegniemy sugestii gęstej konsystencji, możemy się pomylić 🙂 Czasami mieliśmy także wrażenie, że jemy gołąbki z pieczarkami w sosie własnym, też mocno przyprawione pieprzem. Chwilami wydawało się nam, że jemy…flaczki 🙂
  2. Po drugie. Wygląd i konsystencja, które sprawiają, że produkt budzi przyjemne skojarzenia i przekonuje, że jest sporządzony z pełnowartościowych produktów (pomijam niechciane składniki, o tym dalej).
  3. Po trzecie. Jest gotowym, łatwym do przyrządzania daniem. Nie wymaga żadnego przyprawiania i dokładania dodatków (może z wyjątkiem pieczywa).
  4. Po czwarte. Ma dobry skład, może z wyjątkiem skrobi modyfikowanej, której brak negatywnego wpływu na zdrowie jest ostatnio dyskutowany. Jednakże jest to kwestia niesprawdzona i nie ma jednoznacznych zaleceń. Prawo dopuszcza stosowanie skrobi, więc producenci ją stosują.

 

Reasumując. Vega Up. Wegańskie flaczki z boczniaków to bardzo ciekawy produkt o oryginalnej, wielowymiarowej smakowitości z dominującą nutą czarnego pieprzu. Warto spróbować, szczególnie korzystając z promocji w Netto.

Produkt testowaliśmy po podgrzaniu w garnku.

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Wygląd i kolorystyka etykiety ograniczona, ale estetyczna i przyjemna w odbiorze. Czytelna i łatwo rozpoznawalna dla marki. Opakowanie szklane.
Wygląd ogólny Kolory sepia, ugier i pomarańczowy. Widoczne drobne kawałki składników. Budzący skojarzania z flaczkami tradycyjnymi.
Konsystencja i tekstura W słoiku

Bardzo gęsta, galaretowata, zbita. Widoczne kawałki składników. Jak na poniższym zdjęciu:

Po podgrzaniu

Płynna i gęsta, z widocznymi z kawałkami miękkich i półmiękkich składników: boczniaki, marchew, cebula.

Zapach Własny, specyficzny. Zapach jest połączeniem czarnego pieprzu, cebuli, marchwi i grzybów.
Smakowitość Słodkawy i pieprzny. Można wyczuć gotowane warzywa, cebulę i grzyby. Budzi skojarzenia smakowe z bigosem.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dostateczna dla flaczków

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Zawiera 2 porcje.
Gotowe danie wegańskie, bez sztucznych barwników, 100% wege.
Przechowywanie Temperatura pokojowa. Chronić przed bezpośrednim działaniem promienie słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Tani
6,99 zł za opakowanie – 15,88 zł za kg.

 Producent: Delikato Sp.j.
Zakupiono: Sklep Netto

Vega Up. Wegańskie flaczki z boczniaków

6,99 zł – 440 g
7.8

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Woda
  • Grzyby - boczniaki 23%
  • Cebula 12%
  • Pieczarki 4%, marchew 3,7%
  • Skrobia
  • Sól
  • Olej rzepakowy
  • Substancja żelująca: agar
  • Skrobia modyfikowana
  • Pieprz, czosnek, lubczyk 0,05%, gałka muszkatołowa, kurkuma.

Wartości odżywcze

  • Energia: 37 kcal
  • Tłuszcz 1,4 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g)
  • Węglowodany 4,4 g (cukry 1,0 g)
  • Białko 1,2 g
  • Błonnik 2,6 g
  • Sól 0,9 g

Inne wegańskie produkty

7 komentarzy

  1. Po kilku latach od pierwszego testowania postanowiłam dać drugą szansę tym flaczkom. Myślałam że może kiedyś trafiła się taka tura produkcyjna i to był błąd ale nie… Cały czas jest tak samo, niezmiennie. Pieprz zabija cały smak potrawy, ja nie czuje tam nic oprócz pieprzu i nie poleciłabym tego produktu.

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *