Orlen. Wrap falafel

Nasza rekomendacja (bez sosu):
4.1 out of 6 stars (4,1 / 6)

Dzisiaj publikujemy test kolejnego produktu skierowanego do wegan, który pojawił się 3 września na stacjach benzynowych Orlen. Jest nim wrap falafel. Kiedy zaczęliśmy go testować zadaliśmy sobie pytanie: czy jest to produkt wegański?

Odpowiedź brzmiała: i tak i nie 🙂

Tak. Ponieważ zarówno sam wsad (falafel i warzywa), jak i tortilla są wyprodukowane z surowców roślinnych.

Nie. Bowiem zgodnie z wytycznymi, jakie otrzymują pracownicy stacji, do środka dodawany jest sos paprykowy.

Niestety sos paprykowy zawiera w swoim składzie żółtka jaj w proszku. An jak wiadomo dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego jaja w proszku to produkt gorszy od gumy guar 🙂

Dlatego zamiana sosu paprykowanego na keczup lub musztardę, które wydają się być bezpieczne sprawi, że wrap staje się produktem wegańskim 🙂

Zatem najprostszym rozwiązaniem wydaje się być zamówienie wrapa z falafelem z musztardą i/lub keczupem.

Co do samego wrapa. Jest smaczny i aromatyczny. Do tego zwarty i dobrze złożony, dzięki czemu nic z niego nie wypada 🙂 W jego składzie jest sporo świeżych warzyw (papryka, pomidor, sałata mix, cebula) i bardzo dobry falafel. Naprawdę warto spróbować. Tylko cena, w porównaniu do hot – dogów, może wydawać się zbyt wysoka. Ale to tylko złudzenie. Waga wrapa z falafelem to 260 g, co znaczy, że cena za kilogram jest niemal identyczna jak w przypadku hot – doga – 34,53 zł. Warto przy tym zwrócić uwagę na wartości odżywcze falafela. Ma bardzo wysoką wartości energetyczną, zawiera bardzo dużo białka, tłuszczów nienasyconych i węglowodanów. Jeżeli podczas pobytu na stacji Orlen będziecie chcieli się najeść, bierzecie wrap falafela. Naprawdę może postawić na nogi podczas długiej podróży 🙂

Naszym zdaniem jest to obecnie najbardziej atrakcyjny produkt wegański (pod warunkiem zmiany sosu), jaki możemy kupić na stacjach Orlen. Co oczywiście nie znaczy wzorcowy 🙂 Bowiem do wzorca brakuje mu bardzo dużo. Zawartość substancji dodatkowych (zagęszczających, konserwujących, przeciwpieniących itd.) jest zbyt duża. Jest jeszcze kwestia ilości soli. 240 g wrapa (bez sosu) zawiera jej ponad 6g! To oznacza, że w dniu, w którym zjemy wrapa nie powinniśmy zjeść nic innego co zawiera choćby niewielką ilość soli…Nic!

Ale czy tak jest naprawdę? O soli i normach jej zawartości napisałem w artykule “O blogu” w akapicie: “Zawartość soli“. Warto przeczytać, bo zalecana przez WHO norma spożycia 5,0 g soli dziennie jest ostatnio podważana przez wielu naukowców oraz poważane organizacje.

A tak przy okazji. Rozmawiałem wczoraj po południu ze znajomym, który pracuje w Niemczech i podróżuje dużo po Europie. Powiedział mi, że on nie znalazł na żadnej ze stacji benzynowej w Niemczech i innych krajach żadnych gotowych potraw wegańskich typu fast food. Cytując go: “Oni jedzą tylko kebaty i wursty” 🙂

A jak jest Wasza opinia o wrapie z falafelem?

Dziękujemy Zespołowi Promocji Produktów Pozapaliwowych i Usług firmy Orlen oraz pracownikom stacji benzynowej za udostępnienie składu i wartości odżywczych testowanych produktów. 

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

PS

W wartościach odżywczych nie uwzględniliśmy sosu paprykowego. Przy założeniu, że jemy wrap falafel z tym sosem wartości odżywcze kształtują się następująco*:

  • Energia: 1056 kcal
  • Tłuszcz: 86,9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 12,0 g)
  • Węglowodany: 86,3 g, (w tym cukry 10,3 g)
  • Białko: 26,6 g
  • Sól: 3,9 g

Ze względu na kontrowersyjne dane dotyczące wartości odżywczych jesteśmy w tracie ich konsultowania z firmą Orlen – Aktualizacja z dnia 10.05.2019

* Wg danych otrzymanych z Orlen

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Podgrzany wrap pszenny z falafelem, warzywami i sosem, owinięty w firmowy papier i serwetkę. Podawana z sosem paprykowym (niewegańskim!)
Wygląd ogólny Wygląd typowy dla wrapów. Wrap w kolorze zielonym w środku wsad: warzywa, falafel i sos paprykowy. Falafel w kolorze typowym, warzyw świeże, sos w kolorze łososiowym. Wszystko razem zgrzane i zwarte.
Konsystencja i tekstura Wrap śliski, o prawidłowej konsystencji i teksturze.

Wsad: wyraźnie oddzielone poszczególne składniki.

Zapach Zapach świeży, przyjemny, warzywny. Wyczuwalny zapach  przypraw orientalnych: falafela i sosu paprykowego.
Smak Łagodny, słodki (z sosem paprykowym!), orientalny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Warunkowo

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Sorbinian potasu, benzoesan potasu
Zawartość substancji zagęszczających Guma ksantanowa i guma guar
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Gorczyca, pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Produkt może zawierać ryby, seler, jaja, soję, mleko z laktozą, gorczycę, orzechy ziemne, orzechy.
Przechowywanie Nie dotyczy
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni
8,99 zł za porcję – 34, 53 zł za kg

Zakupiono: Orlen

Orlen. Wrap falafel

8,99 zł – 260 g
7.6

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

7.0/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Falafel: ciecierzyca 60,7%, groszek 15,6%, frytura (100% oleje i tłuszcze roślinne), E900 (dimetykon, poli(dimetylosiloksan)-substancja przeciwpieniąca, mąka kukurydziana, sól, czosnek granulowany, kmin rzymski, pieprz cayenne, cynamon, kolendra suszona, natka pietruszki, pieprz czarny mielony, mięta suszona
  • Tortilla szpinakowa: mąka pszenna, woda, tłuszcz roślinny, skrobia pszenna, środek spulchniający,[wodorowęglan sodowy], emulgator [radimulus], gliceryna roślinna, sól, szpinak suszony.
  • Sos paprykowy: woda, olej rzepakowy, cukier, musztarda (woda, gorczyca, cukier, sól, ocet spirytusowy), koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, przyprawy (w tym papryka granulowana 0,7%, chili 0,1%, pieprz 0,01%, zawierają gorczycę), ŻÓŁTKO JAJA W PROSZKU (!), guma guar, guma ksantanowa, sól, aromat naturalny, regulator kwasowości, sól, aromat naturalny(?), kwas cytrynowy, sół wapniowo disodowa, sorbinian potasu, benzoesan potasu

Wartości odżywcze

  • Energia: 731 kcal
  • Tłuszcz 55,9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 9,8 g)
  • Węglowodany 76,3 g (w tym cukry 3,8 g)
  • Białko 25,6 g
  • Sól 2,6 g

Inne wegańskie produkty

16 komentarzy

  1. Dzień dobry, mam pytanie dottczace soli: napisałes ze jest jej ponad 6g, ale w wartościach odżywczych które podajesz: nie przekracza 4. Jak to jest?

    Pozdrawiam

    1. Wartości odżywcze podajemy w 100 g produktu. Jeżeli w 100 g jest 2,6 g soli, to w całym wrapie (240 g) będzie dokładnie 6,24 g. Oczywiście bez sosu paprykowego 🙂 Pozdrawiam AB

        1. Aa i przepraszam za czepialstwo, Waszą praca na blogu jest cudowna i ułatwia zycie, ja tak sobie rozważam czy możliwe, że ten wrap to taka bomba soli, tłuszczu i kalorii

          1. Cenimy sobie świadome żywienie 🙂 Co do wartości wrapa to tak wynika z obliczeń. Są produkty, która maja podobne właściwości, np masło orzechowe. Przeciętnie dostarcza ok. 600 kcal, 25 g białka, 50 g tłuszczy oraz 15 g węglowodanów. A zjedzone z chlebem dostarcza dodatkowo pełny zestaw aminokwasów 🙂

          2. Dziękuję za odpowiedź.
            Wow czyli jeśli w 100g bez sosu jest 731 kcal i 2,6g soli to sam wraz ma około 2 tys kcal! A ten z sosem pewnie z 3 tysiące. No proszę.

            Pozdrawiam

      1. W odpowiedzi do Beli napisałeś, że “masło orzechowe dostarcza przeciętnie ok. 600 kcal”. No ale w składzie falafela nie ma masła orzechowego! A nawet gdyby było to nie w ilości 100g 🙂

        1. Z masłem orzechowym to była analogia 🙂 Cytuję: “Są produkty, która maja podobne właściwości, np masło orzechowe.”

  2. No nie, coś z tymi wyliczeniami energii to kolejny błąd (podobnie jak hod-dogu). Podajecie, że sam falafel ma 731 kcal a z sosem 1056, czyli łyżka sosu to 325 kalorii? :)))

  3. Dzięki za fajne recenzje, ale z wartościami odżywczymi coś jest nie do końca ok. Jak podał wam Orlen głównym składnikiem falafela jest ciecierzyca (60,7%) i groszek (15,6%). Jedna porcja falafela waży 260g, czyli w jego składzie jest 158g ciecierzycy i 40g groszku, co daje odpowiednio 200kcal (ciecierzyca) i 35 kcal (groszek). Orlen nie podał wam procentowego udziału tłuszczów i mąki, ale zakładając, że cała reszta, czyli 60g to olej (30g = 270 kcal) z mąką (30g = 100 kcal) to jedna porcja falafela ma ok. 600 kcal. A z sosem może mieć maksimum 730 kcal.

    1. Tak falafel jest to ponownego opisania wartości odżywczym. Czekamy na odpowiedź z Orlenu. Podobnie jak z hot dogiem chcemy podać ich zawartość w porcji.
      Dziękujemy za czujność 🙂
      Takie uwagi jak Twoje pomagają nam ulepszać bloga, bo jak widać niektóre produkty powinno się jednak opisywać w porcji, a nie w 100 g, bo robi się chaos 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.