Szamamm. Burger warzywny panierowany z Żabki

blog wegański burger z żabki

Nasza rekomendacja:
5 out of 6 stars (5 / 6)

Sieć obiegła wiadomość, że Żabka wprowadziła do sprzedaży burgery warzywne.

Czy jest to kolejna alternatywa dla burgerów mięsnych? Czy to produkt udany? Czy warto go kupić? Postanowiliśmy to sprawdzić.

O burgerze można powiedzieć wiele dobrego, ale nam od razu spodobało się to, że nie udaje tego czym nie jest, czyli burgera mięsnego. Wygląda jak warzywny, pachnie jak warzywny i smakuje jak warzywny. Jest wyprodukowany z fasoli, porów, kalafiorów i brokułów i podczas jedzenia możemy z łatwością wyczuć każdy z tych składników osobno. Jednocześnie tworzą one jednolitą, świeżą i przyjemną całość. Smak jest dość zrównoważony, trochę pieprzny z wyczuwalną słodyczą. Sposób przygotowania do spożycia jest bardzo prosty – wystarczy włożyć produkt [jak informuje producent, należy go wyjąć z pudełka 😉] na ok. 10 minut do podgrzanego do 180 stopni piekarnika. W naszym przypadku było to 13 minut.

Długa lista wymienionych składników może nie zachęcać do zakupu. Tym bardziej, że testowaliśmy już na naszym wegańskim blogu burgery, które pod tym względem były niemal wzorcowe. Jeśli jednak przyjrzymy się dobrze składnikom burgera warzywnego z Żabki okaże się, że część z nich się powtarza. Nie jest zatem źle, tym bardziej, że większość z nich to produkty, które i tak spożywamy na co dzień.

Nie możemy także pominąć dwóch ważnych aspektów, które sprawiają, że jest to produkt wart zakupu,  spróbowania i zarekomendowania:

  • Ceny
  • Dostępności

Cena. 5,50 zł to cena, która może wydawać się niezbyt niska. Ale warto na nią spojrzeć z dwóch perspektyw. Po pierwsze, nie kupujemy samego kotleta, tylko gotowe dane, do którego ze względu na jego skład nie musimy w zasadzie już nic dodawać. Po drugie, w porównaniu z innymi burgerami roślinnymi cena burgera warzywnego z Żabki okazuje się być atrakcyjna, nawet bez bułki.

Dostępność. Biorąc pod uwagę fakt, że w Polsce jest ponad 6000 “Żabek” szybko sobie uświadomimy, że jest to obecnie najbardziej dostępny wegański burger w kraju. I najprawdopodobniej ani w najbliższej, ani w dalszej przyszłości nic się w tym temacie nie zmieni. Dla nas to chyba najważniejszy argument za tym, aby nadać burgerowi wysoką rekomendację. Wreszcie możemy być spokojni, że jadąc w trasę zawsze znajdziemy coś do jedzenia 😀

Polecamy!

 Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie plastikowe z naklejoną etykietą. Grafika kolorowa i prosta. Czytelna.
Wygląd ogólny Kolor burgerów zółto-zielony. W opakowaniu znajduje się jeden burger w owalnym kształcie umieszczony w typowej bułce burgerowej z nasionami sezamu. Widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Po podgrzaniu w piekarniku
Zwarta. Twarda na wierzchu, miękka w środku. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący żółto – zielony.
Zapach Po podgrzaniu w piekarniku
Słodki. Warzywny. Wyczuwalny por i kalafior. Świeży.
Smak Po podgrzaniu w piekarniku

Słodki i pieprzny. Warzywny z wyczuwalnymi wszystkimi składnikami.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, sezam. Patrz również zastrzeżenia producenta
Informacje (zastrzeżenia) producenta Produkt może zawierać: soję, seler, gorczycę, jaja, mleko (łącznie z laktozą).
Przechowywanie W temp. od  0°C  do +6°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin.
Sposób przyrządzenia Piekarnik 180°C ok. 10 minut. Kuchenka mikrofalowa 600 W ok. 1 minuty. Uwaga: przed podgrzaniem produkt wyjąć z opakowania.

 

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni
5,50 zł za opakowanie – 31,32 zł za kg.

Producent: Wyprodukowano dla Żabka sp. z o.o.
Zakupiono: Żabka

Szamamm. Burger warzywny panierowany z Żabki

5,50 zł – 175 g
8

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

7.0/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • Kotlet warzywny 69% (warzywa 60% w zmiennych proporcjach (fasola, kalafior, marchew, brokuły, ziemniaki, por), mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, błonnik pszenny, przyprawy, glukoza, drożdże, suszona pietruszka, cukry, aromaty, olej słonecznikowy, ekstrakty drożdży, ekstrakty przypraw)
  • Bułka pszenna 31% (mąka pszenna 65%, woda, cukier, olej rzepakowy, drożdże, sól, sezam 1,8%, zaczyn pszenny, środek do przetwarzania mąki: E 300)

Wartości odżywcze

  • Energia: 218 kcal
  • Tłuszcz: 8,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
  • Węglowodany: 30,0 g (w tym cukry: 3,0 g)
  • Białko: 5,9 g
  • Sól: 1,4 g

Inne wegańskie produkty

5 komentarzy

    1. Fakt, szkoda. Jak widać firmy kierują się swoimi kalkulacjami niż interesem konsumentów 😉 Teraz pojawiał się Wegger. W przyszłym tygodniu będziemy publikować jego test

    2. Stale zmieniają ofertę, patrząc na aktualne wyniki sprzedaży. Widocznie produkt nie był tak opłacalny jak inne, mięsne burgery. Z tego co wiem jest inny dostępny inny vege burger.

Skomentuj Marcelina Kamińska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *