Nasza rekomendacja:
(3,8 / 6)
Niektórym weganom zdarza się czasem taki dzień, w którym mają ochotę na coś, co przypomina smak mięsa, wędliny, kiełbasy…
I na mnie przyszła pora 🙂 A wszystko przez moją siostrę, która jadła przy mnie kanapki z salami. Na szczęście na rynku mamy coraz większy wybór wegańskich wędlin. Tym razem z pomocą przyszła mi Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami kupiona w pobliskim Netto, wylądowała od razu na moim talerzu.
Smakowo wegańskie salami spisało się na 5! Składowo? Tutaj jest troszkę gorzej, ale tragedii nie ma. Niestety wędlina najgorzej spisuje się w kwestii ceny. Wędlina sojowa z Polsoi jest po prostu za droga. Prawie 50 zł za 1 kg produktu, który nawet nie jest BIO to moim zdaniem trochę za dużo.
Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami zaskoczyła mnie jednak głębokim smakiem, bez wyczuwalnej soi, co akurat dla mnie jest bardzo ważne. Bezmięsna wędlina o ciekawym smaku mieszanki przypraw to jak na razie rzadkość, a Polsoja dała radę i osiągnęła smak niemal idealny i naprawdę zbliżony do salami. A jak przedstawia się skład Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami? Idealnie niestety nie jest. Białka sojowe i pszenne, olej i substancja zagęszczająca w postaci karagenu. Gdyby producentowi udało się trochę zmodyfikować ten skład i jeszcze produkt był BIO… byłoby naprawdę super!
Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami to produkt idealny na zaspokojenie chętki na coś mięsnego, ale niestety nie na każdą kieszeń. Jednak raz na jakiś czas, tak od święta warto się na takie wegańskie salami “zrujnować” 😉
Jest to druga wegańska wędlina firmy Polsoja, którą testowaliśmy.
Zachęcamy do przeczytania testu wędliny sojowej o smaku szynkowym z pieprzem.
Agnieszka
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Wygląd przyjazny. Budzący miłe skojarzenia. Kolorystka pastelowa, przyjemna. Konstrukcja opakowania pozwala łatwo je otworzyć bez użycia narzędzi. |
Wygląd ogólny | Wyraźne podobieństwo kolorystyczne do tradycyjnego salami. Kolor lekko czerwonawy z białymi kropeczkami imitującymi oczka tłuszczu tradycyjnego salami. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta konsystencja. Zachęca do spożycia. Po złożeniu na pół pęka w miejscu złożenia. |
Zapach | Typowy dla wędlin typu salami. Lekko pieprzny. |
Smak | Lekko słonawy, delikatnie wyczuwalny bardzo przyjemny smak pieprzu i innych przypraw. Smak bardzo zbliżony do wędlin typu salami. Nałożony na pieczywie i podany z musztardą lub chrzanem praktycznie nie do odróżnienia od salami. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra. Dla wędlin typu salami. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Karagen |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Brak |
Przechowywanie | Przechowywać w temperaturze 1-5 st.C |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
4,99 zł za opakowanie – 49,90 zł za kg.
Producent: Polsoja Sp. z o.o.
Zakupiono: Dyskont Netto
Polsoja. Wędlina sojowa o smaku salami
4,99 zł - 100gSkład
- Woda
- Izolowane białko sojowe (9,23%)
- Teksturowane koncentrowane białko sojowe (7,23%)
- Olej rzepakowy
- Białko pszenne
- Skrobia
- Sól
- Karagen, Sacharoza
- Przyprawy, Aromaty (soja), Ekstrakty przypraw
- Błonnik cytrusowy
Wartości odżywcze
- Energia: 154 kcal
- Tłuszcz: 6,9 g (w tym tłuszcze nasycone 0,6g)
- Węglowodany: 5,1 g (w tym cukry 1,3g)
- Błonnik: 2,1 g
- Białko: 16,8 g
- Sól: 2,0 g
10 komentarzy
Będziecie jeszcze testowac inne parówki Polsoi? Są np. takie z chili. Bardzo dobre Polecam 🙂
Tu można zobaczyć, co mają
https://www.polsoja.pl/produkty/parowki-i-kielbaski/
Dziękujemy za sugestie 🙂
Oczywiście, będziemy testować wszystkie parówki Polsoi, ale muszą poczekać na swoją kolejkę 🙂
voilà 🙂
To salami jest pycha!!! Ale zgadzam się z opinią co do ceny :/
Testowałam rózne sojowe plasterki, no i po pierwsze cena kosmiczna. Po drugie, aby poczuc smak tej sojowej wędliny, to musze ze 3 plasterki dać na kromke chleba. Cieniutkie plastry jak pergamin. A w opakowaniu przeważnie 6 plasterek za 6.99? No śmiech na sali, opakowanie na dwie kanapki:O
To prawda 🙂 Najlepsze, co próbowaliśmy to Wędlina z tofu i białkiem pszennym z ALDI. Pod każdym względem lepsza od Polsoi i innych, a do tego tańsza 🙂
Jedyna wędlina sojowa, którą lubię! I skład sensowny.