Planton. Coconut vegangurt cherry & orange blossom

Nasza rekomendacja:
5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)

Jest taka znana afirmacja powtarzana przez wiele osób, która brzmi: “Z każdym dniem, pod każdym względem staję coraz lepszy i lepszy”. Nie wiemy czy w firmie Magda (producenta Plantona) takie afirmacje powtarza się każdego dnia, ale każdy nowy roślinny “jogurt”, który opuszcza zakład produkcyjny jest coraz lepszy i lepszy 😉 Zaś najlepszym tego przykładem jest opisywany dzisiaj Coconut vegangurt cherry & oragne blossom. Produkt pozytywnie zaskakuje. Po otwarciu możemy poczuć aromat wiśni z lekką nutą kokosową. Natomiast kwiatów pomarańczy nie wyczuliśmy. Ale chyba tak właśnie miało być, bowiem gdy skosztowaliśmy vegangurtu jego smak okazał się wprost czarowny. Połączenie wiśni z pomarańczą (ściślej mówiąc skórką pomarańczową) oraz kokosem urzekł nas tak, że produkt szybko zniknął z salaterki 😉 Smak jest bogaty, wielowymiarowy i zrównoważony. Pomimo niewielkiej zawartości wsadu z wiśni (3,5%) ich zapach i smak jest wyraźny. Nie sposób także nie zauważyć ich fizycznej obecności w produkcie. Widać to wyraźnie na poniższym zdjęciu.

wegański blog test vegangurt

Podobnie jak inne produkty z serii Planton można go stosować jako dodatek do różnych potraw. Tylko czy warto? Sam w sobie jest tak ciekawy i smakowity, że najlepiej spożywać go bez żadnych dodatków.

A cena? Planton. Coconut vegangurt cherry & orange blossom kosztuje 3,99 zł. To dużo i mało. W porównaniu do stojących obok klasycznych jogurtów mlecznych cena wydaje się wysoka. Warto jednak spojrzeć na tę kwestię z nieco innej strony. Biorąc pod uwagę fakt, że mleczny jogurt owocowy każdy sam może sobie zrobić w domu – wystarczy mleko, kultury bakterii (wzięte np. z innego jogurtu) i dowolne owoce, każda cena powyżej złotówki za kupowany w sklepie jogurt jest zawyżona. Podobnego produktu w wersji wegańskiej albo nie będziemy w stanie zrobić sami, albo będzie to na tyle praco – i czasochłonne, że wydatek rzędu 3,99 zł wydaje się naprawdę sensowny. Pomijamy tutaj oczywisty fakt, że w przeciwieństwie do jogurtów mlecznych w procesie produkcji testowanego dzisiaj produktu nie ucierpiało żadne zwierzę🐄🐮 Ten fakt trudno jest mierzyć wartością pieniądza, a już na pewno nie różnicą rzędu złotówki, czy półtorej.

Polecamy! Nasze uznanie i brawa dla firmy Magda 👋👋👋

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Plastikowy pojemnik. Kolorowa, bardzo przyjemna dla oka grafika. Zdecydowanie zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Wygląda jak gęsty jogurt. Kolor ciemnoróżowy. Połyskująca powierzchnia.
Konsystencja i tekstura Bardziej gęsty niż typowe jogurty. Przypomina jogurt owocowy.  Nieco rozwarstwiony. Dość szybko rozpuszcza się w ustach.
Zapach Zdecydowany. Kwaskowaty. Wyraźny zapach wiśniowy. Wyczuwalna nuta kokosowa. Przyjemny i świeży.
Smakowitość Smak delikatnie kwaskowaty. Kwaskowatość szybko zanika w ustach. Oryginalny. Wyczuwalny smak wiśni, skórki pomarańczowej i jaśminu. Z czasem pojawia się smak kokosowy. Długo pozostający w ustach.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla jogurtów mlecznych, owocowych.

 Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez laktozy i nabiału. Wolny od soi. 100% wegański. Bez barwników, bez glutenu. Żywe kultury bakterii.
Przechowywanie Od +1°C do +8°C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak.

Przedział cenowy – Tani
3,99 zł za opakowanie – 24,93 zł za kg.

Producent: Zakład produkcji jogurtu MAGDA Sp. z o.o.
Zakupiono: Lidl

Planton. Coconut vegangurt cherry & orange blossom

3,99 zł - 160 g
8.1

Skład

8.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

5.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Mleczko kokosowe 81,3% (woda, ekstrakt z kokosa)
  • Cukier
  • Wiśnie 3,5%
  • Mąka z tapioki
  • Skrobia
  • Białka bobu
  • Ekstrakt z kwiatu pomarańczy 0,05%
  • Koncentrat marchwi, aronii i winogron
  • Aromat naturalny
  • Zagęszczony sok cytrynowy, wegańskie kultury bakterii jogurtowych

Wartości odżywcze

  • Energia: 87 kcal
  • Tłuszcz 4,3 g (kwasy nasycone 4,0 g)
  • Węglowodany 11,0 g (cukry 8,0 g)
  • Białko 0,8 g
  • Sól 0,02 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

Skomentuj jola Stasiak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *