Nasza rekomendacja:
(4 / 6)
Produkty wegańskie w Biedronce! Facebook i Instagram zaroiły się informacjami. Więc i nas to zainteresowało. Odłożyliśmy czekające w kolejce na test inne produkty i ruszyliśmy na poszukiwanie produktów wegańskich do Biedronki. W pierwszej Biedronce nie było żadnych wegańskich nowości, w drugiej też nie było. Pojawiły się dopiero w trzeciej. I wreszcie kupiliśmy! Oto są! Natura Food. Veggie, wegańskie lody z masłem orzechowym z Biedronki!
No cóż, trudno jest mi opisywać lody. Nie jest to mój ulubiony produkt. Nie ze względu na walory konsumpcyjne, ale na wartości odżywcze i skład, który… Ale po kolei.
Na początek kilka konkretów dla tych, którzy nie lubią zagłębiać się w przydługawe opisy 😉
Dlaczego warto kupić i jeść wegańskie lody z masłem orzechowym z Biedronki?
- Bo jest to nowość, a któż nie lubi nowości 😉
- Bo są tanie. Naprawdę są tanie!
- Bo są wegańskie i można sobie pofolgować bez zbytniego ryzyka dla zdrowia 🙂
- Bo są dosyć smaczne!
- Bo ładnie wyglądają. Zarówno w opakowaniu jak i poza nim 🙂
- Bo są włoskie, a Włosi podobno znają się na lodach.
Dlaczego nie warto kupić i jeść lodów wegańskich z Biedronki? Uwaga: opinia bardzo subiektywna.
- Bo lody generalnie są niezdrowe niezależnie od tego, czy są produkowane od pokoleń metodą (o zgrozo!) tradycyjną, czy pochodzą z automatu w markecie, czy też z zamrażarki przy kasie.
- Bo jedząc je ma się wrażenie, jakby była w nich surowa mąka (efekt obecności mąki ryżowej).
Do lodów nie można mieć istotnych uwag, jeśli chodzi o wrażenia konsumpcyjne, smakowitość oraz cenę. Może tylko ta mąka ryżowa… Może nie jest aż tak bardzo problematyczna. Jeżeli już to raczej tylko dla osób przyzwyczajonych do gładkich, „wypucowanych” i miękkich lodów produkowanych metodami tradycyjnymi lub tych z automatu, typu Carpigiani. Jednakże skład lodów i wartości odżywcze postawiają nieco do życzenia. Zdaję siebie oczywiście sprawę, że lody na bazie mleka także zawierają emulgatory i słodzące substytuty cukru. Ale jednak nie wszystkie. Dlatego w tym przypadku pozostają one niedoścignionymi wzorcami dla testowanych dzisiaj lodów wegańskich. W pewnym sensie cena tłumaczy wiele, szczególnie w Biedronce 😉 Mam jednak wrażenie, że chyba nie wszystko.
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z nałożoną papierową etykietą. Etykieta przyjemna dla oka. Kolorowa, przemyślana, bardzo ładny projekt graficzny. Wszystkie informacje czytelne. |
Wygląd ogólny | W opakowaniu dwa kolory lodów. Jedna część w kolorze ecru, druga jasnego karmelu. Na górze uformowana korona. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla tego typu produktów. Szybko rozpuszcza się w ustach. W ustach po rozpuszczeniu można wyraźnie wyczuć konsystencję rozdrobionej kaszki, typową dla mąki ryżowej.Bardzo mocna zamarznięta po wyjęciu z zamrażarki. |
Zapach | Wyraźny, dominujący zapach orzechów, głównie arachidowych. Można wyczuć także orzechy laskowe. |
Smak | Słodki i lekko słonawy. Smak typowy dla masła orzechowego, przetworów z orzechów laskowych. Przyjemny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dobra dla lodów orzechowych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Mączka chleba świętojańskiego, guma guar |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez laktozy, bez glutenu. Vegan. Wyprodukowano we Włoszech. Może zawierać mleko, jaja, soje, i inne orzechy oraz produkty pochodne. |
Przechowywanie | Poniżej – 18ºC. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Tani
5,99 zł za opakowanie –19,66 zł za kg.
Producent: Casa del Gelato S.r.l. Włochy
Zakupiono: Dyskont Biedronka
Natura Food. Veggie. Wegańskie lody z masłem orzechowym
5,99 zł – 300 gSkład
- Woda
- Cukier, syrop glukozowy, glukoza
- Solone masło orzechowe 5,02% (orzeszki ziemne, sól)
- Olej kokosowy
- Mąka ryżowa, białko grochu
- Pasta z orzechów laskowych 2,01%
- Pasta z migdałów 0,5%
- Emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
- Stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar
- Barwnik: karmel
Wartości odżywcze
- Energia: 211 kcal
- Tłuszcz 9,2 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,3 g)
- Węglowodany 29,0 g (cukry 25,0 g)
- Białko 2,1 g
- Błonnik 0,9 g
- Sól 0,04 g
5 komentarzy
Co jutro gotujecie na obiad? Ja upichce rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci
Przepis wygląda super! Dzisiaj robimy na obiad. Tylko trzeba będzie czymś zastąpić słoninę 😉 Dzięki z inspirację 🙂
Jadłam kiedyś u znajomych wegan. Zamiast mięsa dodali trochę papryki wędzonej i olej kokosowy. Było dobre.
Dzisiaj robię leczo. Teraz jest sezon na cukinię trzeba wykorzystać
Dobry pomysł. Faktycznie papryka wędzona świetnie się sprawdza np. w wegańskiej wersji fasolki po bretońsku