Natura Food. Veggie. Wegańskie lody z masłem orzechowym

Nasza rekomendacja:
4 out of 6 stars (4 / 6)

Produkty wegańskie w Biedronce! Facebook i Instagram zaroiły się informacjami. Więc i nas to zainteresowało. Odłożyliśmy czekające w kolejce na test inne produkty i ruszyliśmy na poszukiwanie produktów wegańskich do Biedronki. W pierwszej Biedronce nie było żadnych wegańskich nowości, w drugiej też nie było. Pojawiły się dopiero w trzeciej. I wreszcie kupiliśmy! Oto są! Natura Food. Veggie, wegańskie lody z masłem orzechowym z Biedronki!

No cóż, trudno jest mi opisywać lody. Nie jest to mój ulubiony produkt. Nie ze względu na walory konsumpcyjne, ale na wartości odżywcze i skład, który… Ale po kolei.

Na początek kilka konkretów dla tych, którzy nie lubią zagłębiać się w przydługawe opisy 😉

Dlaczego warto kupić i jeść wegańskie lody z masłem orzechowym z Biedronki?

  1. Bo jest to nowość, a któż nie lubi nowości 😉
  2. Bo są tanie. Naprawdę są tanie!
  3. Bo są wegańskie i można sobie pofolgować bez zbytniego ryzyka dla zdrowia 🙂
  4. Bo są dosyć smaczne!
  5. Bo ładnie wyglądają. Zarówno w opakowaniu jak i poza nim 🙂
  6. Bo są włoskie, a Włosi podobno znają się na lodach.

Dlaczego nie warto kupić i jeść lodów wegańskich z Biedronki? Uwaga: opinia bardzo subiektywna.

  1. Bo lody generalnie są niezdrowe niezależnie od tego, czy są produkowane od pokoleń metodą (o zgrozo!) tradycyjną, czy pochodzą z automatu w markecie, czy też z zamrażarki przy kasie.
  2. Bo jedząc je ma się wrażenie, jakby była w nich surowa mąka (efekt obecności mąki ryżowej).

Do lodów nie można mieć istotnych uwag, jeśli chodzi o wrażenia konsumpcyjne, smakowitość oraz cenę. Może tylko ta mąka ryżowa… Może nie jest aż tak bardzo problematyczna. Jeżeli już to raczej tylko dla osób przyzwyczajonych do gładkich, „wypucowanych” i miękkich lodów produkowanych metodami tradycyjnymi lub tych z automatu, typu Carpigiani. Jednakże skład lodów i wartości odżywcze postawiają nieco do życzenia. Zdaję siebie oczywiście sprawę, że lody na bazie mleka także zawierają emulgatory i słodzące substytuty cukru. Ale jednak nie wszystkie. Dlatego w tym przypadku pozostają one niedoścignionymi wzorcami dla testowanych dzisiaj lodów wegańskich. W pewnym sensie cena tłumaczy wiele, szczególnie w Biedronce 😉 Mam jednak wrażenie, że chyba nie wszystko.

Arek

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie/etykieta Opakowanie plastikowe z nałożoną papierową etykietą. Etykieta przyjemna dla oka. Kolorowa, przemyślana, bardzo ładny projekt graficzny. Wszystkie informacje czytelne.
Wygląd ogólny W opakowaniu dwa kolory lodów. Jedna część w kolorze ecru, druga jasnego karmelu. Na górze uformowana korona.
Konsystencja i tekstura Typowa dla tego typu produktów. Szybko rozpuszcza się w ustach.
W ustach po rozpuszczeniu można wyraźnie wyczuć konsystencję rozdrobionej kaszki, typową dla mąki ryżowej.Bardzo mocna zamarznięta po wyjęciu z zamrażarki.
Zapach Wyraźny, dominujący zapach orzechów, głównie arachidowych. Można wyczuć także orzechy laskowe.
Smak Słodki i lekko słonawy. Smak typowy dla masła orzechowego, przetworów z orzechów laskowych. Przyjemny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dobra dla lodów orzechowych.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Mączka chleba świętojańskiego, guma guar
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez laktozy, bez glutenu. Vegan. Wyprodukowano we Włoszech. Może zawierać mleko, jaja, soje, i inne orzechy oraz produkty pochodne.
Przechowywanie Poniżej – 18ºC.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

 Przedział cenowy – Tani

5,99 zł za opakowanie –19,66 zł za kg.

Producent: Casa del Gelato S.r.l. Włochy

Zakupiono: Dyskont Biedronka

Natura Food. Veggie. Wegańskie lody z masłem orzechowym

5,99 zł – 300 g
6.8

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

5.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Woda
  • Cukier, syrop glukozowy, glukoza
  • Solone masło orzechowe 5,02% (orzeszki ziemne, sól)
  • Olej kokosowy
  • Mąka ryżowa, białko grochu
  • Pasta z orzechów laskowych 2,01%
  • Pasta z migdałów 0,5%
  • Emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
  • Stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar
  • Barwnik: karmel

Wartości odżywcze

  • Energia: 211 kcal
  • Tłuszcz 9,2 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,3 g)
  • Węglowodany 29,0 g (cukry 25,0 g)
  • Białko 2,1 g
  • Błonnik 0,9 g
  • Sól 0,04 g

Inne wegańskie produkty

5 komentarzy

  1. Co jutro gotujecie na obiad? Ja upichce rumfordzka wedlug starego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

    1. Przepis wygląda super! Dzisiaj robimy na obiad. Tylko trzeba będzie czymś zastąpić słoninę 😉 Dzięki z inspirację 🙂

  2. Jadłam kiedyś u znajomych wegan. Zamiast mięsa dodali trochę papryki wędzonej i olej kokosowy. Było dobre.
    Dzisiaj robię leczo. Teraz jest sezon na cukinię trzeba wykorzystać

    1. Dobry pomysł. Faktycznie papryka wędzona świetnie się sprawdza np. w wegańskiej wersji fasolki po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *