Nasza rekomendacja:
(4,1 / 6)
Kolejny testowany przez nas produkt z Biedronki to wegańskie lody waniliowe z syropem leśnych i truskawek z serii Natura Food Veggie. Wegańskie lody z Biedronki? Dlaczego nie? Wegańskie lody waniliowe z syropem z owoców leśnych i truskawek zaskoczyły nas jeszcze bardziej pozytywnie niż orzechowe. Naszym subiektywnym zdaniem, są smaczniejsze niż te orzechowe. Jednakże jak wiadomo smak to kwestia bardzo indywidualna 🙂
Dlaczego warto kupić i jeść wegańskie lody waniliowe z syropem leśnych i truskawek z biedronki?
- Bo jest to nowość, a któż nie lubi nowości 😉
- Bo są tanie!
- Bo jak się rozmrożą i niechcący zjemy to nie dopadnie nas salmonella
- Bo są wegańskie i można sobie pofolgować bez zbytniego ryzyka dla zdrowia 🙂
- Bo są naprawdę bardzo smaczne!
- Bo przyjemnie wyglądają. Zarówno w opakowaniu jak i poza nim 🙂
- Bo są włoskie, a Włosi podobno znają się na lodach.
Dlaczego nie warto kupić i jeść lodów wegańskich z Biedronki? Powtórzę to, co w pierwszym teście. I jest to znów opinia bardzo subiektywna. Aczkolwiek dotyczy tylko jednego aspektu – zdrowotnego.
Lody generalnie są niezdrowe niezależnie od tego, jaką są produkowane metodą. I to tylko tyle.
Do testowanych dziś wegańskich lodów nie można mieć większych uwag. Przyznam, że nie widzę sensu kupowania zwykłych lodów produkowanych z mleka, skoro w jednym z najpopularniejszych dyskontów możemy nabyć lody wegańskie, które smakują niemal identycznie i do tego są tańsze.
Oczywiście skład lodów i wartości odżywcze postawiają sporo do życzenia. Ale lody na bazie mleka także zawierają emulgatory i słodzące substytuty cukru. Zatem jak już kupować lody wegańskie to zdecydowanie warto wziąć te z Biedronki. Do tego kilka tradycyjnych dodatków do lodów – może smakować 🙂
Polecam! To drugie testowane przez nas lody wegańskie z Biedronki, która nas pozytywnie zaskoczyły.
Arek.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z nałożoną papierową etykietą. Etykieta przyjemna dla oka. Kolorowa, przemyślana bardzo ładny projekt graficzny. Wszystkie informacje czytelne. |
Wygląd ogólny | W opakowaniu dwa kolory lodów. Jedna część w kolorze waniliowym, druga malinowym. Kolory wzajemnie przenikające się. Widoczne czarne drobiny laski wanilii. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla tego typu produktów. Szybko rozpuszcza się w ustach. Zbliżona do lodów tradycyjnych. W ustach po rozpuszczeniu można wyraźnie wyczuć konsystencję rozdrobionej kaszki, typową dla mąki ryżowej.
Zamarznięta po wyjęciu z zamrażarki. Szybko mięknie. |
Zapach | Wyraźny, dominujący zapach waniliowy, a także truskawek i syropu z owoców leśnych. Przyjemny. |
Smak | Słodki. Smak typowy dla lodów waniliowych z dodatkiem truskawek z syropem z owoców leśnych. Bardzo przyjemny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dobra dla lodów waniliowych z dodatkiem truskawek z syropem z owoców leśnych |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Mączka chleba świętojańskiego, guma guar. |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych | Migdały |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez laktozy, bez glutenu. Vegan. Wyprodukowano we Włoszech. Może zawierać mleko, jaja, soję i inne orzechy oraz produkty pochodne. |
Przechowywanie | Poniżej – 18ºC. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Tani
5,99 zł za opakowanie –19,66 zł za kg.
Producent: Casa del Gelato S.r.l. Włochy
Zakupiono: Dyskont Biedronka
Natura Food. Veggie. Wegańskie lody waniliowe z syropem z owoców leśnych i truskawek
5,99 zł – 300 gSkład
- Woda
- Syrop z owoców leśnych i truskawek 10% (owoce w syropie 10,4%: maliny, truskawki, jeżyny)
- Cukier, syrop glukozowy, glukoza
- Kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: pektyny
- Cytrynian sodu, aromaty, barwnik: antocyjany
- Olej kokosowy, mąka ryżowa 1,3%, białko grochu
- Pasta z migdałów 2,01%
- Emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
- Stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego, guma guar
- Naturalny aromat, laska wanilii 0,08%, barwnik: karoteny
Wartości odżywcze
- Energia: 195 kcal
- Tłuszcz 6,8 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,6 g)
- Węglowodany 32,0 g (cukry 27,0 g)
- Białko 1,2 g
- Błonnik <0,5 g
- Sól 0,02 g
10 komentarzy
Syrop glukozowy! glukoza! – przepraszam, nie mogę się powstrzymać – może i one są wegańskie, ale… nie jestem weganką, staram się zdrowo odżywiać z powodu podwyższonego cukru właśnie – syrop glukozowy w jakimkolwiek produkcie, obojętne czy dla wegan czy jedzących bardziej tradycyjnie, zdrowych czy chorych, moim zdaniem dyskwalifikuje taki zakup. Tak więc z bólem serca odłożyłam pudełko z lodami z powrotem do chłodziarki. A strona bardzo ciekawa, dużo korzystam z Waszych rad. Pozdrawiam Gosia
Zgadza się, niestety nie zawsze wegański oznacza zdrowy 🙁
Bardzo się cieszymy, że nasza strona ma stałego czytelnika 😉
A ja uważam, że nie ma co aż tak sie przejmować. Glukoza jest potrzebna, a jak się raz na jakiś czas zje syrop też nikomu nie zaszkodzi. No chyba, że je się codziennie. Chipsy są gorsze 😉 A są ludzie, którzy jedzą je każdego dnia 🙁
To ja wolę zjeść chipsy niż lody i ten syrop glukozowo-fruktozowy, najtanszy i najgorszy z możliwych substancji słodzących.
Mi nie podoba się że w składzie jest informacja że może zawierać mleko. Jeśli vege to bez mleka, a jeśli z mlekiem to nie Vegan. Mam alergie na białko mleka krowiego i nie mogę sobie pozwolić na coś co jest lub nie jest z mlekiem, nie mogę testować na swoim 7miesięcznym dziecku które karmię piersią a również jest silnie uczulony na mleko!
Niestety większości producentów produkuje produkty dla wegan w tym samym zakładzie, w którym produkowane są produkty zawierające mleko, a nawet mięso. Dlatego podają informację: “może zawierać”. Z jednej strony to dobrze, że informują. Z drugiej, faktycznie proces produkcji powinien być odseparowany. Na szczęście są producenci, którzy przetwarzają z swoich zakładach tylko produkty roślinne 🙂 W naszych testach, w tabeli “Informacje dodatkowe”, staramy się podawać te dane.
A gdzie jest napisane że zawiera syrop glukozowo-fruktuzowy? Z tego co widzę jest syrop glukozowy, a sama glukoza nie jest tak szkodliwa jak z fruktozą, no chyba że dla cukrzyków.
Każdy cukier prosty za zdrowy nie jest. Pewnie glukozowy lepszy to niż glukozowo-fruktuzowy. Ale to jak dyskusja o tym czy lepsze są chipsy na oleju słonecznikowym, czy palmowym. Takich rzeczy w ogóle nie powinno się jeść