Nasza rekomendacja:
(4,9 / 6)
Pełna nazwa pasztetu warzywnego Natura Food. Veggie., brzmi: „Pasztet z kaszy jaglanej z warzywny i orzechami laskowymi, pieczony”. Czyli nazwa mówi sama za siebie – od razu wiemy jaki mam skład. W sumie dobre rozwiązanie. Ale do rzeczy.
Testowany dzisiaj pasztet to produkt, który zdecydowanie warto zarekomendować. Jest smakowity i tani. Jego jasna kolorystyka sprawia, że wyjątkowo ładnie prezentuje się na talerzu, czego nie można powiedzieć o wielu podobnych wyrobach. Biorąc pod uwagę, że jest to pasztet ze sklepu i do tego z dyskontu to do składu nie można mieć zastrzeżeń. Gdyby jeszcze składniki było BIO i znajdowałby się w opakowaniu szklanym miałbym dylemat: dać ocenę 9,5, czy może 10?
Są osoby, które twierdzą, że produkty przetworzone zakupione w sklepie nie nadają się do jedzenia, bo zawierają wiele szkodliwych substancji. W przypadku większości produktów firmy Sokołów, które mieliśmy możliwość testować, do składu nie można mieć jakiś większych zastrzeżeń. No może z wyjątkiem oleju rzepakowego, ponieważ jestem osobiście przeciwnikiem tego typu żywności.
Pozostaje sobie tylko życzyć aby takie firmy jak Sokołów pewnego dnia zajęła sie tylko i wyłącznie produkcją produktów roślinnych. Wiem, że kiedyś taki czas nadejdzie 🙂
Pozostaje jeszcze kwestia zawartości sosu sojowego. Co prawda producent nie podaje informacji, że produkt zawiera pszenicę, ale 90% sosów sojową posiada ją w składzie. Dlatego osoby, które ni mogą spożywać pszenicy powinny wziąć to pod uwagę.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie | Opakowanie foliowe. Grafika przyjemna, czytelna. Rozpoznawalne, charakterystyczne dla serii „Natura Food Veggie”. |
Wygląd ogólny | Typowy dla pasztetu. Widoczne kawałki składników. Lekko wilgotna powierzchnia. |
Konsystencja i tekstura | Dość twarda nie rozsmarowuje się. pod naciskiem palca pęka. Wyczuwalna rozdrobiona kasza. Długo rozpuszcza się w ustach pozostawiając kawałki składników. Wymaga przeżuwania. |
Zapach | Po otwarciu ostry zapach przetworzonej cebuli, który szybko zanika.
Potem pojawia się przyjemny zapach warzyw i kaszy jaglanej. Wyczuwalna cebula oraz przyprawy. |
Smak | Słodkawy. Smak warzywny i kaszy zrównoważony. Na koniec pieprzny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Seler, orzechy, soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan.
|
Przechowywanie | +1°C do +6°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. Z zastrzeżeń podanym w podsumowaniu testu. |
Przedział cenowy – Średni
3,99 zł za opakowanie – 19,95 zł za kg.
Producent: „Sokołów” S.A.
Zakupiono: Dyskont Biedronka
2 komentarze
Zdecydowanie jeden z lepszych “przetworzonych” produktów, jakie możemy znaleźć na sklepowych półkach, ba! w sieciowych dyskontach!
Z tej samej serii va uwagę zasługuje też pasztet z soczewicy z żurawiną. Skład też zacny, a smak – jak dla mnie – wyborny!
Śmiało porównać go można do domowego i (sic!) smakuje nawet mięsożercom 😀