Nasza rekomendacja:
(5,4 / 6)
Przed przeczytaniem tego testu zachęcamy do zapoznania się z testem Pestko łagodnego, w którym zawarliśmy wszystkie informacje odnoszące się do obu produktów, a które tutaj musielibyśmy powtarzać. 😀 Dlatego będzie krótko.
Pestko peperoncino Roślinnych Braci (w trakcie testów firma nazywał się Mleczni Bracia) w zasadzie różni się od Pestko tylko ostrością. Z kolei opisywane tutaj peperoncino nazywane jest prze producenta Pestko ostre i w przeciwieństwie do tego łagodnego faktycznie jest ostre🌶🌶🌶 Nie jest to taka ostrość, która sprawia, że dla większości osób potrawa staje się niejadalna. Jednak kupując ten produkt trzeba mieć świadomość, że naprawdę jest pikantny. Jeżeli skorzystamy z sugestii producenta i Pestko peperoncino, będziemy chcieli zastosować jako smarowidło na chleb, to jego ostrość będzie wyraźna. Jeżeli jednak przyrządzimy je z makaronem w tradycyjny sposób (część wody z gotowanego makaronu dodamy do sosu i podgrzewając wymieszamy) to całość będzie miała tę “właściwą” przyjemną i przez większość konsumentów akceptowaną ostrość.
Próbowałem obu zastosowań i zdecydowanie to drugie jest najlepsze. Pestko pikantne rozsmarowane na pieczywie jest trochę zbyt ostre i przyjemność z jego spożywania będą czerpały osoby, które lubią ostre potrawy. W połączeniu z makaronem uwydatniają się dodatkowo inne smaki: ziaren, czosnku i łagodnej pietruszki.
Podobnie jak w przypadku Pestko łagodnego, również największą wadą tego produktu jest znaczna zawartość soli – 6,9 g w 100 gramach. Dlatego warto się powstrzymać przed dodaniem soli do gotowania makaronu. Zawsze można ją uzupełnić po przyrządzeniu potrawy.
Dziękujemy właścicielom marki Roślinni Bracia za udostępnienie produktu do testów.
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Słoik z papierową etykietą. Grafika czytelna i estetyczna o ograniczonej kolorystyce. |
Wygląd ogólny | Kolor malachitowy – bordowy w słoiku. Po wyjęciu ze słoika dominuje kolor malachitowy. |
Konsystencja i tekstura | Gęsta, zwarta i tłusta. Widoczne kawałki składników zatopione w gęstym oleju. Podczas rozsmarowywania oddziela się olej. |
Zapach | Własny, specyficzny, z wyraźnie wyczuwalnymi pestkami słonecznika, dyni oraz czosnku. |
Smak | Własny, specyficzny. Ostry, słonawy i nieco słodki. Wyczuwalny smak pestek słonecznika, dyni oraz czosnku. Można wyczuć natkę pietruszki. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra. Dla tradycyjnego ostrego pesto. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan. Bez GMO. Naturalny. W zakładzie używane są: soja, migdały, seler, płatki owsiane. |
Przechowywanie | Od +2°C do +6°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
10,49 zł za opakowanie – 65,56 zł za kg.
Producent: Mleczni Bracia
Roślinni Bracia. Pestko peperoncino
10,49 zł - 160 gSkład
- Pestki dyni 22%
- Nasiona słonecznika 22%
- Olej słonecznikowy zimnotłoczony
- Papryka peperoncino
- Natka pietruszki świeża 7%
- Czosnek świeży
- Sól morska niejodowana
Wartości odżywcze
- Energia: 578 kcal
- Tłuszcz: 62,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 5,0 g)
- Węglowodany 5,2 g (cukry 1,0 g)
- Białko 4,7 g
- Błonnik: 1,95 g
- Sól: 6,9 g
Jeden komentarz
Rewelacja! Jest idealnie pikantne