Nasza rekomendacja:
(4,6 / 6)
Naszą pierwszą rekacją po otwarciu pasty było: “Hummus…?” Wygląd, konsystecja i zapach były niemal identyczne jak lekkiego hummusu z papryką. Ala na tym koniec podobieństw pasty meksykańskiej do tego “króla” wszelkich smarowideł. Smak pasty nie ma nic wspólnego z hummusem. I tak powinno być, bowiem z wyjątkiem soli w skałdzie nie znajdziemy nic z czego przyrządza się hummus.
Smak pasty jest natomiast połączeniem przetworzonej cebuli, “vegety”, papryki i… mleka. Wbrew pozorom połączeniem całkiem udanym 🙂 Jest lekko kwaskowata przez co pobudza ślinianki i zachęca do spożycia. Ale uwaga: jest to pasta bardzo pikantna – w końcu nazwa zobowiązuje 😉 Jest ostra i nieco drażniąca gardło. Jeżeli lubicie produkty pikantne i chcecie sobie urozmaicić dietę, i nie macie przy tym awersji do skrobi modyfikowanej, to jest to produkt dla Was. Chociaż produkt na kolana nie rzuca, to jednak całościowy odbiór jest jak najbardziej pozytywny 🙂
Warto, jak sugeruje producent, wypróbować pastę jako nadzienie do pierogów. Smak może być naprawdę ciekawy 😀
Agnieszka i Arek
Blog wegański vegetest.pl
Dziękujemy firmie ALFA BIO za udostępnienie produktu do testów.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Etykieta czytelna, kolorowa i przyjemna. Grafika prosta, estetyczna i łatwo rozpoznawalna. Zachęca do zakupu. Opakowanie w formie plastikowego kubeczka. |
Wygląd ogólny | Kolor ugier. Widoczne kolorowe kawałki składników, głównie papryki. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja właściwa – puszysta, wilgotna, nierozwarstwiona. Przy rozsmarowywaniu wyraźnie widoczne kawałki składników. |
Zapach | Po otwarciu opakowania zapach zbliżony do hummusu, z wyczuwalnym zapachem papryki, przetworzonej cebuli i vegety. |
Smak | Własny, specyficzny. Lekko kwaskowaty i słodkawy. Pikantny! |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dobra dla past. |
Dodatkowe informacje
Waga | 115 g |
Obecność konserwantów i/lub przeciwutleniaczy | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | guma ksantanowa |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać gorczycę i sezam. |
Przechowywanie | Od +2ºC do +8ºC. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
4,29 zł za opakowanie – 37,30 za kg.
Producent: LUNTER – ALFA BIO
Do nabycia: Tesco
Lunter. Mexico. Pasta meksykańska
4,29 zł - 115 gSkład
- Woda
- Tofu (woda ziarna soi)
- Okara (wytłoczony sojowe)
- Olej rzepakowy
- Modyfikowana skrobia kukurydziana
- Płatki drożdżowe
- Cebula
- Czerwone i zielone płatki papryki
- Sól kuchenna
- Mieszanka przypraw.
Wartości odżywcze
- Energia: 155 kcal
- Tłuszcz: 11,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
- Węglowodany: 9,0 g (cukry 0,7 g)
- Białko 5,0 g
- Sól 1,1 g