Lunter. Kremowa pasta z koperkiem

blog wegański lunter ze szczypiorkiem

Nasza rekomendacja:
4.7 out of 6 stars (4,7 / 6)

Naprawdę nie spodziewaliśmy się, że po ponad 3 latach i przetestowaniu ponad 500 produktów roślinnych na naszym blogu wegańskie coś nas jeszcze może zaskoczyć. Rzut okiem na skład i widzimy olej z lepiężnika! A co to jest lepiężnik?🤔 Na szczęście żyjemy w czasach, w których informacja dostępna jest niemal natychmiast. Znaleźliśmy informacje o tym oleju na stronie natur-sklep.pl i czytamy: “W ich wartościowym i bogatym składzie wyróżnia się między innymi flawonoidy (izokwercytrynę i astragalinę). Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że substancja ta może pozytywnie wpłynąć na nasz wygląd, samopoczucie oraz zdrowie. Okazuje się, że działa ona przeciwutleniająco – pomaga usuwać wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia skóry, jak również pojawiania się zmarszczek. Ponadto flawonoidy działają rozkurczająco, moczopędnie i przeciwzapalnie. Pomagają one w wzmacnianiu naczyń krwionośnych, a także wspierają obniżenie ciśnienia”. Więcej można przeczytać TUTAJ.

Wygląda na to, że właśnie dowiedzieliśmy się czegoś nowego i poznaliśmy wartościowy produkt👌

Plusy i minusy

Pasta kremowa, która od aru po otwarciu nazwaliśmy roboczo serkiem, zaskoczyła nas swoim wyglądem. W składzie znajduje się 1% koperku, a mieliśmy wrażenie, że jest 50% 😉 No może nie aż tyle, ale jest go naprawdę sporo, co zreszta widać na zdjęciach. Zapach i smak wyraźnie koperkowy i typowy dla mlecznego twarogu. Jednak można w nim także wyczuć nutę zbożową. Co prawda w składzie nie ma stricte ziaren sojowych, tylko napój i tofu, ale wszystkie te składniki razem stworzyły takie odczucie.

Czy “serek” jest smaczny? Czy moglibyśmy go polecić? Odpowiedzią na te pytania może być fakt, że Agnieszka siadał i zjadała całem opakowanie. Na moje zaś pytanie: jaka rekomendacja? odparła: 4,5 🤔 Zapytałem dlaczego nie 5, skoro zjadła całe opakowanie dając mi raptem kawałem do przetestowania? Chyba dlatego, że ogólny odbiór pasty jest taki…mało przyjazny?🤔

Jego wygląd i konsystencję przypomniały mi sery twarogowe chude w skupach spożywczych za czasów PRL. Sery były szarawe i kruche, przez co trzeba było je “zlepiać” śmietaną. Co prawda nie śmierdzą oborą, jak tamte sery, ale wygląd może trochę zniechęcać.

wegański blog pasta lunter

 

Podsumowanie

Mieliśmy co prawda nieco obniżyć rekomendację i ocenę za “Opłacalność”, ponieważ pasta do tanich nie należy😉 ale po przeczytanie informacji na stronie producenta zmieniliśmy zdanie. A ta infmoracja to: “Wszystkie opakowania, w które pakujemy nasze produkty, są wykonane z tworzyw sztucznych przeznaczonych do recyklingu. Obecnie pracujemy nad ich zastąpieniem opakowaniami powstającymi wyłącznie z roślin”Oczywiście na pewno nie zabraknie osób, które stwierdzą, że to taki zabieg PR-owy. Doskonale jednak wiemy, że na rynku można już kupić przyjazne środowisku biodegradowalne opakowania z włókien roślinnych i producenci, głównie produktów bio, wykorzystują je coraz częściej. Naszym zdaniem to spory plus dla firmy Lunter i dla samego produktu, którego w całościowej ocenie i rekomendacji nie można pominąć. Zatem summa summarum ten PR wyjdzie wszystkim na dobre. No może z wyjątkiem ignorantów 😉

Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Produkt zapakowany w opakowanie plastikowe wielokrotnego otwierania z papierową obwolutą. Etykieta  typowa dla produktów firmy – ograniczona kolor tycznie, ale czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd Kolor ecru z widocznym listkami koperku.
Konsystencja i tekstura Miękka, wilgotna i kremowa. Niejednolita. Podchodzi wodą.
Zapach Wyczuwalny wyraźnie koperek. Zbliżony do serka twarogowego z nieznacznie wyczuwalną nutą zbożową.
Smak Wyraźnie koperkowy. Oddaje dobrze smak serka twarogowego. Lekko kwaśny – właściwie. Koperek narzuca się zdecydowanie. Mało słony, mało wyrazisty i trochę mdlący. Szybko rozpuszcza się w ustach
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dobra dla serków twarogowych termizowanych.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez glutenu, bez substancji konserwujących, bez cholesterolu, bez glutenu
Przechowywanie +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Bardzo drogi

4,89 zł za opakowanie – 42,52 zł za kg.

Producent: LUNTER – ALFA BIO

Zakupiono: Delikatesy osiedlowe

Kod: 8586017255722

Lunter. Kremowa pasta z koperkiem

4,89 zł - 115 g
7.3

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

7.5/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

6.5/10

Smakowitość

7.5/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Napój sojowy (woda, nasiona soi)
  • Kwaśny napój sojowy (woda, nasiona soi, syrop glukozowy, zagęszczacz: pektyny, kultury bakterii, sól)
  • Tofu (woda, nasiona soi)
  • Olej rzepakowy
  • Olej z nasion lepiężnika
  • Woda
  • Sok cytrynowy z koncentratu
  • Suszone drożdże spożywcze
  • Suszony koperek 1%
  • Sól, skrobia, stabilizator (guma ksantanowa)

Wartości odżywcze

  • Energia: 262 kcal
  • Tłuszcz: 26,0 g (w tym kwasy nasycone 6,5 g)
  • Węglowodany: 3,0 g (w tym cukry 1,0 g)
  • Białko: 4,0 g
  • Sól: 1,1 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.