Nasza rekomendacja:
(4,7 / 6)
Naprawdę nie spodziewaliśmy się, że po ponad 3 latach i przetestowaniu ponad 500 produktów roślinnych na naszym blogu wegańskie coś nas jeszcze może zaskoczyć. Rzut okiem na skład i widzimy olej z lepiężnika! A co to jest lepiężnik?🤔 Na szczęście żyjemy w czasach, w których informacja dostępna jest niemal natychmiast. Znaleźliśmy informacje o tym oleju na stronie natur-sklep.pl i czytamy: “W ich wartościowym i bogatym składzie wyróżnia się między innymi flawonoidy (izokwercytrynę i astragalinę). Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że substancja ta może pozytywnie wpłynąć na nasz wygląd, samopoczucie oraz zdrowie. Okazuje się, że działa ona przeciwutleniająco – pomaga usuwać wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia skóry, jak również pojawiania się zmarszczek. Ponadto flawonoidy działają rozkurczająco, moczopędnie i przeciwzapalnie. Pomagają one w wzmacnianiu naczyń krwionośnych, a także wspierają obniżenie ciśnienia”. Więcej można przeczytać TUTAJ.
Wygląda na to, że właśnie dowiedzieliśmy się czegoś nowego i poznaliśmy wartościowy produkt👌
Plusy i minusy
Pasta kremowa, która od aru po otwarciu nazwaliśmy roboczo serkiem, zaskoczyła nas swoim wyglądem. W składzie znajduje się 1% koperku, a mieliśmy wrażenie, że jest 50% 😉 No może nie aż tyle, ale jest go naprawdę sporo, co zreszta widać na zdjęciach. Zapach i smak wyraźnie koperkowy i typowy dla mlecznego twarogu. Jednak można w nim także wyczuć nutę zbożową. Co prawda w składzie nie ma stricte ziaren sojowych, tylko napój i tofu, ale wszystkie te składniki razem stworzyły takie odczucie.
Czy “serek” jest smaczny? Czy moglibyśmy go polecić? Odpowiedzią na te pytania może być fakt, że Agnieszka siadał i zjadała całem opakowanie. Na moje zaś pytanie: jaka rekomendacja? odparła: 4,5 🤔 Zapytałem dlaczego nie 5, skoro zjadła całe opakowanie dając mi raptem kawałem do przetestowania? Chyba dlatego, że ogólny odbiór pasty jest taki…mało przyjazny?🤔
Jego wygląd i konsystencję przypomniały mi sery twarogowe chude w skupach spożywczych za czasów PRL. Sery były szarawe i kruche, przez co trzeba było je “zlepiać” śmietaną. Co prawda nie śmierdzą oborą, jak tamte sery, ale wygląd może trochę zniechęcać.
Podsumowanie
Mieliśmy co prawda nieco obniżyć rekomendację i ocenę za “Opłacalność”, ponieważ pasta do tanich nie należy😉 ale po przeczytanie informacji na stronie producenta zmieniliśmy zdanie. A ta infmoracja to: “Wszystkie opakowania, w które pakujemy nasze produkty, są wykonane z tworzyw sztucznych przeznaczonych do recyklingu. Obecnie pracujemy nad ich zastąpieniem opakowaniami powstającymi wyłącznie z roślin”. Oczywiście na pewno nie zabraknie osób, które stwierdzą, że to taki zabieg PR-owy. Doskonale jednak wiemy, że na rynku można już kupić przyjazne środowisku biodegradowalne opakowania z włókien roślinnych i producenci, głównie produktów bio, wykorzystują je coraz częściej. Naszym zdaniem to spory plus dla firmy Lunter i dla samego produktu, którego w całościowej ocenie i rekomendacji nie można pominąć. Zatem summa summarum ten PR wyjdzie wszystkim na dobre. No może z wyjątkiem ignorantów 😉
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Produkt zapakowany w opakowanie plastikowe wielokrotnego otwierania z papierową obwolutą. Etykieta typowa dla produktów firmy – ograniczona kolor tycznie, ale czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd | Kolor ecru z widocznym listkami koperku. |
Konsystencja i tekstura | Miękka, wilgotna i kremowa. Niejednolita. Podchodzi wodą. |
Zapach | Wyczuwalny wyraźnie koperek. Zbliżony do serka twarogowego z nieznacznie wyczuwalną nutą zbożową. |
Smak | Wyraźnie koperkowy. Oddaje dobrze smak serka twarogowego. Lekko kwaśny – właściwie. Koperek narzuca się zdecydowanie. Mało słony, mało wyrazisty i trochę mdlący. Szybko rozpuszcza się w ustach |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dobra dla serków twarogowych termizowanych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez glutenu, bez substancji konserwujących, bez cholesterolu, bez glutenu |
Przechowywanie | +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
4,89 zł za opakowanie – 42,52 zł za kg.
Producent: LUNTER – ALFA BIO
Zakupiono: Delikatesy osiedlowe
Kod: 8586017255722
Lunter. Kremowa pasta z koperkiem
4,89 zł - 115 gSkład
- Napój sojowy (woda, nasiona soi)
- Kwaśny napój sojowy (woda, nasiona soi, syrop glukozowy, zagęszczacz: pektyny, kultury bakterii, sól)
- Tofu (woda, nasiona soi)
- Olej rzepakowy
- Olej z nasion lepiężnika
- Woda
- Sok cytrynowy z koncentratu
- Suszone drożdże spożywcze
- Suszony koperek 1%
- Sól, skrobia, stabilizator (guma ksantanowa)
Wartości odżywcze
- Energia: 262 kcal
- Tłuszcz: 26,0 g (w tym kwasy nasycone 6,5 g)
- Węglowodany: 3,0 g (w tym cukry 1,0 g)
- Białko: 4,0 g
- Sól: 1,1 g