Nasza rekomendacja:
(4,3 / 6)
Ciasto wegańskie pojawiło się w Lidlu na krótko i szybko zniknęło. Zapewne większość osób kupiła z ciekawości, ale na pewno byli i tacy, którzy po nie wrócili. Nie dziwię się im. Podobnie jak większość Polaków też lubię słodycze. Ograniczam je i zastępuję owocami, ale rozumiem, że czasami można „zaszaleć” 🙂 Kłopot jednak w tym, że tradycyjne ciasta zawierają często ogromne ilości jaj, masła, śmietany, mleka i innych składników, których osoby, które zrezygnowały z produktów odzwierzęcych nie spożywają. Wciąż w społeczeństwie istnieje przekonanie, że dobre ciasto musi mieć dużo jaj, masła (margaryny), cukru i bóg wie czego jeszcze. I powinno być oczywiście pieczone w domu. Zaś ci, którzy kupują je w sklepie nie wiedzą co dobre. Wiele w tym prawdy i trudno się z tym poglądem nie zgodzić. Zazwyczaj smakują nam rzeczy, które są tłuste i słodkie – tacy jesteśmy.
Gotowe ciasta, które możemy znaleźć w sklepach są wyrabiane często z produktów przetworzonych i są po prostu niedobre. Czy ciasto z Lidla jest inne? I tak i nie 😉 „Tak” bo nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. „Tak”, bo trudno jest je odróżnić od innych gotowych ciast. To jest wada i zaleta jednocześnie. „Nie”, bo ciasta tego typu w większości nie są produktami, które powinniśmy spożywać. Chociaż od czasu do czasu nie powinno nikomu zaszkodzić 🙂
A zatem… Wrażenia konsumpcyjne przy spożywaniu ciasta wegańskiego z Lidla są niemal identyczne jak każdego innego tego typu ciasta niewegańskiego. I już to powinno wystarczyć za rekomendację.
Ciekawe czy Lidl wyciągnie z tego wnioski i wprowadzi je do stałej sprzedaży?
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Opakowanie foliowe. Ciasto w kartoniku. Etykieta prosta, niewyszukana. Łatwe do otwarcia i przechowywania. |
Wygląd ogólny | Kolor jasnożółty. |
Konsystencja i tekstura | Sucha, porowata. Charakterystyczna do babki piaskowej i innych ciast tego typu. Na wierzchu twarda posypka. |
Zapach | Delikatny. Lekko cytrynowy. Typowy dla ciast proszkowych. |
Smak | Słodki. Charakterystyczny dla ciasta piaskowego. Lekko kwaskowaty. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Idealna. Dla ciast proszkowych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać soję, łubin, orzechy, sezam.
Ręcznie pakowane |
Przechowywanie | Do +20 ºC |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Tani
4,99 zł za opakowanie – 23,76 zł za kg.
Producent: Marka własna Lidl
Zakupiono: Sklep Lidl
Lidl. Ciasto wegańskie
4,99 zł – 210 gSkład
- Cukier
- Olej rzepakowy
- Woda
- Mąka pszenna
- Jabłka 7%
- Substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu)
- Mąka kukurydziana, skrobia modyfikowana
- Sól
- Emulgatory (lecytyny, estry kwasów tłuszczonych i poliglicerolu, mono, diglicerydy kwasów tł.,
- Kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, aromaty, syrop glukozowy
Wartości odżywcze
- Energia: 354 kcal
- Tłuszcz 17,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g)
- Węglowodany 46,0 g, (w tym cukry 30,0 g)
- Białko 3,3 g
- Sól 0,82 g
Jeden komentarz
Great web site. Plenty of useful information here. I am
sending it to a few friends ans additionally sharing
in delicious. And naturally, thanks for your effort!