Nasza rekomendacja:
(5,5 / 6)
Czasami wyjazdy służbowe są okazją do zakupu produktów, których w sklepach często przez nas odwiedzanych spotkać nie można. Tym razem trafiłem w Inter Marche na mrożone burgery Frosty i postanowiłem je przetestować w apartamencie, w którym mieszkałem. Jako że opcji przyrządzenia nie miałem zbyt wielu zdecydowałem się na podgrzanie ich na patelni bez dodatku tłuszczu.
Dużą przewagą produktów mrożonych jest to, że najczęściej nie zawierają żadnych dodatkowych substancji zagęszczających, konserwujących itp. Dzięki temu osoby, które przykładają dużą wagę do składu tego co jedzą mogą zjeść smaczne danie nie wprowadzając do swoich organizmów niebezpiecznych lub potencjalnie niebezpiecznych substancji. Takich osób zazwyczaj jest więcej wśród wegan niż wśród osób niż pozostałych konsumentów. Czyżby zatem burgery roślinne Frosty były idealnym wyborem dla tych, którym nie przeszkadza to, że muszą zachować łańcuch chłodniczy? Odpowiedz może być tylko jedna. Tak, jeżeli lubą szpinak i bazylię, których smak jest wyrazisty przez co burgery są szpinakowo – bazyliowe nie tylko ze względu na nazwę i skład, ale także smakowitość.
Zapewne szpinak i bazylia (mimo że jest jej tylko 1%) zdominowałyby smak burgerów, gdyby nie świetne zrównoważenie go poprzez dodanie przez technologa ziemniaków. Ziemniaki są wyczuwalne, ale nie tak jak w przypadku Burgerów warzywnych u Jędrusia, które bardziej kojarzyły się z plackami ziemniaczanymi niż z burgerami warzywnymi. W smaku można wyczuć także czarny pieprz i gałkę muszkatołową. Moim zdaniem jest to trafione połączenie i nadaje burgerom charakteru. Jak łatwo można się domyślić z opisu i ze zdjęć nie są to burgery próbujące być alternatywą dla burgerów mięsnych. To typowo roślinne burgery. Warto o tym pamiętać kupując je. Nie mogę także na koniec nie wspomnieć o specyfice szpinakowego smaku. Smak ów kojarzy mi się ze smakiem z dzieciństwa, kiedy to wszyscy uparcie przyrządzali go w taki sposób, że, dzieci, którym kazano go jeść omijały go szerokim łukiem. Nie należałem do tych dzieci i smak mi nie przeszkadzał, chociaż nie również mogę powiedzieć, że przepadłem za nim. Jeżeli zatem planujecie zakup tych burgerów zdecydujcie się najpierw na jedno opakowanie na próbę.
Warto także zwrócić uwagę na całkiem na fakt, że burgery nie należą do drogich. Są nawet tańsze od wspomnianych burgerów U Jędrusia.
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie papierowe. Estetyczna, kolorowa i przyjemna dla oka grafika. Czytelna i zachęcająca do zakupu. |
Wygląd ogólny | Dominujący kolor burgerów – zielony. W opakowaniu znajdują się dwa burgery w okrągłym kształcie. Widoczne kawałki składników. Brązowa powierzchnia po usmażeniu na patelni. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta. Twarda z wierzchu, lekko twarda w środku. Kolor dominujący wnętrza – zielony. |
Zapach | Zrównoważony, roślinny. Dominujące: bazylia szpinak. Wyczuwalny czarny pieprz. |
Smak | Zrównoważony, roślinny. Dominujący szpinak i bazylia równoważny przez smak ziemniaków. Wyczuwalny czarny pieprz i gałka muszkatołowa. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Mąka pszenna oraz patrz zastrzeżenia producenta. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta |
Może zawierać śladowe ilości skorupiaków, jaj, ryb, soi, mleka, selera i gorczycy. |
Przechowywanie | Przechowywać w zamrażarce |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
7,19 zł za opakowanie – 35,95 zł za kg.
Producent: Frosta
Zakupiono: Inter Marche
Frosta. Burgery roślinne ze szpinaku z bazylią
7,19 zł - 200 gSkład
- Szpinak 33%
- Ziemniaki 15%
- Mąka z pszenicy durum
- Mąka pszenna
- Czerwona papryka
- Cebula
- Olej słonecznikowy
- Woda, czosnek 2%
- Skrobia ziemniaczana, sól
- Bazylia 1%, pieprz czarny, drożdże, gałka muszkatołowa
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 163 kcal
- Tłuszcz 5,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- Węglowodany: 22,10 g, w tym cukry: 1,8 g
- Białko: 1,7 g
- Só: 1,2 g