Field Roast. Grain Meat Sausages. Mexican Chipotle

Nasza rekomendacja:
5 out of 6 stars (5 / 6)

Tym razem testuję “gościnnie” produkt z USA 🙂 Są to wegetariańskie kiełbaski firmy Field Roast z Seattle w stanie Washington.

Uwaga. Testowane kiełbaski produkowane są z dodatkiem papryczek chipotle, czyli wędzonej papryki jalapeño. Aby otrzymać 1 kg chipotle potrzeba 10 kg jalapeño. Dlatego chipotle uważane są za jedną z najbardziej ostrych papryczek na świecie. Dodatkowo kiełbaski zawierają papryczki chili de arbol (jeszcze bardziej pikantne od chipotle) oraz oleożywicę kapsaicyny. Wszytko to sprawia, że produkt jest naprawdę pikantny. Dlatego osoby uczulone lub nielubiące ostrych potraw powinny zdecydowanie unikać tego produktu!

Kiełbaski przyjechały do mnie prosto z Chicago zakupione w mojej ulubionej sieci Whole Foods przez Anetę i Filipa. Pragnę im za to bardzo podziękować 🙂 Czekam z niecierpliwością na kolejną dostawę 🙂

Do tego testu przymierzałem się długo, a kiełbaski spokojnie czekały w lodówce. I w końcu się doczekały 🙂

Field Roast to znana marka w USA, która specjalizuje się głównie w produkcji substytutów przetworów mięsnych dla wegan. Wegańskich. W jej ofercie możemy znaleźć wędliny, kiełbaski, frankfurterki, pieczenie itp. Większość produktów jest wyrabianych na bazie seitanu, zwanego też kofu, bardziej znanego po nazwą gluten pszenny. Gluten, chociaż nie wskazany dla niektórych osób jest stosowany w niektórych krajach azjatyckich jako substytut mięsa. Odpowiednio przyprawiony jest praktycznie nie do odróżnienia od kurczaka czy wołowiny. Stąd jego znaczna popularność. Doskonale to widać w testowanych kiełbaskach.

Kiełbaski są tak bardzo podobne w wyglądzie, konsystencji, zapachu i smaku do bardzo pikantnych kiełbasek, że wiele osób maiłoby kłopot z ich odróżnieniem. Są naprawdę bardzo pikantne i co ciekawe dodatek keczupu ową pikantność zwiększa. Nie są tłuste, ale są soczyste. Tak, soczyste, z czym w przypadku tego typu wyrobów dla wegan spotykam się po raz pierwszy. Są soczyste, zwarte, nie pękają, nie rozwarstwiają się, nie mają sztucznego aromatu. Producentowi udało się pozbawiać swojego wyrobu tradycyjnych problemów, z którymi borykają się inni. W wyglądzie, smaku, zapachu i konsystencji są prawie doskonałe 🙂

Czy mają zatem jakieś wady?

Wbrew pozorom nie jest nią cena. Przeliczając na złotówki koszt pojedynczego opakowanie (cztery kiełbaski) to 17,92 zł, co w przeliczeniu na kilogram stanowi 46,42 zł. Testowałem droższe produkty wyprodukowane i zakupione w Polsce, które jakością i wrażeniami konsumpcyjnymi nie dorównywały Grain Meat Sausages.

Wadą, która dla mnie była szczególne uciążliwa to tłuszcz, który jest zawarty w foliowych osłonkach kiełbasek. Ma kolor pomarańczowy i brudzi dosłownie wszystko. Żeby wyjąć kiełbaski z osłonki trzeba użyć noża lub nożyczek i wtedy ze środka wylewa się ten właśnie płyn…Ubrudzona deska do kojenia, ubrudzone drewniane przybory kuchenne. Co widać na zdjęciu poniżej. Wszystko praktycznie do wyrzucenia, bo kolor poddany działaniu płynu do mycia naczyń nie ustępuje. Trzeba uważać!

Druga wada, to obecność sporej ilości cebuli i czosnku (także tych przetworzonych), które zatopione w mechanicznie wyciskanym oleju po jakimś czasie dają się we znaki nieprzyjemnymi odczuciami w żołądku.

Poza tymi niedogodnościami kiełbaski to produkt wysokiej jakości, który dostarcza wyjątkowych doznań smakowych osobom, które lubią potrawy pikantne. Przyrządzony podczas letniego grillowania (robiłem tylko na patelni) może swoją wyjątkowością zaskoczyć wiele osób 🙂

Nad jakością czuwają technolodzy, którzy własnymi podpisami sygnują dana partię. Zdjęcie poniżej.

Dobrze byłoby, gdyby nasi rodzimi wege – producenci pomyśleli o wykorzystaniu do produkcji swoich wyrobów glutenu pszennego. Wszak to produkt stosunkowo tani i zawierający bardzo dużo białka roślinnego, to zaś daje ogromne możliwości.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z foliową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z przyjemną dla oka grafiką. Grafika i wykonanie obwoluty wysokiej jakości. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Kolor brązowy z widocznymi kolorowymi warzywami. Kształt typowy dla kiełbasek.
Konsystencja i tekstura Kiełbaski zwarte, twarde, z dużym oporem uginające się po naciskiem palca.

Po podgrzaniu na patelni. Zwarte. Nie rozpadają się. W ustach pogryzione rozpadają się na kawałki poszczególnych składników. Soczyste. Struktura niemal identyczna jak mięso, co odczuwa się podczas gryzienia i przeżuwania.

Zapach Zapach przyjemny, specyficzny. Można wyczuć paprykę, warzywa, czosnek i przyprawy.
Smak Lekko słodkawy, zbliżony do smaku mięsa jagnięcego. Długo się utrzymuje. Pikantne i pieprzne. Smak długo się utrzymuje w ustach
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak dla kiełbasek mięsnych pikantnych.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Seler
Informacje (zastrzeżenia) producenta Brak
Przechowywanie Brak informacji
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

 

Przedział cenowy – Drogi

17,92 zł za opakowanie – 46,42 zł za kg. Kurs USD/PLN w dniu zakupu.

 

Producent: Field Roast, Seattle WA. USA

Zakupiono: Market Whole Foods, Chicago USA

Field Roast. Grain Meat Sausages. Mexican Chipotle

17,92 zł – 368 g
8.4

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

6.5/10

Smakowitość

10.0/10

Skład

  • Gluten pszenny
  • Naturalny olej słonecznikowy tłoczony mechanicznie
  • Cebula, czosnek
  • Ocet z cydru jabłkowego, ekstrakt drożdżowy
  • Papryczki chipotle
  • Proszek cebulowy, czosnek granulowany
  • Cukier brązowy, sól morska
  • Słód jęczmienny, przyprawy (?)
  • Czarny pieprz, oleożywica kapsaicyny (jaka?)
  • Chili de arbol, kmin rzymski, oregano

Wartości odżywcze

  • Energia: 250 kcal
  • Tłuszcz 8,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g)
  • Węglowodany 11,9 g (cukry 2,1 g)
  • Białko 30,4 g
  • Sól 3,15 g

Inne wegańskie produkty

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *