Gdzie można kupić lody wegańskie?
Osoby, które lubią lody i są weganami mają dwie możliwości:
- Kupić lody sorbetowe, które nie zawierają mleka, jaj, ani innych produktów pochodzenia zwierzęcego
- Kupić lody produkowane z myślą o weganach, i które mają zbliżone właściwości sensoryczne do lodów klasycznych – mlecznych.
Sorbety są w zasadzie dostępne wszędzie, ale nie każdy je lubi. Co do tych drugich lodów zarówno wybór jak i dostępność są ograniczone. Niektóre sieci handlowe raz na jakiś czas wprowadzając do swojej oferty takie lody. Przykładem mogą być testowane przez na naszym blogu wegańskim lody wegańskie z Biedronki.
Na pewno dla osób lubiących lody jest to dobre rozwiązanie. Poniżej linki do testów lodów, które na naszym blogu wegańskim testowaliśmy i w których opisaliśmy między innymi ich cechy organoleptyczne.
- Natura Food. Veggie. Wegańskie lody waniliowe z syropem z owoców leśnych i truskawek
- Natura Food. Veggie. Wegańskie lody z masłem orzechowym
Więcej produktów można znaleźć w tym teście:
Cały czas staramy się monitorować rynek i testować produkty wegańskie. W tym lody.
Jaki jest najlepszy pasztet wegański?
Najprawdopodobniej najlepszy pasztet wegański można zrobić samemu w domu. Dzięki temu mamy pewność, co znajduje się w jego składzie. Jeśli przywiązujemy wagę do tego, co jemy możemy zakupić produkty w upraw ekologicznych.
Pasztety wegańskie można robić z różnych składników i przepisów można znaleźć w internecie bardzo dużo. Najważniejsze jednak, aby odpowiedzieć sobie na pytanie: chcę zjeść pasztet żeby urozmaicić swoje menu, czy chcę zjeść pasztet, żeby dostarczyć mojemu organizmowi substancji odżywczych. Pasztety warzywne są smaczne, szczególnie te zawierając w swoim składzie marchewkę, która nadaje im przyjemnego, lekko słodkiego smaku. Jednakże ich wartości odżywcze nie są zbyt duże.
O wiele bardziej odżywcze są pasztety wegańskie zawierające w sowim składzie rośliny strączkowe: fasolę, ciecierzyce, soczewicę, groch, bób i soję. Rośliny strączkowe dostarczają dużych ilości białka i węglowodanów, a także błonnika. Co prawda mają mało tłuszczu, ale zawierają olisacharydy, których trawienie jest utrudnione. Dlatego do pasztetów zawierających rośliny strączkowe dobrze jest dodawać cząber, tymianek i/lub majeranek.
Gotowe pasztety wegańskie można także kupić w sklepie. Z miesiąca na miesiąc przybywa ich na półkach. Część z nich to produkty nienajlepszej jakości, ale jest wiele takich, których jakość jest bardzo wysoka. Poniżej kilka pasztetów wegańskich, które testowaliśmy na naszym blogu wegańskim, i które możemy zarekomendować.
-
Natura Food. Veggie. Pasztet z soczewicy z żurawiną
-
Z gruntu dobre. Pasztet z soczewicy z żurawiną
-
Natura Food. Veggie. Pasztet warzywny
-
Prosoya. Pasztet z pomidorami
-
Poloniak. Pasztet z orzechów nerkowca
Czy pizza wegańska jest zdrowa?
Pizza wegańska różni się od niewegańskiej tym, że w jej składzie znajdują produkty pochodzenia roślinnego, a właściwiej niezwięrzęcego. Nie zmienia to jednak faktu, że znajdują się w niej niskowyciągowa mąka pszenna, cukier, tłuszcze, emulgatory, kwas cytrynowy itd. Są to składniki, których nie możemy zaliczyć do tzw. zdrowej żywności. Jednak warto zauważyć, że pizza wegańska zazwyczaj zawiera o połowę mniej kalorii niż tradycyjna pizza, która jest produktem wysokokaloryczny.
Warto zapoznać się z naszym testami pizzy wegańskiej:
- Trattoria Alfredo. Delizioza Vegan Pizza Verdura
- Trattoria Alfredo. Delizioza Vegan Pizza Bruschetta
- Italiamo. Pizza Marinara
- Vemondo. Vegetariana Pizza Margherita
Można także zamówić w Telepizzy bardzo ciekawą w smaku pizzę z hummusem: