DrOetker. Pizza Feliciana Wegan. Pizza roślinna

pizza wegańska droetker

Nasza rekomendacja:

5.5 out of 6 stars (5,5 / 6)

– Naprawdę? Mam dać najwyższa rekomendację mrożonej pizzy wyprodukowanej przez wielki koncern spożywczy? Czy w czasach, gdy pizza uważana jest za fast food, a tym bardziej w wersji mrożonej twierdzenie, że to produkt ze wszech miar godny polecenia nie jest błędem?

Takie i temu podobne pytania zadawałem sobie kończąc test pizzy Feliciana DrOetkera. Jednak z jednej strony, nasz blog testuje produkty wegańskie, które można kupić w sklepach, i które w zdecydowanie większości przypadków są produktami przetworzonymi. Zatem pod tym względem mogłem się sam przed sobą wytłumaczyć 😉 Z drugiej strony, jeżeli pizza mrożona, upieczona zgodnie z przepisem producenta, jest lepsza od niejednej pizzy zamówionej w restauracji, to jak można tego nie docenić?

Pizzę zakupiłem w InterMarche za 6,99 zł. Dla pewności sprawdziłem raz jeszcze paragon, ale okazało się, że zapamiętałem dobrze. 20,26 zł za kilogram, to naprawdę bardzo niska cena. Wręcz szokująco niska jak na produkt tak znanej i nie najtańszej marki. Pizzę widzieliśmy także w Żabce i dużych marketach (Carrefour, Auchan). Jednak we wszystkich przypadkach była znacznie wyższa (od 9,97 zł do 13,99 zł). Biorąc pod uwagę tę cenę skrajną (13,99 zł) mówimy o dwukrotnej różnicy. Ceny bywają różne, ale dwukrotna różnica? Trochę to dziwne🤔

To co przeczytacie w dalszej części może zabrzmieć jak wpis sponsorowany, ale tak nie jest. Firma DrOetker nie tylko nie udostępniła nam pizzy do testów, ale nawet nie była specjalnie zainteresowana jego wynikami 🤨 No cóż, każdy prowadzi biznes jak uważa. Dla nas podejście firmy nie ma to znaczenia, bo staramy się być na tyle obiektywni, na ile jest to możliwe. Zatem…

Po wyjęciu z piekarnika (piecze się dość długo 12-14 minut) pierwszą kwestią, która zwróciła moją uwagę był przyjemny i świeży zapach, w który można było wyczuć pieczarki, zieloną paprykę, cebulę i przyprawy. Pierwszy kęs to pierwsze zaskoczenie – co za ciasto! Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste. Całość jest w zasadzie idealna. Nie spotkałem się z takim ciastem w żadnej mrożonej pizzy jaka miałem okazję jeść. Jeżeli już to w bardzo dobrej pizzerii. Po postu rewelacja!👍 Mimo, że dodany został ser wegański, jest on lekko ciągnący i zachowuje się całkiem przyzwoicie jak na tego typu produkt. Nie jest to bezdyskusyjny zamiennik mozarelli, ale jest dobrze – violxfe sprawdziło się. Brawo 👏👏👏

 

 

Całość uzupełnia bardzo dobry smak. Jest zrównoważony i złożony. Nieznacznie pikantny, świeży, warzywny z wyczuwalnymi niemal wszystkimi składnikami.

Podsumowanie

Mógłbym podsumować test jednym zdaniem – zdecydowanie najlepsza mrożona pizza jaką miałem okazję jeść i jedna z najlepszych jakie jadłem w ogóle. Pod względem cech organoleptycznych żadna inna pizzę, z tych które testowaliśmy na naszym wegańskim blogu, nie wytrzymują z nią konkurencji. Szczególnie jeżeli uda się zakupić ją w cenie 6,99 zł. Ale 13,99 zł też bym za nią zapłacił. Jedak nie zawsze cena czyni cuda😉

Dlaczego zatem 5,5, a nie 6,0? Moim zdaniem najsłabszym punktem tej pizzy jest jej skład. Jestem pewien, że znajdzie się wiele osób, które po jego przeczytaniu odłożą pizzę z powrotem do zamrażalnika. Jak pisaliśmy wiele razy, przykładamy wagę do składu testowanych przez nas produktów. Wiemy też, że czasami trudno jest wyprodukować produkt idealny, bez pewnych ustępstw. Jednak skrobia modyfikowana, tłuszcz palmowy, emulgator (mono – i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), substancja zagęszczająca, regulator kwasowości (fosforan monowapniowy), osobno mogą nie mieć znaczenia, ale gdy znajdą się razem w jednym produkcie, mogą wzbudzić wątpliwości. Tym bardziej, że jak pokazała firma Iglotex można zrobić pizzę o dobrym składzie. Chociaż niestety nie tak dobrych cechach organoleptycznych. Jeżeli jednak Wam to nie przeszkadza, to traktujcie naszą rekomendację jakby była 6 out of 6 stars (6 / 6) 😉

Smacznego! 😀

 Arek
blog wegański vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Przyjemne, kolorowe, przyciągające wzrok i zachęcające do zakupu. Łatwe do otwarcia.
Wygląd ogólny po upieczeniu Złociste i nieco zbrązowiałe boki ciasta. Średniej i małej wielkości kawałki składników, w tym warzyw. Prawidłowy dla tego typu produktów. Zdecydowanie zachęca do spożycia.
Konsystencja i tekstura Ciasto na zewnątrz chrupiące, wewnątrz puszyste. Warzywa rozmrożone, gorące. Niektóre wyglądają jak świeże.
Zapach Zapach zrównoważony z wychodzącymi na pierwszy plan pieczarkami, zielone papryką, cebulą i przyprawami. Przyjemny i świeży.
Smak Zrównoważony i delikatnie pikantny, Złożony, świeży, warzywny z wyczuwalnymi niemal wszystkimi składnikami
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak.

 Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Skrobia modyfikowana, guma guar
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Mąka pszenna, jęczmień
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać soję gorczycę.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze nie wyższej niż -18°C (w tym przez konsumenta)
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Tani
6,99 zł za opakowanie – 20,26 zł za kg.

Producent: DrOetker
Zakupiono: InterMarche

DrOetker. Pizza Feliciana Wegan. Pizza roślinna

6,99 - 345 g
8.7

Skład

6.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

10.0/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

10.0/10

Smakowitość

10.0/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Mąka pszenna, 18% warzywa w zmiennych proporcjach (pieczarki, pomidory, papryka zielona), 16% pikantny sos pomidorowy (woda, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, czosnek, bazylia, cukier, sól, skrobia modyfikowana, pieprz cayenne, pieprz, zioła)
  • Woda, 9,1% roślinne wiórki o smaku sera cheddar na bazie oleju kokosowego (woda, olej kokosowy, skrobia, skrobia modyfikowana, sól morska, aromat sera cheddar, ekstrakt z oliwek, barwniki (ekstrakt z papryki, karoteny), witamina B12)
  • Drożdże piekarskie, tłuszcz palmowy, suszony zakwas pszenny (produkty przemiału pszenicy, słód pszenny)
  • Cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego
  • Emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym)
  • substancja zagęszczająca (guma guar), regulator kwasowości (fosforan monowapniowy)
  • Oregano, środek do przetwarzania mąki (kwas askorbinowy)
  • Aromat, barwnik (karoteny)

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 206 kcal
  • Tłuszcz: 5,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g
  • Węglowodany: 34.0 g, w tym cukry 4,1 g
  • Błonnik: 2,0 g
  • Białko: 5,1 g
  • Sól: 0,92 g

Inne wegańskie produkty

6 komentarzy

  1. Jako ktoś kto stara się jeść bardziej roślinne, ale je póki co mięso, byłoby super jakbyście dodali opinię osoby z typową dietą do Waszych. No zupełnie nie ma gdzie tego znaleźć. Asą produkty które zachęcają do wege diety. I takie które zupełnie nie. Niestety jak dla mnie i osób które by chciały przejść na dietę roślinną, ale średnio idzie, pizza to totalny niewypał. Na pizzy klasycznej jest zawsze ser, najbardziej typowe dodatki też często mięsne (szynki, salami itp). Pizze wege zupełnie nie smakują jak pizze w porównaniu, dodatków, stricte warzywnych jest za dużo, jakby sałatka na placku, nie pizza, ale najgorszy to wege ser. Tego nie udało się jeszcze wege kuchni „podrobić”. Akurat wegańskie sery smakują kartonowo albo nie serowo, zawsze. Więc zostanę przy pizzach klasycznych tylko zmniejszając mięsne dodatki 🙁

    1. @Mike
      Nie zgadzam się. Udało się ser odwzorować firmie Violife, sam w sobie prosto z opakowania smakuje inaczej niż ser, ale roztopiony, w daniach, z piekarnika jest bardzo dobrze odwzorowany. Ostatnio jadłam w restauracji wegańską pizzę ze znajomym, który jest czystym mięsożercą. Sera wegańskiego było nawalone po brzegi i kapał tłuszcz, nie dało się odróżnić, nawet mój znajomy był zdziwiony.
      To samo ser z ziemniaka wg przepisu z internetu. Do tego płatki drożdżowe nieaktywne, idealne jako dodatek. Popróbuj różnych opcji. Dla osób uprzedzonych będzie ciężko

  2. Znajdź knajpę czy restaurację gdzie robią taką pizzę czysto wegańską i spróbuj, tylko jakąś dobrą miejscówkę 😉

  3. @Mike Taka pizza mrożona nawet jeśli smaczna to sera ma niewiele, zresztą pizze mrożone to pizze mrożone, nie da się porównać do takiej prawdziwej z pieca. Mówię, wypróbuj sobie z dobrego miejsca dobrą pizzę wegańską, taką z dużą ilością sera wegańskiego. A jak nie to internet jest pełen przepisów na domową wersję takiej pizzy – naprawdę się da!!!

  4. Definitywne NIE dla wszystkiego co ma w składzie olej palmowy. Nie będę zatykać sobie żył i przy okazji nabijać kasy niszczycielom lasów tropikalnych, o zwierzętach tam żyjących już nie wspomnę.

Skomentuj janna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *