Cultured Foods. Gulasz wegański – Stew Mix Grzybowy

wegański blog test stew mix

Nasza rekomendacja:
6 out of 6 stars (6 / 6)

Tak, dobrze widzicie – sześć gwiazdek dla Cultured Foods. Gulasz wegański – Stew Mix Grzybowy! To drugi po Organic smoked tofu produkt, który uzyskał najwyższą rekomendację na naszym blogu. I, co co jest szczególnie istotne, pierwszy złożony – o unikalnej recepturze i wyprodukowany z wielu składników. Smoked tofu to prosty produkt składający się z ziaren soi, wody, soli i dymu z drewna bukowego. W przypadku Stew Mix mamy do czynienia z produktem, w którym znajdziemy aż 18 składników! Nie wszystkie są doskonałe, ale także nie ma żadnego, który mógłby budzić istotne zastrzeżenia. Nasz zachwyt nie dotyczy jakieś szczególnej jego cechy tylko całościowego odbioru, pod każdym względem. Od pięknego opakowana począwszy, przez pierwsze wrażenia po otwarciu opakowania, bardzo dobrą konsystencję gotowego produktu i teksturę składników, wyjątkową smakowitość i na cenie skończywszy.

Pięknie zaprojektowane ze smakiem i zachęcające do zakupu opakowanie…

Zresztą najpierw wady, będzie krócej 😂

  • Dla wegan brak. Nie weganom i nie wegetarianom może przeszkadzać świadomość braku wiadomo czego 😏

Teraz zalety Cultured Foods. Gulasz wegański – Stew Mix Grzybowy:

  • Pięknie zaprojektowane, czytelne i zachęcające do zakupu opakowanie.
  • Prosty sposób przyrządzenia praktycznie dla każdego, kto umie czytać oraz wie co to woda i olej 😁
  • Najwyższej jakości składniki.
  • Przyjemne doznania konsumpcyjne od chwili wzięcia opakowania do ręki, przez zapach produktu przed przyrządzeniem, podczas przyrządzania i samego produktu gotowego.
  • Konsystencja i tekstura składników.
  • Smakowitość i brak potrzebny dodawania jakichkolwiek przypraw.
  • Cena – poniżej 10 zł z kilogram gotowego produktu – 3 porcje.

wegański blog test stew mix

Od wzięcia produktu z regału do ręki po ostatnie liźnięcie talerza 😉 towarzyszyły nam same przyjemne wrażenia. Niektórym osobom, które będą próbowały grzybowego gulaszu wegańskiego może nie odpowiadać zbyt duża gęstość sosu. Mamy jednak wrażenie, że gdyby był on rzadszy zniknęłaby harmonia pomiędzy kawałkami soi, a resztą składników. O tym, że gulasz dzięki temu świetnie łączy się z ziemniakami, kaszą lub ryżem wspominać nie trzeba. A przecież, parafrazując K.I. Gałczyńskiego my, Polacy, my lubim sosy 😉 Zresztą zawsze można dodać więcej wody.

Po otwarciu opakowania dociera do nas przyjemny, świeży, mocny i złożony zapach. Możemy wyczuć przyprawy i leśne grzyby, które są bardzo dobrze widoczne. Są to składniki najwyższej jakości. Przygotowanie gulaszu jest bardzo łatwe i sprowadza się do czterech prostych kroków, które przejdą nawet kulinarni abnegaci:

  • Wsyp zawartość opakowania do garnka.
  • Dolej 3 szklanki (750 ml) wody, łyżkę (15 ml) oleju.
  • Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  • Umieść garnek na ogniu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2 minuty.

Po wymieszaniu z wodą i olejem zapach zmienia się wyraźnie i kojarzy się z tzw. zupkami chińskimi. W składzie nie znajdziemy oczywiście żadnych wzmacniaczy smaku, ani innych chemicznych dodatków. Ostatnie dwa kroki sprawiają, że otrzymujemy gulasz, który z dodatkami wystarczy na syty obiad dla trzech osób.

wegański blog test stew mix

Cultured Foods. Gulasz wegański – Stew Mix Grzybowy jest w konsystencji gęsty i ma połyskującą powierzchnię. Widoczne składniki: głównie soja, grzyby i przyprawy. Całość wygląda jak mięsny gulasz w zabielonym mąką sosie.

Smak jest wielowymiarowy i niejednoznaczny, chociaż słodki i słony nieco wysuwają się na pierwszy plan. Naszym zdaniem ten wegański gulasz mógłby być nieco mniej słony. Smak i zapach budzą chwilami skojarzenia z chipsami serowymi z dodatkiem grzybów suszonych 😂 Całość jest faktycznie trochę serowa. Jednak to grzyby bardziej dominują i są znakomicie podkreślone tymiankiem i rozmarynem. Mimo, że smaki wzajemnie się przenikają to pamiętajmy, że mało kto będzie spożywał ten produkt bez żadnych dodatków. A już zjedzenie gulaszu z chlebem sprawia, że zmienia się jego smakowitość. Z kolei dodatek ziemniaków, kaszy lub kopytek i jakiejś sałatki (nawet wystarczy ogórek kiszony) sprawiają, że trudno jest go odróżnić od typowego gulaszu mięsnego. Składniki są odpowiedniej twardości dzięki czemu łatwo się je gryzie.

Mamy wrażenie, że Cultured Foods. Gulasz wegański – Stew Mix Grzybowy został tak skomponowany przez producenta, aby pełnia jego smakowitości ujawniała się właśnie z dodatkami. I to ma sens, bo kto je sam gulasz?🤔

Produkt znakomity. Zdecydowanie warto kupić i jeść często, bo zawarty w składzie Bacillus coagulans wspiera naszą naturalną odporność. Zresztą nawet gdyby produkt miał jakieś drobne wady, to 9,56 zł za kg gotowego produktu (a jak uda się trafić nawet 8,99 zł) zupełnie by je zniwelowało.

Możecie mieć oczywiście inne zdanie. Może Wam przeszkadzać to czy owo, ale jeżeli lubicie gulasze nie odbierajcie sobie możliwości spróbowania tego produktu. Czekamy na Wasze komentarze, bo dla nas to absolutna bomba!💣

wegański blog - polecamy

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

PS. Smakowitość w tabeli oceny przyjęliśmy dla produktu bez dodatków.

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe zadrukowane ze wszystkich stron. Grafika kolorowa, estetyczna, przyjemna dla oka i zachęcająca do zakupu. Czytelna i opisująca prosty przepis przygotowania gotowego produktu.
Wygląd ogólny W opakowaniu znajduje się mieszanka widocznych składników otoczona proszkiem. Rzucające się w oczy grzyby i kawałki soi (patrz skład).
Konsystencja i tekstura Gotowy do spożycia

Kawałki składników zanurzone w płynie o konsystencji gęstego kisielu. Kawałki soi (patrz skład) o prawidłowej konsystencji i teksturze. Odpowiednio średnio-twarde. Grzyby średnio twarde do miękkich.

Zapach Gotowy do spożycia

Typowy dla tego typu produktów: grzybowo -mięsne. Wyczuwalne: aromat serowy oraz soja, które zanikają podczas spożywania z dodatkami.

Smak Gotowy do spożycia

Smak wielowymiarowy i niejednoznaczny. Nieco słony i słodki.
Dodatki znacząco zmieniają smak. Patrz opis w treści testu.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Bardzo dobra dla tradycyjnego niezbyt gulaszu z suszonymi grzybami.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak.
Zawartość substancji zagęszczających Brak.
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bogate w białko, bogate w błonnik, z probiotykiem, bez glutenu, bez GMO, vegan,
Przechowywanie W suchym i chłodnym miejscu.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Bardzo tani
10,99 – zł za opakowanie – 9,56 zł za kg gotowego produktu

Producent: Cultured Foods
Można kupić: Auchan, Carrefour

Cultured Foods. Stew Mix Grzybowy

10,99 zł - 130 g
9.5

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

10.0/10

Opłacalność

10.0/10

Smakowitość

9.0/10

Skład

  • teksturowana mąka sojowa (kawałki)
  • Mąka owsiana, mąka ziemniaczana
  • Grzyby (pieczarka, podgrzybek)
  • Ekstrakty drożdżowe, pomidor mielony, płatki drożdżowe, cebula suszona
  • Inulina (błonnik z cykorii), czosnek suszony,
  • Sól himalajska, łuska babki jajowatej
  • Zioła (bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek, rozmaryn)
  • Pieprz czarny
  • LactoSpore® (Bacillus coagulans MTCC 5856)

Wartości odżywcze

  • Energia: 336 kcal
  • Tłuszcz: 5,5 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,1 g)
  • Węglowodany: 34,0 g (w tym cukry: 7,1 g)
  • Błonnik: 14,0 g
  • Białko 31,0 g
  • Sól: 3,4 g

Inne wegańskie produkty

14 komentarzy

      1. Jadłam z kaszą gryczaną i było pyszne! Córce też smakowało 🙂 dobra opcja na awaryjne gotowanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *