Nasza rekomendacja:
(5,3 / 6)
Cremajo. Curry to kolejny produkt, który może zachwycić. Wygląd, konsystencja i smakowitość stoją na najwyższym poziomie. Sos jest na tyle ciekawy pod względem smakowitości, że posmarowany na pieczywie może stanowić bardzo dobrą bazę do wszelkich kanapek wegańskich. I, co ważne, gwarantuje ich wyjątkowy smak. Jedynie zbyt silny aromat i smak octu może nie przypaść niektórym osobom do gustu. Z drugiej strony (zdaniem Agnieszki) obecność octu sprawia, że sos jest w smaku bardziej wyrazisty i nie jest mdły.
Skład również może nie przypaść do gustu niektórym konsumentom. W Cremajo. Curry znajdują się dwie substancje zagęszczające (guma ksantanowa, guma guar) i przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa). Podobnie jak miało to miejsce w teście Cremajo Czosnek także i w tym przypadku musimy stwierdzić, że w dobie wszechobecnej i łatwo dostępnej informacji każdy może dokonywać własnych wyborów. Jeżeli ktoś decyduje się na zakup sosu majonezowego w formie gotowego produktu to powinien wiedzieć, że pod względem składu nie będzie to produkt idealny.
Jeżeli jednak lubicie tego typu sosy i nie spożywacie ich zbyt dużo, to ilość substancji zagęszczających oraz przeciwutleniacza nie powinna negatywnie wpłynąć na Wasze zdrowie.
Czy warto polecić sos Cremajo. Curry? Jak zawsze purystom żywieniowym nie polecamy tego typu produktów. Zdecydowanie lepiej jest włączyć blender, wrzucić do niego ziarna słonecznika, trochę oleju, octu jabłkowego, soku z cytryny i przyprawy curry. Na pewno będzie zdrowiej. Jednakże trzeba się przy tym trochę napracować, a w dzisiejszych czasach nie wszyscy mają na to czas. Pozostałym osobom, dla których skład produktu ma mniejsze znacznie, a lubią od czasu do czasu zgrzeszyć – zdecydowanie polecamy!
Uwaga: Nasza rekomendacja kierowana jest do tej drugiej grupy konsumentów.
Dziękujemy właścicielom marki Cremajo za udostępnienie produktu do testów.
Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Produkt w przezroczystym słoiczku z czarną nakrętką. Etykieta w kolorze sosu z czarnymi napisami i bordowym akcentem kolorystycznym. Grafika jest prosta, czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor jasno – żółty z widocznymi drobnymi kawałkami przypraw. |
Konsystencja i tekstura | Typowa lekka, płynna emulsja. |
Zapach | Zapach intensywny, typowy dla majonezowego sosu z dodatkiem curry. Wyraźnie wyczuwalny zapach octu i curry. |
Smak | Lekko kwaśny. Typowy dla majonezowego sosu z curry. Wyraźnie wyczuwalny smak octu i curry. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla sosów majonezowych |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Guma ksantanowa, guma guar |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Gorczyca, bez glutenu |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | 100% roślinny |
Przechowywanie | Od +5ºC do +22ºC. Po otwarciu przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Przechowywane w lodówce stają się bardziej sztywne. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
8,90 zł za opakowanie – 30,37 zł za kg.
Producent: Starck’s Food Polska Sp. z o.o.
Cremajo. Curry
8,20 zł – 270 gSkład
- Woda
- Olej roślinny rzepakowy
- Musztarda (woda ocet spirytusowy gorczyca cukier sól)
- Cukier
- Ocet spirytusowy
- Skrobia modyfikowana
- Substancje zagęszczające (guma ksantanowa guma guar)
- Sól
- Przyprawa curry (0,8%),
- Przeciwutleniacz: E385, barwnik: karoteny..
Wartości odżywcze
- Energia: 399 kcal
- Tłuszcz 40 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,1 g
- Węglowodany 8,7 g, (w tym cukry 4,4 g)
- Białko 0,1 g
- Sól 1,4 g
Jeden komentarz