Nasza rekomendacja: (5,5 / 6)
Jak do tej pory testowaliśmy na naszym wegańskim blogu jeden zamiennik śmietany Cremao sour marki Planton. Był to bardzo dobry produkt, ale nie pozbawiony pewnych wad. Kupując wegański substytut śmietany OSM Łowicz liczyliśmy na to, że zapach i smak kokosowy będzie mniej wyczuwalny, i że nie będzie się rozwarstwiać podczas próby stworzenia wegańskiej wersji mizerii. Liczyliśmy na to, ponieważ znamy profesjonalizm technologa OSM Łowicz pani Katarzyny Balcerek – Nowak i byliśmy na bieżąco z jej pracami nad nowymi produktami. Wiedzieliśmy, że jeżeli jakiś produkt ujrzy światło dzienne będzie dopracowany. Oczywiście w takim zakresie na jaki pozwala obecna technologia. I nie rozczarowaliśmy się! Właśnie publikujemy test jednego z najlepszych zmienników śmietany jaki można kupić na polskim rynku. Zaś pod względem kulinarnych możliwości jakie daje, najlepszego.
Wady i zalety
Podobnie jak wspomniana Cremao Kremowy cuisine ma swoje wady, ale nie są one na tyle istotne, żeby się nad nimi zbyt długo skupiać. Po otwarciu opakowania można wyczuć specyficzny zapach przywołujący na myśl sery topione, który nie każdemu przypadnie do gustu. Smak w swojej początkowej fazie również budzi skojarzenia z serem topionym, ale szybko przechodzi w ten pożądany, czyli typowo śmietanowy. Jednak pod koniec możemy wyczuć kokosową smakowitość, za którą nie przypadamy. Ale to, że my nie przepadamy nie zmienia faktu, że wielu osobom może on odpowiadać. W składzie znajdziemy cukier, który sprawia, że produkt jest lekko słodkawy i podkreśla smak kokosu. I to w zasadzie wszystko na temat słabych stron tego produktu. A mocne? Jest ich zdecydowane więcej.
- Opakowanie. Jest bardzo przyjemne w wyglądzie, oryginalne i nie budzące wątpliwości kto jest producentem znajdującej się w nim zawartości.
- Konsystencja niemal identyczna jak w przypadku tradycyjnej śmietany. Gdzieś pomiędzy śmietaną 18%, a 36%.
- Wyjątkowa podatność na integrację z potrawą, do której jest dodawana. To na tyle ważna cecha, że rozwijamy ją w dalszej części opisu.
- Po ponad dobie w lodówce właściwości organoleptyczne nie uległy zmianie.
- Cena. 2,99 zł za 200 gram to cena, która sprawia, że Kremowy cuisine zbliża się cenowo do niektórych śmietan tradycyjnych. Cena za kilogram pozycjonuje produkt w przyjętym przez nas przedziale cenowym jako “bardzo tani”.
Podatność na integrację
Tym, co powinno najbardziej przypaść do gustu większości wegan i osób poszukującym alternatywy dla nabiału jest wyjątkowa podatność produktu na integrację z potrawą, do której zostaje dodany. Jak wiadomo śmietana ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne i w części tych zastosowań Creamo nie sprawdzało się. Natomiast produkt Bez deka mleka radzi sobie w tym względzie świetnie. Zarówno jako dodatek do mizerii i sałaty, jak i zup oraz sosów. Nie rozwarstwia się, nie traci koloru i nie rozpuszcza się. Kremowy cuisine możemy doprawiać sokiem cytrynowym i octem dzięki czemu jego smakowitość staje się niemal identyczna jak tradycyjnej kwaśniej śmietany.
Kremowy cuisine Bez deka mleka jest znakomitym zamiennikiem śmietany w zasadzie do każdej potrawy. A co najważniejsze sprawdzi sobie doskonale jako dodatek do potraw prostych i surowych, jak mizeria, czy sałata, w których ani się rozwarstwia, ani nie narzuca swojego smaku i zapachu. Zdecydowanie polecamy! 😃
Agnieszka i Arek blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Plastikowy pojemnik. Dość kolorowa, przyjemna dla oka grafika. Łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Zbliżony do gęstej śmietany. Kolor biały. |
Konsystencja i tekstura | Gęsta. Przypomina śmietany 18-36%. Dość wolno rozpuszcza się w ustach. |
Zapach | Serowo – mleczny, lekko kwaskowaty. |
Smak | Serowo – śmietanowy. Pod koniec wyczuwalny smak kokosowy. Przyjemny i świeży. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla śmietany. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających i stabilizatorów | Pektyny |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Ukwaszony. Odpowiedni dla wegan, bez glutenu i soi |
Przechowywanie | Od +2°C do +8°C |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. |
Przedział cenowy – Bardzo tani
2,99 zł za opakowanie – 14,95 zł za kg.
Producent:OSM Łowicz
Zakupiono: Lidl
Bez deka mleka. Kremowy cuisine
2,99 zł - 200 gSkład
- Woda
- Olej kokosowy
- Produkt kokosowy w proszku (miazga kokosowa, syrop glukozowy)
- Cukier
- Skrobia
- Białka bobu
- Substancja zagęszczająca (pektyny)
- Aromat
- Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego
Wartości odżywcze
- Energia: 158 kcal
- Tłuszcz: 14,0 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 13,0 g)
- Węglowodany: 7,0 g (w tym cukry: 1,0 g)
- Błonnik: 0,6 g
- Białko: 0,6 g
- Sól: 0,02 g
2 komentarze
Rzeczywiście ma mniej kokosowy smak niż Sour Creamo ale do zabielania zup się nie nadaje, rozwarstwia się i widać grudki śmietany w zupie. Z Sour Creamo tak się nie dzieje ale faktycznie jest trochę słodsza, lecz jak dla mnie Sour Creamo jest idealna do pomidorówki i koktajli owocowych a Bez Deka Mleka do sałatek. Dlatego trzeba mieć w lodówce oba produkty.
Użyłem do kleksa śmietanowego w zupie, co zabieliło mi zupę na talerzu po wymieszaniu. Super efekt, prawdziwie kremowa, śmietanowa zupa jak w mięsnych czasach u mojej mamy. I dosyć wydajna jednak, nawet mimo wyższej (ponad 5 zł) ceny w lokalnym sklepie wegańskim. Będę kupował.