Valsoia. Yosoi. Wiśnia

Nasza rekomendacja:
(4,1 / 6)

Testowany deser Yosoi. Wiśnia dołącza do grupy testowanych wcześniej deserów sojowych Valsoia: z jeżynami i brzoskwinią z maracują. Piszę desery, chociaż nazwa Yosoi sugeruje, że jest to roślinny odpowiednik jogurtu. Może powinno się je nazywać jogurtami roślinnymi? Ale z drugiej strony nazwa „jogurt” ma swoje korzenie w języku tureckim i odnosi się bezpośrednio do produktu otrzymywanego z mleka. Dlatego wybrałem nazwę „deser” 🙂

Tym razem także otrzymujemy produkt bardzo dobrze prezentujący się, o właściwej konsystencji. Zapach i pierwszy kęs sprawiają bardzo dobre wrażenie. Deser pachnie i smakuje, jak jogurt z wiśniami. Jednakże podczas jedzenia bardzo szybko smak świeżych wiśni ustępuje miejsca smakowi innemu, mniej właściwemu ze dominacją smaku przetworzonych ziaren sojowych. Przypomina to smak śmietanek sojowych rzadko będących udanymi zamiennikami śmietanek mlecznych.

Dodany do naleśników polanych syropem klonowym i posypany kakao smakuje wprost wyśmienicie. Obok brzoskwini i maracuji to drugi deser, po który warto sięgać częściej.

Do wegańskich naleśników oczywiście 🙂

Od przepis zaczerpnięty z bloga 123mama:

Naleśniki bez jajek (wegańskie)

Przepis dla 2 osób – 6 naleśników.

Składniki
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mleka sojowego
0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
cukier wedle uznania – (najczęściej 2 – 3 łyżki
3 łyżki oleju (lub oliwy, jeśli ktoś lubi)

Przygotowanie
Do miski dodajemy wszystkie suche składniki. Następnie dolewamy olej, wodę i napój sojowy i miksujemy aż do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzana patelnię. I postępujemy tak jak przy smażeniu tradycyjnych naleśników. Polecam smażenie beztłuszczowe na specjalnych przystosowanych do tego patelniach. Oryginalny, pełny przepis: 123mama.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie Dwa plastikowe pojemniki zamknięte w tekturowe opakowanie. Kolorowa, przyjemna dla oka grafika. Zachęca do zakupu.
Wygląd ogólny Wygląda jak typowy deser mleczny lub jogurt. Właściwy dla tego typu produktów. Kolor jasno- jagodowy. Połyskująca powierzchnia. Widoczne nieliczne kawałki owoców.

 

Konsystencja i tekstura Bardziej gęsty niż typowe mleczne desery, przypomina jogurt owocowy. Właściwa. Szybko rozpuszcza się w ustach.
Zapach Zdecydowany. Wiśniowy, kwaskowaty z nutą typową dla naturalnych napojów sojowych.

 

Smak Smak przyjemny,  świeży, wyrównany, owocowy. Czuć smak wiśni. Z czasem pojawia się smak typowy dla naturalnych napojów sojowych.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. bardzo dobra dla mlecznych deserów owocowych.

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Pektyna, karagen
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez GMO. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Żywe kultury baterii, wapń, wit. B2, B12, D2.

Produkt bezglutenowy.

Przechowywanie Od 0°C do +4°C

Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak.

 Przedział cenowy – Średni

5,79 zł za opakowanie – 23,16 zł za kg.

 

Producent: Valsoia S.p.A.

Zakupiono: Hipermarket Auchan – Warszawa

Valsoia. Yosoi. Wiśnia

5,79 zł – 250 g
6.9

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne (patelnia)

8.0/10

Wartości odżywcze

5.0/10

Opłacalność

6.5/10

Smakowitość

8.0/10

Skład

  • Woda
  • Cukier
  • Ziarno soi 8,7%
  • Wiśnie 7,7%
  • Skrobia modyfikowana, fruktoza, fosforan wapnia
  • Pektyna i karagen
  • Sól morska
  • Koncentrat soku z czarnej marchwi
  • Witaminy: B2, B12, D2
  • Żywe kultury bakterii

Wartości odżywcze

  • Energia 82 kcal
  • Tłuszcz 1,4 g (kwasy nasycone 0,2 g)
  • Węglowodany 14 g (cukry 12 g)
  • Błonnik 0,6 g
  • Białko 3,1 g
  • Sól 0,20 g
  • Wapń 120 mg Ryboflawina (Wit B2) 0,21 mg
  • Witamina B2 0,21 mg
  • Witamina B12 0,38 µg
  • Witamina D 1,5 µg

Inne wegańskie produkty

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *