SunFood. Bio tempeh wędzony

Nasza rekomendacja:
(4,9 / 6)

Tempeh to bardzo dobrze zanana weganom i wegetarianom alternatywa dla mięsa i wyrobów wędliniarskich. Czy SunFood. Bio tempeh wędzony może spełniać wymagania wegan? Jak wiadomo tempeh jest lekkostrawny i niezwykle odżywczy. Zawiera między innymi około 20% białka w 100 g. Jest to białko wysokowartościowe, które składem aminokwasowym przewyższa nawet Białko Wzorcowe, czyli to występujące w jaju kurzym. To taka informacja dla osób, które uważają, że powinno sie spożywać produkty zawierające pełny zestaw aminokwasowy 🙂

Testowany tempeh wędzony spożywany na zimno z chlebem daje chwilami złudzenie, że jemy wędlinę lub mięso. Można go jeść w takiej, prostej formie. Można także poddać go prostej obróbce termicznej (podgrzanie na patelni lub w piekarniku). Serwowany z ziemniakami i surówką jest zdrową alternatywę dla kotleta mielonego lub rumsztyku. Można także pokroić w grube plasterki ii podsmażyć z cebulką. W smaku niemal identyczny jak kiełbasa 🙂 Chwilami wręcz nie do odróżnienia. Jeśli tęsknisz a smakiem kiełbasy (a część wegan tęskni) to masz gotowe rozwiązanie 🙂

No cóż samych achów i ochów być nie może, bo produkt aż tak doskonały nie jest. Najwięcej uwag można mieć do samego wyglądu i jakości opakowania, które biorąc pod uwagę cenę jaką płacimy jest nieporozumieniem. Znów mamy do czynienia z siermiężnym produktem dla niewymagających wegan – dziwaków, którego cena (ponad 52 złote za kilogram!) owej siermiężności bynajmniej nie odzwierciedla. Opakowanie jest smutne, szaro – bure z grafiką, którą mógłby stworzyć grafik – amator. Próżniowo zapakowany tmepeh wygląda w przeźroczystej folii jak sprasowane kostka zmutowanych nasion lnu (siemienia lnianego). To zdecydowanie nie zachęca do zakupu. Co prawda kupujemy produkt z półki produktów bio, które z założenia są droższe od innych. Skoro zatem płacimy więcej, to nie powinny wyglądać lepiej?  Wystarczy spojrzeć na wcześniej testowanych opakowanie burgerów wegańskich. Są i bio i bez GMO i wyglądają rewelacyjnie.  Gdyby zatem poprawić opakowanie i obniżyć cenę mielibyśmy produkt niemal doskonały.

Arek

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie proste, nie dające prostej informacji co znajduje się w środku. Opakowanie przeźroczyste – widać zawartość, która ze względu na swoją kolorystykę i strukturę nie budzi pozytywnych skojarzeń.
Wygląd ogólny Powierzchnia w odcieniu brązu. Widoczne pojedyncze nasiona soi.
Konsystencja i tekstura Zwarta. Złożona z pojedynczych nasion soi. Po mocniejszym naciśnięciu rozpada się.
Zapach Lekko kwaskowaty, oliwny i lekko dymny. Wyczuwalny zapach marynaty i przyprawy do zup.
Smak Słony, kwaskowaty i wytrawny. Dymny. Podbudza kubki smakowe. Smak długo utrzymujący się w ustach.  Budzący skojarzenia z podsuszanymi, wędzonymi kiełbasami i mięsem marynowanym.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Kiełbasy podsuszane, mięso

 

Dodatkowe informacje

Obecność konserwantów i/lub przeciwutleniaczy Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, pszenica
Informacje (zastrzeżenia) producenta Brak
Przechowywanie + 2 do +8 stopni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Drogi

9,90 zł za opakowanie – 52,26 za kg

Producent: Sunfood s.r.o. Czechy

Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością. Ryneczek – Częstochowa.

SunFood. Bio tempeh wędzony

9,90 zł - 190 g
8.2

Skład

10.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

8.0/10

Opłacalność

5.0/10

Smakowitość

9.0/10

Pros

  • Ziarno soi
  • Olej słonecznikowy
  • Sos sojowy (soja, pszenica)
  • Wszystkie surowce ekologiczne

Cons

  • Energia: 291 kcal
  • Tłuszcz 19,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g)
  • Węglowodany 10 g (cukry 0,7 g)
  • Białko 20,0 g
  • Błonnik 4,3 g
  • Sól 1,4 g

Może Ci się również spodobać

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *