Land of tofu. Soja Lachsfilet

Nasza rekomendacja:
(3,6 / 6)

Soja Lachsfilet firmy Land of tofu, czyli „Produkt wegański a la filet z łososia bezglutenowy bio”, jak można sądzić po nazwie jest propozycją dla wegan oraz zapewne tych wegetarian, którzy nie jedzą ryb. Na pewno jest ciekawą propozycją, ale…

Szczere uznanie dla producenta, który postarał się i zrobił miłe dla oka, przyjazne i kolorowe opakowanie. To dobrze, że coraz częściej możemy spotkać w sklepach produkty przeznaczone dla wegan, które ładnie wyglądają. Szerzej pisałem o tym w artykule Wegański nie zawsze oznacza zdrowy. Opakowanie naprawdę ma znaczenie J Ale zazwyczaj przychodzi ta chwila, kiedy musimy je zdjąć. W przypadku testowanego dzisiaj produktu nie jest to ani łatwe, ani przyjemne. Efekty widać na poniższym zdjęciu.

Otwarcie próżniowo opakowanego w folię „łososia” wymaga użycia ostrego narzędzia. Po rozcięciu foli wypływa tłusta substancja koloru czerwono – brunatnego, co nie budzi przyjemnych skojarzeń. Sam w sobie, po wyjęciu z folii, Soja Lachsfilet wygląda jak prostokątny kawałek mięsa. I podobnie pachnie.  I to jest jego zaleta i wada jednocześnie. Zaleta, bo nie pachnie jak produkt roślinny (co dla pewnej grupy stęsknionych za smakiem mięsa wegan jest ważne). Wada, bo nie pachnie jak łosoś, a którym zgodnie z nazwą, produkt powinien się kojarzyć. Nie kojarzy się ani mi, ani osobie, która go wraz ze mną próbowała. To samo odnosi się do smaku naszego „łososia”.

Jeśli szukacie produktu roślinnego, który ma Wam zastąpić lub chociażby przywołać wspomnienia wyglądu, zapachu i smaku fileta z łososia, to szukajcie dalej. Ten produkt przypomina raczej przyprawiony tempeh niż rybę. Jest zrobiony z soi i tę soję (fermentowaną) łatwo z nim wyczuć. Jeśli dodatkowo spożywamy go przyrządzonego na grillu, z pieczywem (frytkami) z chrzanem (musztardą, ketchupem) zapewni nam przyjemne doznania smakowe. Momentami możemy wręcz mieć odczucie, że spożywamy wołowinę. Oczywiście pod warunkiem, że przymkniemy nieco oko (a raczej usta) na soczystość, która w tym przypadku jest ograniczona.

 

Podsumowując. Produkt bez wątpienia wysokiej jakości o ciekawych walorach smakowo – zapachowych. Jednak nijak nie przypomina on ryby, a tym bardziej łososia. Do tego cena na poziomie 76.66 zł za kilogram sprawia, że trudno jest go szczerze zarekomendować. Chociaż wartości odżywczych nie można nie docenić.

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Opakowanie foliowe owinięte w karton. Przyjemna, kolorowa grafika. Otwarcie folii z wymaga użycia ostrego narzędzia. Opakowanie zwiera dwa kawałki.
Wygląd ogólny Kolor brązowo-czerwony, niejednolity. Nie zachęca do spożycia.
Konsystencja i tekstura Po wyciśnięciu z folii.

1.     Na zimno. Konsystencja niejednolita. Przypominająca kawałek mielonego mięsa. Sucha i po naciskiem palców rozsypująca się.

2.     Po podgrzaniu. Zwarta, mało soczysta, sucha.  Szybko rozpuszcza się w ustach

Zapach 1.     Na zimno. Podobny dla tempehu. Oliwny i lekko dymny. Wyczuwalny zapach marynaty i przyprawy do zup. Solny, przypalony.

2.     Po zdjęciu z grilla. Typowy dla przypalonych mięsnych potraw z grilla. Solny, przypalony

Smak Smak słono – gorzki. Stosunkowo długo utrzymujący się w ustach.  Budzący skojarzenia z podsuszanymi, wędzonymi kiełbasami i mięsem marynowanym.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Kiełbasy podsuszane, mięso z grilla

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Seler, gorczyca, seler, sezam
Informacje (zastrzeżenia) producenta Produkt wegański, bezglutenowy, BIO

Certyfikat ECO

 

Przechowywanie do +7°C
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

 

Przedział cenowy – Bardzo drogi

11,50 zł za opakowanie – 76,66 zł za kg.

Producent: Land of tofu

Dystrybutor: Bio Planet S.A.

Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością

Land of tofu. Soja Lachsfilet

11,50 zł – 150 g
6

Skład

7.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

6.0/10

Wartości odżywcze

8.5/10

Opłacalność

3.0/10

Smakowitość

5.5/10

Pros

  • Tofu 67% [woda, soja, koagulant kombucha (czara herbata z cukrem fermentowa do octu), nigari]
  • Mąka sojowa
  • Olej słonecznikowa
  • Sól morska
  • Tamari – sos sojowy
  • Przecier pomidorowy
  • Przyprawy
  • Płatki drożdżowe
  • Algi morskie
  • Rodzynki sułtanki, sok z cytryny, dym

Cons

  • Energia: 210 kcal
  • Tłuszcz 10,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g)
  • Węglowodany 2,0 g (cukry 1,5 g)
  • Białko 24,0g
  • Sól 1,9 g

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *