Nasza rekomendacja:
(3,9 / 6)
Po raz drugi z rzędu natrafiliśmy na produkt, którego z czystym sumieniem nie możemy zarekomendować powyżej 4,0, chociaż wszystkim chcielibyśmy rekomendować na poziomie 6,0 😀 Przejdźmy zatem do konkretów, chociaż w tym przypadku pisanie o nich nas nie cieszy.
Oto kolejny produkt z serii wegańskie spaghetti marki Food House, który można nabyć w Lidlu. Testowane poprzednio na naszym wegańskim blogu Wegańskie Spaghetti z sosem bolognese przypadało nam do gustu i od czasu do czasu podczas wizyty w Lidlu decydujemy się na jego zakup.
Jednak tym razem, co od razu rzuca się w oczy, nasza rekomendacja jest znacznie niższa od tej, która daliśmy wersji bolognese. Różnica jest znaczna: 5,3 vs 4,0. Czy zasłużenie? Trudno powiedzieć, bo pod względem tekstury, smaku i zapachu, wersji carbonara w zasadzie niczego nie można zarzucić. Mamy wręcz odczucie, że osoby, które nie wiedziałyby, że to produkt roślinny nie byłyby w stanie odróżnić do od wersji tradycyjnej. A to, przyznać trzeba, nie lada wyczyn. Bez wątpienia technologom z Virtu należą się słowa uznania👏👏👏 Jeżeli zatem znacie i lubicie tradycyjne spaghetti carbonara, to wersja wegańska powinna przypaść Wam do gustu. Tym bardziej, że przeciwieństwie do tradycyjnego, po jego spożyciu nie będziecie odczuwać zmęczenia i nadmiernej sytości.
Jednak, jak widać, coś za coś. Wymienione powyżej zalety zostały okupione dyskusyjnym i przez wielu świadomych konsumentów nieakceptowalnym składem. Składem, który nie dość, że jest bardzo rozbudowany, to również zawiera substancję konserwującą. I to właśnie ów skład sprawia, że z bólem serca musimy obniżyć naszą rekomendację.
Jeżeli jednak należycie do osób, które uważają, że raz na jakiś czas zjedzenie czegoś takiego nie wpłynie negatywnie na Wasze zdrowie, a będzie ciekawym urozmaiceniem menu, nie sugerujcie się naszą rekomendacją i kupujcie 😃
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie plastikowe z papierową nakładką. Etykietą z dwóch stron. Grafika kolorowa, estetyczna, przyjemna dla oka. |
Wygląd ogólny | W opakowaniu znajduje się ugotowany makaron spaghetti z sosem koloru typowego dla sosów carbonara. Wyglądem zbliżony od klasycznego carbonara. Widoczne kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla spaghetti carbonara. Makaron właściwie ugotowany al dente. Sos o właściwej konsystencji i gęstości. |
Zapach | Właściwy, typowy dla carbonara, bez nieprzyjemnego zapachu mięsa. Równy. |
Smak | Smak zrównoważony, z wyczuwalnym zapachem wędzonki, aromatów mlecznych, nieco sztuczny. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Znakomita dla tradycyjnego carbonara. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu. |
Zawartość substancji zagęszczających |
Guma ksantanowa |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica, seler, jęczmień |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać mleko, jaja, gorczycę, seler, nasiona sezamu Pakowany w atmosferze ochronnej. |
Przechowywanie | W temp. 0°C – +6°C. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Producent: Virtu Production Sp. z 0.0.
Zakupiono: Lidl
Przedział cenowy – Średni
6,99 zł za opakowanie – 26,63 zł za kg.
Wegańskie spaghetti a la carbonara
7,99 zł - 300 gSkład
- Makaron spaghetti gotowany 53 % (woda, semolina z pszenicy twardej, olej rzepakowy, sól)
- Wegański sos carbonara 35 % [mieszanka roztworu soczewicy, oleju rzepakowego i tłuszczu kokosowego [roztwór soczewicy (woda, mąka z soczewicy), olej rzepakowy, tłuszcz kokosowy, cukier, skrobia modyfikowana, emulgator: monostearynian polioksyetylenosorbitolu, stabilizatory: metyloceluloza, guma ksantanowa; regulator kwasowości: cytryniany sodu, naturalny aromat, sól, barwnik: karoteny], woda, skrobia, sól, czosnek, przyprawy, cukier, substancja konserwująca: sorbinian potasu]
- Wegańska siekanka na bazie sojowej, smażona 10 % [wegańska siekanka na bazie sojowej (baza sojowa 91 %* (woda, białko sojowe, ekstrakt słodu jęczmiennego), ekstrakty przypraw, ocet spirytusowy, glukoza, sól, ekstrakt drożdżowy, naturalny aromat, przyprawy, cukier karmelizowany), woda, olej rzepakowy, aromat],
- Wegańska posypka 1,7% [woda, skrobia, skrobia modyfikowana, olej kokosowy, sól, białko ryżu, aromaty, ekstrakt z owoców oliwek, barwnik: karoteny], szczypiorek liofilizowany, pieprz czarny.
- *w wegańskiej siekance na bazie sojowej.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna 108,0 kcal
- Tłuszcz 4,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
- Węglowodany 11,0 g, w tym cukry: 1,5 g
- Błonnik 2,3 g
- Białko: 4,3 g
- Só: 0,78 g
2 komentarze
A jakieś naukowe dowody (najlepiej na poziomie metaanalizy) że sorbinian potasu jest niebezpieczny dla zdrowia? Czy narzekacie dla samego narzekania?
Jako osoba jedząca i wege i zwykłe jestem zaskoczony że uważacie że to jest podobne do carbonary. Zwłaszcza że bardziej niż wege bolognese do bolognese. Bolognese łatwo „podrobić”. Owszem jest z mięsem, ale tradycyjne włoskie to nie jakieś wielkie meatballsy, tego mięsa jest mało i nie smakuje aż tak inaczej od basilico bezmięsnego. Więc dla mnie wege wersje są bliskie. A z carbonarą jest tragedia. Boczek, jajko i sos śmietanowy to chyba najtrudniejsze rzeczy do zrobienia w wersji roślinnej żeby nabrać osobę nie wegę.