Nasza rekomendacja: (5,1 / 6)
Zostałem sam z testowaniem
Ponad 28 składników w jednym produkcie?!
Jak widać wnętrze steku może budzić skojarzenia z tradycyjnym stekiem mięsnym. Jednak smak i zapach produktu, który znalazł się na moim talerzu zaskoczył mnie. Spodziewałem się czegoś, co będzie faktycznie przypominało stek, a spróbowałem czegoś, co skojarzyło mi się z…kiełbasą z rusztu. Bez wątpienia znakomicie „udawał” kiełbasę, ale czy stek…?🤨 Ponieważ producent nigdzie wyraźnie nie ogłasza, iż jego wyrób to doskonały roślinny zamiennik mięsnego steku trudno zarzucać mu, że zamiast steku oferuje nam kiełbasę 😂😂😂 Oczywiście, jak zawsze smak to kwestia bardzo indywidualna. Znam osoby, które wolą Pepsi niż Coca Colę, bo ta pierwsza jest słodsza. Słodsza…!?🤨 Ja nie jestem w stanie wypić więcej niż jeden łyk. Dlatego być może znajdą się osoby, dla których stek może smakować jak burger lub jak stek 😉 Jeżeli tak będzie zapraszamy do komentowania👍
Całościowy smak jest dobrze zrównoważony. Chociaż na początku miałem odczucie, że stek jest nieco kwaśny. Jednak pojawiające się po chwili lekka słodycz, odpowiednia słoność, a nawet nuty pikantne sprawiają, że produkt może posmakować wielu osobom. Do tego włóknista struktura, która nawiązuje (w sumie udanie) do steków mięsnych sprawia, że je się go z przyjemnością. Widać. to doskonale na zdjęciu poniżej.
Spróbowałem go także z oryginalnymi hiszpańskimi sosami mojo rojo i mojo verde. Przyznam, że nie mogłem się oderwać. Oba steki zjadłem sam bez żadnych innych dodatków 😉 Miałem wrażenie, że coś sknocę dodając pieczywo, pikle i warzywa. Co nie zmienia faktu, że może być bardzo dobry z bardziej tradycyjnymi dodatkami.
Mimo, że skład, który czyta się dłużej niż wpis na Twitterze 😉 nie jest najmocniejszą stroną steku wegańskiego Vivery, to całość bardzo mi odpowiada. To naprawdę udana próba stworzenia roślinnej alternatywy dla mięsa i jeden z tych produktów, które na weszły na stałe do naszego (mojego) menu.
Ciekawią nas Wasze opinie. Piszcie w komentarzach. Pamiętajcie, że u nas możecie komentować bez rejestrowania się i podawania danych osobowych.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową nakładką. Etykieta z ograniczoną kolorystycznie, ale oryginalną grafiką.Czytelna i łatwo rozpoznawalna. Otwarcie zgrzanej folii nie wymaga użycia nożyczek lub noża. |
Wygląd ogólny | Kolor herbaciany. Dwa steki luźno ułożone w pudełku. Podczas smażenia powierzchnia łatwo i szybko przypala się. |
Konsystencja i tekstura | Po usmażeniu
Zwarta. Średnio lekko twarda, uginająca się pod naciskiem palca i powracająca do poprzedniego kształtu. Teksturą zbliżone do mięsa, włóknista i dość soczysta. |
Zapach | Po usmażeniu
Bardzo zbliżony do kiełbasy z rusztu. Nie wyczuwalne składniki roślinne. |
Smak | Po usmażeniu
Własny, zrównoważony. Delikatnie pikantny. Coś pomiędzy burgerem i kiełbasą z rusztu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla garmażeryjnych produktów mięsnych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Metyloceluloza |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, soja, jęczmień |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać: mleko, jaja. Źródło witaminy B12 i żelaza. Wysoka zawartość białka. 100% wegański. |
Przechowywanie | Do +7°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
12,99 zł za opakowanie – 61,85 zł za kg.
Producent: Vivera B.V. Holten – Holandia
Można kupić: Auchan
Vivera. Stek wegański
12,99 zł - 200 g.Skład
- Odtworzone białko sojowo- pszenne* 77% (woda 54%, białko sojowe 3%, białko pszenne 20%),
- Olej słonecznikowy, olej kokosowy, substancja zagęszczająca (metyloceluloza),
- Ocet spirytusowy, aromaty naturalne,
- Błonnik roślinny (trzcina cukrowa, cytryna, limonka),
- Barwnik (czerwień buraczana),
- Skrobia pszenna, maltodekstryna, sól morska, białko ziemniaczane,
- Woda, koncentrat z krokosza barwierskiego,
- Zioła i przyprawy, sól, cebula w proszku,
- Czosnek w proszku, aromat, pieczarki w proszku,
- Żelazo, ekstrakt ze słodu jęczmiennego, witamina B12.
Wartości odżywcze
- Energia: 109 kcal
- Tłuszcz: 0,1 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g)
- Węglowodany: 3,3 g (cukry 0,2 g)
- Białko: 21,0 g
- Błonnik: 5,9 g
- Sól: 1,1 g
- Żelazo: 2,1 mg
- Wit. B12: 0,38 µg
7 komentarzy
Są super 👌 Mnie tam skąd nie przeszkadza 😀
Lepszy niż Beyond burger. I przynajmniej tańszy
A mnie nie podszedł 😀 Wolę Next Level z Lidla 🙂 Z Vivery zdecydowanie sznycel i paluszki “rybne” 🙂
Fcuk, to wyglada tak jakby ktoś to już raz przerzuł i wypluł.
Wygląda jak kawałek krwistego mięsa, ale nie smakuje, jak mięso. Właściwie nam w ogóle nie smakowały te steki, ale człowiek jest po tym najedzony, jak po solidnym kawałki mięsa, więc od czasu do czasu będziemy kupować. Poza tym chcemy go przetestować na grillu z jakimiś sosami, może da się z tego produktu wyciągnąć coś więcej.
A mięso to zwłoki zwierząt
Stek dobry. Dobra alternatywa wegańska. Weganizm jest odpowiedni na każdym etapie życia mówi znana Amerykańska Towarzystwo Dietetyki.
#vegan_power