Nasza rekomendacja: (4,6 / 6)
Udało się po raz kolejny! Tym razem już chyba na dobre zagościły w sklepach Pierogi wegańskie z brokułami tofu i szpinakiem firmy Virtu. Więcej na temat pierogów wegańskich Virtu przeczytacie w teście Pierogów wegańskich z ziemniakami i tofu.
Nie będę więc powtarzał jak bardzo się cieszę, że tego typu pierogi zaczynają się coraz częściej pojawiać na rynku. Ileż można było jeść ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami lub z jagodami. Przyznam, że nigdy nie rozumiałem i nie rozumiem zachwytów nad polską kuchnią. Moim zdaniem pod względem smakowitości jest nudna i uboga. Na szczęście w dobie globalizacji możemy kupić lub sami przyrządzić curry z soczewicy lub na przykład pierogi, w których składzie jest… tofu oraz polski szpinak i polskie brokuły 😀
Zatem teraz krótko wadach i zaletach pierogów.
Wady:
- Największą wadą jest obecność w składzie sorbinianu potasu. O tym też pisałem we wspomnianym powyżej teście. Szkoda 😏
- Stosunkowo grube ciasto.
Jak widać wad nie jest za wiele.
Zalety:
- Pierwsza najważniejsza to ta, że w ogóle są 🙂 – Tutaj się powtarzam, ale co zrobić 😉
- Druga to smakowitość. Pierogi, szczególnie odsmażane na patelni, są naprawdę smaczne. Charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem. Jest to mieszanka wędzonki, szpinaku i brokułów. O dziwno bardzo dobrze zrównoważona. To oczywiście wynika ze składu pierogów. O tym co, jak i dlaczego pisałem we wspomnianym powyżej teści.
- Pierogi po przyrządzeniu są zwarte i nie rozpadają się. Niezależnie od tego jak były przyrządzone.
- Pierogi przygotowuje się szybko: 7 minut na patelni i w wodzie. Zatem producent mówi prawdę używając slogan marketingowego: “Ułatwiamy życie” 😀
- Stosunkowo niska zawartość soli.
- Niska cena.
Podsumowując.
Jeżeli lubicie nieco grubsze ciasto i nie przeszkadza Wam zawartość konserwantów, to kupujcie i jedzcie. Oczywiście nie za często, bo większe ilości srobinianu potasu zdrowiu na pewno sprzyjać nie będą 😎
Test pokazał, że sposób przyrządzania pierogów nie miał znaczącego wpływu na ich właściwości organoleptyczne. Zmieniły się jedynie ich wygląd i tekstura, wzmocnił nieco zapach oraz smak. Więcej informacji znajdziecie poniżej, w tabeli: “Ocena organoleptyczna”.
Z przyjemnością dałbym wyższą rekomendację, ale konserwantom nie może ujść na sucho 🤓
Arek
wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Prosta, ale przyjemna grafika. Czytelne napisy. Opakowanie plastikowe. |
Wygląd ogólny | Kolor pierogów typowy dla tego typu wyrobów. Całe, niesklejone ze sobą, pokryte cienką warstwą oleju. |
Konsystencja i tekstura |
Po podgrzaniu w wodzie Miękkie, utrzymujące strukturę. Napęczniałe, powiększone. Lekko klejące. Wyczuwalne składniki. Duża ilość farszu. Ciasto lekko pogrubione, dobrze wyrobione. Lekko twarde. Po odsmażeniu na patelni Miękkie, utrzymujące strukturę. Wyczuwalne składniki. Dostateczna ilość farszu. Ciasto lekko pogrubione, dobrze wyrobione. Lekko twarde. Przyrumienione w miejscu styku z patelnią. |
Zapach | Typowy dla pierogów z wyraźnie wyczuwalnym zapachem wędzonego tofu i brokułów. W wersji gotowanej w wodzie także narzucający się zapach gotowanej mąki. |
Smak | Świeże, lekko kwaśne. Można wyczuć smak kapusty, grzybów. Na koniec wyczuwalny czarny pieprz. Mało słony. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać śladowe ilości sera, selera, gorczycy. |
Przechowywanie | Do +4 ºC |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo tani
4,99 zł zł za opakowanie – 12,47 zł za kg.
Producent: Virtu
Zakupiono: Lidl
Virtu. Pierogi wegańskie z brokułami tofu i szpinakiem
4,99 zł - 400 gSkład
- Maka pszenna
- Woda
- Tofu wędzone 4,8% (ziarna soi, woda, sól)
- Szpinak 3,9%, brokuł 23%
- Cebula
- Oleje roślinne (rzepakowy, słonecznikowy)
- Pomidory suszone w oleju (pomidory, olej rzepakowy, zioła, sól, cukier),
- Przyprawy
- Substancja konserwująca: sorbinian potasu.
- Aromat, cukier
Wartości odżywcze
- Energia: 169 kcal
- Tłuszcz 4,0 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g)
- Węglowodany: 28,0 g, (w tym cukry 3,1 g)
- Białko 5,3 g
- Sól 0,6 g
6 komentarzy
Świetne pierogi. Kupuję regularnie 👍
W składzie w ogóle nie ma brokułów???
O, to się nazywa spostrzegawczość! Dziękujemy za dokładnie przeczytanie testu i uwagę 🙂
Nikt nie napisał tego że w składzie pisze że produkt może zawieść jajka i mleko co już nie jest wegańskie
Dziękujemy za uwagi 🙂 Sądząc po niektórych komentarzach mamy wrażenie, że producent wprowadza zmiany zarówno w składzie, opisie jak i cenie tych wegańskich pierogów. AB
jest 23%