Nasza rekomendacja:
(5,7 / 6)
I oto kolejny produkt marki Vemondo z serii „Ready meal” z Lidla. I kolejny znakomity!
Vemondo. Ready meal chili sin carne (z hiszpańskiego „chili bez mięsa”):
- Szybko się przyrządza (7 minut podsmażania na patelni)
- Nie skleja się i nie rozpada
- Wygląda jak przyrządzony ze świeżych warzyw
- Ma bardzo dobry skład
- Jest nisko kaloryczny
- Prawie nie zawiera tłuszczu
- Jest aromatyczny i bardzo smaczny (pikantny!)
- Jest w 100% roślinny
- Ma dobrą cenę
Co mogę napisać o Vemondo. Ready meal chili sin carne?
W zasadzie wszystkie achy i ochy już z sobie wyrzuciliśmy w opisie testu innej wegańskiej mrożonki z Lidla. Smak zharmonizowany i jednocześnie selektywny. Można poczuć smak całej potrawy jako takiej i podczas jedzenia wyczuwać niemal każdy ze składników: czerwoną fasolę, paprykę, cebulę, pomidory i ryż. Podczas podsmażania na patelni przez chwilę unosi się zapach chilii con carne. Tak. Mieliśmy wrażenie, że podgrzewamy potrawę z dodatkiem mięsa. Na szczęście zapach ten szybko znika ustępując przyjemnemu zapachowi fasoli, papryki, koncentratu pomidorowego i ryżu.
Smak jest lekko słodkawy i kwaskowaty, w sumie zrównoważony. Po chwili pojawia się ostrość i nasila się z każdym kęsem. Ale na szczęście do pewnego momentu 🙂 Oboje lubimy potrawy ostre, co udało nam się udowodnić podczas pobytu w Bombaju, gdzie uraczono nas na bardzo ostrą potrawą. Na tyle ostrą, że właściciel knajpki obserwując nas w pewnej chwili położył na stole cukier i zalecał, aby raz na jakiś czas przegryźć pół łyżeczki. Działa lepiej niż popijanie wodą 🙂
Testowana Vemondo. Ready meal chili sin carne nie należy do tak ostrych potraw. Niemniej jednak dla osób wrażliwych lub nie przepadających za ostrym nie jest to właściwa potrawa.
Warto podkreślić niską kaloryczność tej potrawy – tylko 98 kcal, a także bardzo niską zawartość tłuszczu – 1,9 g. Co więcej, zgodnie z zaleceniami producenta produkt należy podgrzewać na wodzie, a nie na tłuszczu, jak ma to miejsce w 99% tego typu dań.
Jedyne, co można zarzucić Vemondo. Ready meal chili sin carne, to podobnie jak w przypadku „Bulgur & vegetable stir fry” obecność znacznej ilości soli. Tu o 10% mniej, ale jednak to i tak sporo.
Lubicie pikantne potrawy i smak kuchni meksykańskiej, a do tego nie przepadacie za mięsem 😉 ? Warto wstąpić do Lidla i zainwestować w tę przyjemność kulinarną 7,99 zł. Smacznego!
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka. Kolorowe. Czytelne napisy. Zachęcające do kupna. Opakowanie plastikowe. |
Wygląd ogólny | Kolor typowy dla tego typu wyrobów. Widoczne całe, niesklejone duże kawałki ryż, fasoli, warzyw, a także przyprawy. |
Konsystencja i tekstura | Po odgrzaniu w wodzie na patelni
Ryż sypki, nie klejący się. Fasola i kukurydza całe, zwarte. Warzywa odpowiedniej twardości. |
Zapach | Po odgrzaniu w wodzie na patelni
Typowy dla dań kuchni meksykańskiej. Wyczuwalny aromat przypraw i warzyw. Specyficzny, przyjemny. Zachęcający do spożycia |
Smak | Po odgrzaniu w wodzie na patelni
Słodko – kwaskowaty. Lekko słony. Pikantny. Zrównoważony i spójny. Wyczuwalny smak poszczególnych składników, głównie ryżu, fasoli, kukurydzy i cebuli. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Chili con carne |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać: gluten, jaja, mleko, ser
Odpowiedni dla wegan i wegetarian. |
Przechowywanie | Lodówka (+7ºC): 1 dzień; (-6 ºC): 3 dni; (-12 ºC): 2 tyg.; (-18 ºC): Najlepiej spożyć przed – data na boku opakowania. Nie zamrażać po rozmrożeniu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak, z wyjątkiem zastrzeżeń producenta. |
Przedział cenowy – Bardzo tani
7,99 zł za opakowanie – 13,31 zł za kg
Producent: Marka własna Lidl
Zakupiono: Sklep Lidl
Vemondo. Ready meal chili sin carne
7,99 zł – 600 gSkład
- Gotowany ryż 25%
- Woda
- Sól jodowana
- Czerwona fasola kidney 11%
- Koncentrat pomidorowy 9,5%
- Odtworzone białka soi 9%
- Kukurydza 6%, pomidory 5%
- Cebula 4%, czerwona papryka 3,5%
- Olei rzepakowy, czosnek
- Sambal oelek. 0,8% ostry sos na bazie papryczek (chilli kawałki papryczki chilli sól, kwas octowy), sól, przyprawy, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, kakao, zioła
Wartości odżywcze
- Energia: 98 kcal
- Tłuszcz 1,9 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g)
- Węglowodany 14,1 g (cukry 2,8 g)
- Białko 4,1 g
- Sól 1,1 g
2 komentarze
Udało mi się kupić ostanie 😀 😀 😀
Bardzo dobre, chociaż pikantne
Dla mnie najlepsze danie wege z gotowców. Na pewno nie potrafiłabym go sama ugotować. Szkoda tylko, że częściej go w Lidlu nie ma, jak jest.