Vemondo. Kiełbaski sojowe

kiełbaski sojowe Lidl

Nasza rekomendacja: 5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)

Miesiąc temu w opisie testu Burgerów sojowych zastawaliśmy się czy warto ten test w ogóle publikować, bo od czasu zakupu i testu, do chwili, w której ów test mogliśmy opublikować burgery zdążyły z Lidla zniknąć.Jednak podczas ostatniej wizyty w sklepie moją uwagę przykuły Kiełbaski sojowe, które miałem okazje zakupić i zjeść dwa tygodnie wcześniej. Przykuły dlatego, że wciąż stały w regale chłodniczym. A to znaczyło, że w przeciwieństwie do burgerów nie zniknęły. Zaryzykowałem i kupiłem ponownie, tym razem, aby przeprowadzić test. Może zdążę go opublikować zanim kiełbaski znikną z oferty sklepu? Prawdę powiedziawszy byłoby trochę szkoda, bo kiełbaski są smaczne i powinny przypaść do gustu większości konsumentów. Wyłączając oczywiście tych, którzy czytają skrupulatnie składy produktów unikając wszelkich „podejrzanie brzmiących” nazw. Takich jak choćby alginian sodu i metyloceluloza, które znajdziemy w testowanych kiełbaskach.

Producent podaje tylko jeden sposób na przyrządzenie kiełbasek, a mianowicie podsmażanie na patelni przez 7 minut z obu stron, „aż do zrumienienia”. Odnoszę wrażenie, z którym od razu się chce podzielić, że jest to zbyt długo. Kiełbaski szybko się rumienią, a ze względu na swoją niewielką średnicę po trzech minutach są wystarczająco podgrzane. Spróbowałem też, podobnie jak zrobiłem to za pierwszym razem, podgrzać kiełbaski na grillu elektrycznym przez 5 minut. Czy jest różnica? Jak w większość przypadków tak. Te z grilla są nieco mniej soczyste i bardziej łagodne (wręcz bardziej słodkie) niż te z patelni. Dodatkowo wyglądają bardziej atrakcyjnie 😉 Te z patelni wydają się minimalnie bardziej pieprzne. Jednak różnica nie jest tak istotna. Kiełbaski z grilla są także nieco mniej soczyste niż te z patelni. Obie wersje po względem smaku i zapachu bardzo dobrze „naśladują” tradycyjną kiełbasę z grilla i z patelni. Z tą jednak różnicą, że nie są tak soczyste. Jeśli umieszczenie jadalnej osłonki z alginianu sodu miało na celu zwiększenie soczystości kiełbasek, to ten zabieg nie sprawdził się w pełni. Osłonka w procesie podgrzewania szybko się „roluje” i częściowo schodzi z kiełbasek. Powinno to być widoczne na zdjęciach. To zaś sprawia, że strzępki osłonki przyklejają się do zębów. Nie jest to oczywiście jakiś tragedia, przez którą trzeba bić w dzwony, strzelać z armat i rwać szaty, jednak, przynajmniej podczas testu, czułem się w obowiązku zwrócić na to uwagę. 😉

Generalnie mój odbiór kiełbasek jest pozytywny i utwierdza mnie w tym, że rynek tego typu produktów wciąż się rozwija, a ich jakość z roku na rok jest coraz lepsza. Również cena, 39,95 zł za kg, w roku 2023 jest całkiem przyzwoita. A skoro mamy sezon grillowy w pełni, to zdecydowanie należy polecić kiełbaski na grilla.

Oczywiście Lidl nie sponsorował tego testu ani nie przekazał nam za darmo żadnych produktów w do testów. To tak gwoli jasności 😉

 

Agnieszka i Arek wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową etykietami z dwóch stron. Opakowanie plastikowe z naklejoną etykietą z dwóch stron. Grafika prosta, estetyczna i przyjemna dla oka. Czytelna i typowa dla marki.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kiełbaski nabierają koloru umbry. Wyraźnie widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Konsystencja zwarta, średnio twarda, lekko klejąca i lekko soczysta. Po naciśnięciu palcem nie rozpada się. Tekstura włóknista i lekko “plastelinowata”.
Zapach

Po podgrzaniu na patelni Zapach złożony. Własny, specyficzny. Z wyczuwalnym zapachem wędzonki. Podobny do tradycyjnej kiełbasy z patelni.

Po podgrzaniu na grillu. Zapach złożony. Własny, specyficzny. Z wyczuwalnym zapachem wędzonki. Podobny do tradycyjnej kiełbasy z grillu.

Smak

Po podgrzaniu na patelni Specyficzny, własny, słodkawy, trochę pieprzny. Podobny do tradycyjnej kiełbasy z patelni.

Po podgrzaniu na grillu Zapach złożony. Własny, specyficzny. słodkawy, minimalnie pieprzny.  Podobny do tradycyjnej kiełbasy z grilla.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Bardzo dobra dla tradycyjnych kiełbas.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Płatki owsiane, soja, słód jęczmienny
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać mleko. Żródło wit. B12, żelaza, błonnika pokarmowego.
Przechowywanie W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie

Przedział cenowy – Średni

8,99 zł za opakowanie – 39,95 zł za kg suchego produktu.

Dostępny w: Lidl

Kod: 4056489785217

Vemondo. Kiełbaski sojowe

0.00
8.1

Skład

7.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

9.5/10

Smakowitość

8.5/10

Opakowanie

7.5/10

Skład

  • Woda
  • Białko soi 16%
  • Olej rzepakowy
  • Płatki owsiane
  • Osłonka jadalna (woda, alginian sodu, naturalny aromat, olej rzepakowy)
  • Błonnik bambusowy
  • Stabilizator: metyloceluloza, Skrobia ziemniaczana, suszony czosnek, naturalne aromaty, błonnik grochowy
  • Przyprawy, sól, suszona cebula, ekstrakt słodu jęczmiennego,
  • Hydrolizowane białko roślinne, suszony ocet spirytusowy, suszony burak (0,4%)
  • Żelazo, witamina B12

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 233 kcal
  • Tłuszcz: 14,0, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g
  • Węglowodany: 12,0 g, w tym cukry: 2,2 g
  • Błonnik: 7,7 g
  • Białko: 10,9 g
  • Sól: 1,64 g
  • Wit. B12: 0,4 µg
  • Żelazo: 4,8 mg

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *