Nasza rekomendacja: (5,2 / 6)
Miesiąc temu w opisie testu Burgerów sojowych zastawaliśmy się czy warto ten test w ogóle publikować, bo od czasu zakupu i testu, do chwili, w której ów test mogliśmy opublikować burgery zdążyły z Lidla zniknąć.Jednak podczas ostatniej wizyty w sklepie moją uwagę przykuły Kiełbaski sojowe, które miałem okazje zakupić i zjeść dwa tygodnie wcześniej. Przykuły dlatego, że wciąż stały w regale chłodniczym. A to znaczyło, że w przeciwieństwie do burgerów nie zniknęły. Zaryzykowałem i kupiłem ponownie, tym razem, aby przeprowadzić test. Może zdążę go opublikować zanim kiełbaski znikną z oferty sklepu? Prawdę powiedziawszy byłoby trochę szkoda, bo kiełbaski są smaczne i powinny przypaść do gustu większości konsumentów. Wyłączając oczywiście tych, którzy czytają skrupulatnie składy produktów unikając wszelkich „podejrzanie brzmiących” nazw. Takich jak choćby alginian sodu i metyloceluloza, które znajdziemy w testowanych kiełbaskach.
Producent podaje tylko jeden sposób na przyrządzenie kiełbasek, a mianowicie podsmażanie na patelni przez 7 minut z obu stron, „aż do zrumienienia”. Odnoszę wrażenie, z którym od razu się chce podzielić, że jest to zbyt długo. Kiełbaski szybko się rumienią, a ze względu na swoją niewielką średnicę po trzech minutach są wystarczająco podgrzane. Spróbowałem też, podobnie jak zrobiłem to za pierwszym razem, podgrzać kiełbaski na grillu elektrycznym przez 5 minut. Czy jest różnica? Jak w większość przypadków tak. Te z grilla są nieco mniej soczyste i bardziej łagodne (wręcz bardziej słodkie) niż te z patelni. Dodatkowo wyglądają bardziej atrakcyjnie 😉 Te z patelni wydają się minimalnie bardziej pieprzne. Jednak różnica nie jest tak istotna. Kiełbaski z grilla są także nieco mniej soczyste niż te z patelni. Obie wersje po względem smaku i zapachu bardzo dobrze „naśladują” tradycyjną kiełbasę z grilla i z patelni. Z tą jednak różnicą, że nie są tak soczyste. Jeśli umieszczenie jadalnej osłonki z alginianu sodu miało na celu zwiększenie soczystości kiełbasek, to ten zabieg nie sprawdził się w pełni. Osłonka w procesie podgrzewania szybko się „roluje” i częściowo schodzi z kiełbasek. Powinno to być widoczne na zdjęciach. To zaś sprawia, że strzępki osłonki przyklejają się do zębów. Nie jest to oczywiście jakiś tragedia, przez którą trzeba bić w dzwony, strzelać z armat i rwać szaty, jednak, przynajmniej podczas testu, czułem się w obowiązku zwrócić na to uwagę. 😉
Generalnie mój odbiór kiełbasek jest pozytywny i utwierdza mnie w tym, że rynek tego typu produktów wciąż się rozwija, a ich jakość z roku na rok jest coraz lepsza. Również cena, 39,95 zł za kg, w roku 2023 jest całkiem przyzwoita. A skoro mamy sezon grillowy w pełni, to zdecydowanie należy polecić kiełbaski na grilla.
Oczywiście Lidl nie sponsorował tego testu ani nie przekazał nam za darmo żadnych produktów w do testów. To tak gwoli jasności 😉
Agnieszka i Arek wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową etykietami z dwóch stron. Opakowanie plastikowe z naklejoną etykietą z dwóch stron. Grafika prosta, estetyczna i przyjemna dla oka. Czytelna i typowa dla marki. |
Wygląd ogólny | Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kiełbaski nabierają koloru umbry. Wyraźnie widoczne kawałki składników. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja zwarta, średnio twarda, lekko klejąca i lekko soczysta. Po naciśnięciu palcem nie rozpada się. Tekstura włóknista i lekko “plastelinowata”. |
Zapach |
Po podgrzaniu na patelni Zapach złożony. Własny, specyficzny. Z wyczuwalnym zapachem wędzonki. Podobny do tradycyjnej kiełbasy z patelni. Po podgrzaniu na grillu. Zapach złożony. Własny, specyficzny. Z wyczuwalnym zapachem wędzonki. Podobny do tradycyjnej kiełbasy z grillu. |
Smak |
Po podgrzaniu na patelni Specyficzny, własny, słodkawy, trochę pieprzny. Podobny do tradycyjnej kiełbasy z patelni. Po podgrzaniu na grillu Zapach złożony. Własny, specyficzny. słodkawy, minimalnie pieprzny. Podobny do tradycyjnej kiełbasy z grilla. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Bardzo dobra dla tradycyjnych kiełbas. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Płatki owsiane, soja, słód jęczmienny |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać mleko. Żródło wit. B12, żelaza, błonnika pokarmowego. |
Przechowywanie | W lodówce. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
8,99 zł za opakowanie – 39,95 zł za kg suchego produktu.
Dostępny w: Lidl
Kod: 4056489785217
Vemondo. Kiełbaski sojowe
0.00Skład
- Woda
- Białko soi 16%
- Olej rzepakowy
- Płatki owsiane
- Osłonka jadalna (woda, alginian sodu, naturalny aromat, olej rzepakowy)
- Błonnik bambusowy
- Stabilizator: metyloceluloza, Skrobia ziemniaczana, suszony czosnek, naturalne aromaty, błonnik grochowy
- Przyprawy, sól, suszona cebula, ekstrakt słodu jęczmiennego,
- Hydrolizowane białko roślinne, suszony ocet spirytusowy, suszony burak (0,4%)
- Żelazo, witamina B12
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 233 kcal
- Tłuszcz: 14,0, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g
- Węglowodany: 12,0 g, w tym cukry: 2,2 g
- Błonnik: 7,7 g
- Białko: 10,9 g
- Sól: 1,64 g
- Wit. B12: 0,4 µg
- Żelazo: 4,8 mg
Jeden komentarz
Bardzo je lubię