Vegeburger jaglany z buraczkiem i czerwoną soczewicą

Nasza rekomendacja:
4 out of 6 stars (4 / 6)

Jeżeli planujecie zakup vegeburgera jaglanego z buraczkiem i czerwoną soczewicą, to warto mieć świadomość, że jego nazwa nawiązuje raczej do jego składu niż do smakowitości. W smaku zdecydowanie dominuje bowiem kasza gryczana niepalona. Można także wyczuć buraki i kaszę jaglaną. Jednak naszym zdaniem pod względem smakowitości jest to przede wszystkim burger gryczany. Skład wskazuje na kaszę jaglaną, buraki i soczewicę. Potwierdza to również wygląd burgera po usmażeniu.

Degustacja burgerów budziła skojarzenia z piciem czarnej herbaty o aromacie turkawek i wanilii. Zapach budzi przyjemne odczucia i oczekujemy, że za chwilę w naszych ustach pojawi się przyjemny, słodki smak. Bierzemy łyk i… I smak jest gorzki. Kontrast pomiędzy oczekiwaniami i rzeczywistym smakiem jest tak duży, że herbata wydaje się jeszcze bardziej gorzka niż jest w rzeczywistości.

Podobnie jest w tym przypadku. Patrząc na usmażone burgery i czytając ich skład oczekujemy innego smaku niż ten, który się pojawia. Czy to wada? Trudno powiedzieć. Zależy, z której strony na to spojrzeć. Są na rynku podobne produkty, które dają to co obiecują. Na przykład Burger wegetariański buraczano-jaglany Vitally Food, w którym smak buraków i kaszy jaglanej jest wyraźny i doskonale harmonizuje. W przypadku dzisiaj testowanego można wyczuć głównie buraki jednak dominuje kasza gryczana. Może zatem produkt powinien się nazwać Vegeburger jaglano – gryczany z buraczkiem i czerwoną soczewicą…?

Innymi słowy, kupując ten produkt nie otrzymujemy tego czego się spodziewamy. Z podobną sytuacją mieliśmy do czynienia w przypadku Coconut vegangurt drink. Cold brew coffee. Napój był smaczny, ale nie smakował jak napój kawowy.

Jak zatem ocenić produkt, którego smak istotnie odbiega od tego, czego spodziewamy się po przeczytaniu jego nazwy i zapoznaniu się z jego składem? Szczególnie, że kasza gryczana, choć tradycyjnie polska, nie jest lubiana przez wiele osób. Co prawda smak kaszy gryczanej niepalonej jest bardziej łagodny i świeży, ale wciąż pozostaje specyficzny.

Oczywiście nie znaczy to, że burgery smakują źle, rozpadają się, czy w ogóle nie nadają się jedzenia. Wręcz przeciwnie. Mają dobrą konsystencję oraz są aromatyczne i smaczne, Oczywiście pod warunkiem, że trafią na talerz konsumenta lubiącego smak kaszy gryczanej.

Naszym zdaniem nie można przekreślać tego produktu. Jego skład jest bardzo dobry, a wartości odżywcze rewelacyjne! Dodatkowo sposób przyrządzania jest bardzo łatwy nawet dla kuchennego dyletanta.

Burgery:

  • Nie zawierają glutenu i substancji zagęszczających, a mimo to są zwarte i soczyste.
  • Nie zawierają żadnych substancji konserwujących.
  • Są w większości sporządzone z produktów nisko przetworzonych.
  • A i ch krótki termin przydatności świadczy o wysokiej jakości użytych składników i niskim przetworzeniu.

A cena? Trzeba ją rozpatrywać z punktu widzenia produktu gotowego, po usmażeniu. Nieco ponad 17 zł za dwie porcje to cena przyzwoita. Co prawda producent podaje, że opakowanie zawiera cztery porcje, ale zarówno proste działanie matematyczne (120 g proszku + 250 g wody + ok. 20 g oleju), jak i widoczny na patelni efekt, raczej temu zaprzeczają.

Nasza rekomendacja została niestety zaniżona ze względu na dominujący smak kaszy gryczanej. Jeżeli jednak lubicie jej smak i nie ma dla Was znaczenia jak nazywa się burger, to dodajcie do rekomendacji 1,3 pkt. Razem: 5,3 pkt 🙂

Agnieszka i Arek
Wegański blog Vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie papierowe ofoliowane. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką budząca skojarzenia z produktami bio. Czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny Po przyrządzeniu zgodnie z przepisem na opakowaniu i usmażeniu kolor burgerów brunatno – karminowy. Widoczne kawałki składników.
Konsystencja i tekstura Konsystencja mało zwarta i średnio twarda. Widoczne składniki. Po naciśnięciu palcem rozpada się. Tłuste i soczysty. Tekstura zbliżona do burgerów warzywnych.
Zapach Wyraźny zapach buraków i kaszy gryczanej niepalonej.Wyczuwalny zapach buraków i pieprzu.
Smak Dominuje smak kaszy gryczanej niepalonej. Wyczuwalny smak buraków i pestek słonecznika. Mało słone. Lekko pieprzny.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Nie.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez soi, bez glutenu, źródło białka, wysoka zawartość błonnika pokarmowego, bez dodatku cukru.
Przechowywanie W suchym i chłodnym miejscu.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta.

Przedział cenowy – Drogi

6,99 zł za opakowanie – 49,99 zł za kg. suchego produktu.

Przedział cenowy – Tani

6,99 zł za opakowanie – ok. 18,00 zł za kg. gotowych burgerów.

 

Producent: Soligrano

Dostępny w: Rossmann

Vegeburger jaglany z buraczkiem i czerwoną soczewicą

6,99 zł - 140 g
8.6

Skład

9.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

9.5/10

Opłacalność (gotowe burgery)

9.0/10

Smakowitość

7.5/10

Skład

  • Mąka jaglana preparowana termicznie (29%)
  • Burak czerwony suszony (14,3%)
  • Słonecznik, gryka ekspandowana
  • Mąka z soczewicy czerwonej (7%)
  • Siemię lniane
  • Mąka gryczana preparowana termicznie
  • Przyprawy (sól, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek, chili)

Wartości odżywcze

  • Energia: 393 kcal
  • Tłuszcz 9,6 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g)
  • Węglowodany 57,0 g, (w tym cukry 10,0 g)
  • Białko 15 g
  • Błonnik 9,1 g
  • Sól 3 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *