Nasza rekomendacja:
(4,5 / 6)
Do czego użyć?
Wegańska wersja serka mascarpone wyprodukowana z oleju kokosowego jest bardzo ciekawą i oryginalną propozycja dla osób, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, a nie chcą w pełni rezygnować z niektórych potraw, a ściślej mówić ich smakowitości. Powstaje tylko jedno pytanie: jaka jest praktyczne przydatność takiego produktu? Agnieszka spędziła kilkanaście minut na wyszukiwaniu jakiegoś przepisu na przygotowanie wegańskiego deseru, w którym moglibyśmy ów „serek” zastosować. Okazało się, że możliwości są bardzo ograniczone. Klasyczne tiramisu w wersji wegańskiej wymaga niezwykle dużo pracy związanej głównie z przygotowaniem dobrych biszkoptów. Ktoś, kto kiedyś je przygotowywał wie, że to niełatwa praca i nie zawsze wychodzi tak jak byśmy sobie tego życzyli. To, że na stronach internetowych wszystko znakomicie się udaje nie zmienia faktu, że w rzeczywistości często trzeba borykać się z różnymi wyzwaniami, które kończą się tym, że biszkopty lądują w koszu na śmieci. Można oczywiście nabyć biszkopty wegańskie, ale tak nie jest to produkt, który można bez specjalnego zachodu zakupić w skalpie stacjonarnym. Są dostępne głównie w sklepach internetowych i to w niewielkim wyborze. Zaś na naszym blogu testujemy produkty ogólnie dostępne (no może z maleńkimi wyjątkami).
Można też pokusić się o przygotowanie deseru innego niż tiramisu. Np. ubić mleczko koksowe i połączyć z testowanym dzisiaj wegańskim „serkiem” mascarpone oraz np. ciastem francuskim. Jednakże ilość tłuszczu jaką dostarczy taki deser jest na tyle wysoka, że nie podjęlibyśmy się go testować. Nawet jeśli jest to tłuszcz roślinny, to jest to jednak tłuszcz. Można, ewentualnie poeksperymentować w mleczko kokosowe zastąpić np. budyniem. Tak jak zrobiła to Agnieszka:
Można także „serek” dodawać do tortów wegańskich. My pokusiliśmy się o wykorzystanie mascarpone jako składnika sosu do penne. W skład sosu oprócz cebuli, czosnku, mascarpone i wody wszedł także doskonały produkt Let’s Meat Unseasoned firmy Cultured Foods. Całość pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. To pierwszy tego typu eksperyment z użyciem mascarpne jako składnika niesłodkiej potrawy.
Wnioski?
Produkt na pewno oryginalny i ciekawy dla osób, które mają jakiś pomysł oraz ogrom czasu i cierpliwości, aby przygotować tiramisu lub tort wegański. Jednakże sadzimy, że o wiele łatwiej, szybciej i zapewne smaczniej będzie przygotować tiramisu w domu w oparciu choćby o przepis z jadłonomii lub sernik wegański na zimno. Można go wykorzystać do przygotowania choćby sosu do makaronu.
Vegan mascarpone flavour cream ma wyczuwalny aromat i smak klasycznego serka mascarpone, ale jego przydatność jest, naszym zdaniem nieco ograniczona. Dlatego w tym przypadku w nasza rekomendacja uwzględnia również ten fakt. Jeśli natomiast macie pomysły jak wykorzystać ten „serek” i Waszym zdaniem sprawdza się doskonale potraktujcie naszą rekomendację jako wyjątkowo subiektywną, a sam test raczej jako bardziej szczegółową informację o produkcie wegańskim, który można zakupić w sklepach sieci Netto. Jeśli natomiast nie jesteście weganami i jakimś cudem trafiliście na nasz blog, być może rozważycie ten produkt jako alternatywę dla klasycznego serka mascarpone. Zawszeć to mniej cholesterolu
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie i wygląd | Produkt zapakowany w opakowanie plastikowy kubek z aluminiową, zadrukowanym wieczkiem. Etykieta dość kolorowa. Kolor biały. Powierzchnia lekko połyskująca. |
Konsystencja i tekstura | Twarda lekko wilgotna. |
Zapach | Bardzo podobny do oryginalnego serka mascarpone z lekko wyczuwalnym aromatem kokosa |
Smak | Bardzo podobny do oryginalnego serka mascarpone z lekko wyczuwalnym słodkim smakiem kokosa |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra dla serów mascarpone. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Skrobia Acetylowana, sól sodowa oktenylobursztynianiu skrobiowego (jej przeznaczenie w tym produkcie może by inne) |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | |
Przechowywanie | +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Drogi
9,99 zł za opakowanie – 39,96 zł za kg.
Producent: