Nasza rekomendacja:
(4,2 / 6)
Pomimo, że, jak pisze producent, vege burgery z cukinią, papryką i sorgo, są wyprodukowane na bazie soi, dominują w nich warzywa i zboże. Pojawia się oczywiście specyficzny aromat i smak mąki sojowej, ale papryka, przecier pomidorowy i prosto (w tym sorgo) są wyczuwalne. Co prawda zazwyczaj prosto i sorgo łatwo absorbują aromaty innych składników, jednak tutaj są wyczuwalne. To zaś sprawia to, że burgery są mdławe. Nie można jednak tego uznać za wadę, ponieważ raczej nikt nie będzie ich spożywał bez dodatków. Zaś w ich towarzystwie burgery sprawdzają się naprawdę dobrze dając pole do popisów kulinarnych 🙂
Burgery przyrządzone na grillu, nawet elektrycznym, nie rozpadają się. Wydzielają wokół przyjemny zapach, mają kolor jasnego ugru i aż się proszę, żeby je spróbować.
Połowę składników stanowią produkty nieprzetworzone, a drugą składniki, które nie mają negatywnego wpływu na zdrowie (przynamniej w tej ilości, jaka jest w jednej porcji). Bardzo niska zawartość tłuszczu, a wysoka białka i błonnika przemawiają za tym, aby po taki produkt sięgnąć.
Są bardziej soczyste od testowanych niedawno burgerów z brokułami, kapustą i kaszą gryczaną. Nie są może aż tak soczyste, jak mięsne, jednak jak na burgery warzywno – zbożowe są pod tym względem więcej niż zadawalające. Uzyskana przez użycie prosa struktura oraz soczystość sprawiają, że można mieć chwilami wrażenie, iż spożywa się burgera mięsnego.
Produkt godny rekomendacji, jednakże ich wysoka cena może sprawić, że nie każdy po nie sięgnie. W każdym razie osobiście mam lepsze pomysły na „zainwestowanie” w moje przyjemności smakowe kwoty równoważnej cenie burgerów.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z tekturową obwolutą stanowiącą etykietę. Etykieta z bardzo przyjemną dla oka grafiką. Etykieta czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor burgerów jasny ugier. Luźno ułożone w pudełku, w odseparowanych boksach. |
Konsystencja i tekstura | Przed położeniem na grill
Zwarta. Twarda. Widoczne kawałki składników. Kolor dominujący jasny ugier. Po zdjęciu z grilla Zwarta. Średnio twarda. Widoczne składniki –papryka, cukinia, sorgo, przyprawy. Po naciśnięciu rozpada się. Soczysty. Teksturą zbliżony do hamburgerów mięsnych., |
Zapach | Przed położeniem na grill
Wyraźny zapach warzyw (głównie papryki) i zboża. Po zdjęciu z grilla Własny, specyficzny. Paprykowy i zbożowy. Wyczuwalny zapach przecieru pomidorowego i przypraw. |
Smak | Własny, specyficzny. Kwaskowaty i lekko słodki. Zdecydowany smak papryki. Wyczuwalny smak sorgo i przecieru pomidorowego. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dostateczna dla burgerów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, seler |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez GMO, bogaty w białko, tylko 2,1% tłuszczu, zawiera wit B12
Może zwierać sezam, orzechy |
Przechowywanie | Od +0°C do +4°C |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
10,99 zł za opakowanie – 54,95 zł za kg.
Producent: Producent: Valsoia S.p.A.
Dystrybutor: Polsoja Sp. z o.o.
Zakupiono: Central Market – Warszawa
Valsoia. Vege burgery z cukinią, papryką i sorgo
10,99 zł – 200 gSkład
- Teskturowana mąka sojowa 19%
- Papryka 5%
- Sorgo białe 4%, ziarno prosa 2%
- Przecier pomidorowy
- Błonnik cytrusowy 2%
- Bakłażan 2%, białko sojowe 0,06%,
- Cebula, olej słonecznikowy
- Sól morska, aromat naturalny
- Metyloceluloza
- Bazylia, pieprz czarny
Wartości odżywcze
- Energia: 110 kcal
- Tłuszcz 1,1 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g)
- Węglowodany 8,6 g (cukry 2,7 g)
- Błonnik 6,3 g
- Białko 11,0 g
- Sól 1,0 g
Jeden komentarz
Oo te jadłam i bardzo mi smakowały 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/