Nasza rekomendacja:
(4,9 / 6)
Tempeh to bardzo dobrze zanana weganom i wegetarianom alternatywa dla mięsa i wyrobów wędliniarskich. Czy SunFood. Bio tempeh wędzony może spełniać wymagania wegan? Jak wiadomo tempeh jest lekkostrawny i niezwykle odżywczy. Zawiera między innymi około 20% białka w 100 g. Jest to białko wysokowartościowe, które składem aminokwasowym przewyższa nawet Białko Wzorcowe, czyli to występujące w jaju kurzym. To taka informacja dla osób, które uważają, że powinno sie spożywać produkty zawierające pełny zestaw aminokwasowy 🙂
Testowany tempeh wędzony spożywany na zimno z chlebem daje chwilami złudzenie, że jemy wędlinę lub mięso. Można go jeść w takiej, prostej formie. Można także poddać go prostej obróbce termicznej (podgrzanie na patelni lub w piekarniku). Serwowany z ziemniakami i surówką jest zdrową alternatywę dla kotleta mielonego lub rumsztyku. Można także pokroić w grube plasterki ii podsmażyć z cebulką. W smaku niemal identyczny jak kiełbasa 🙂 Chwilami wręcz nie do odróżnienia. Jeśli tęsknisz a smakiem kiełbasy (a część wegan tęskni) to masz gotowe rozwiązanie 🙂
No cóż samych achów i ochów być nie może, bo produkt aż tak doskonały nie jest. Najwięcej uwag można mieć do samego wyglądu i jakości opakowania, które biorąc pod uwagę cenę jaką płacimy jest nieporozumieniem. Znów mamy do czynienia z siermiężnym produktem dla niewymagających wegan – dziwaków, którego cena (ponad 52 złote za kilogram!) owej siermiężności bynajmniej nie odzwierciedla. Opakowanie jest smutne, szaro – bure z grafiką, którą mógłby stworzyć grafik – amator. Próżniowo zapakowany tmepeh wygląda w przeźroczystej folii jak sprasowane kostka zmutowanych nasion lnu (siemienia lnianego). To zdecydowanie nie zachęca do zakupu. Co prawda kupujemy produkt z półki produktów bio, które z założenia są droższe od innych. Skoro zatem płacimy więcej, to nie powinny wyglądać lepiej? Wystarczy spojrzeć na wcześniej testowanych opakowanie burgerów wegańskich. Są i bio i bez GMO i wyglądają rewelacyjnie. Gdyby zatem poprawić opakowanie i obniżyć cenę mielibyśmy produkt niemal doskonały.
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Opakowanie proste, nie dające prostej informacji co znajduje się w środku. Opakowanie przeźroczyste – widać zawartość, która ze względu na swoją kolorystykę i strukturę nie budzi pozytywnych skojarzeń. |
Wygląd ogólny | Powierzchnia w odcieniu brązu. Widoczne pojedyncze nasiona soi. |
Konsystencja i tekstura | Zwarta. Złożona z pojedynczych nasion soi. Po mocniejszym naciśnięciu rozpada się. |
Zapach | Lekko kwaskowaty, oliwny i lekko dymny. Wyczuwalny zapach marynaty i przyprawy do zup. |
Smak | Słony, kwaskowaty i wytrawny. Dymny. Podbudza kubki smakowe. Smak długo utrzymujący się w ustach. Budzący skojarzenia z podsuszanymi, wędzonymi kiełbasami i mięsem marynowanym. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Kiełbasy podsuszane, mięso |
Dodatkowe informacje
Obecność konserwantów i/lub przeciwutleniaczy | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Brak |
Przechowywanie | + 2 do +8 stopni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Drogi
9,90 zł za opakowanie – 52,26 za kg
Producent: Sunfood s.r.o. Czechy
Zakupiono: Sklep ze zdrową żywnością. Ryneczek – Częstochowa.
3 komentarze
Uwielbiam <3
on jest najlepszy… ciekawe czy cena to kwestia importu