Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Takie testy nie są łatwe. Wcześniej miałem okazję testować kupione w Kauflandzie tofu wędzone, którego test można przeczytać tutaj. Był to jak do tej pory jedyny produkt, któremu daliśmy maksymalną rekomendację i prawie najwyższe oceny w każdej z kategorii. Jak na tle tej niemal doskonałości wypada Solida Food. Tofu wędzone? O dziwo całkiem solidnie 😉
Tofu posiada właściwą, zwartą konsystencję, pachnie jak wędzone tofu i smakuje jak wędzone tofu. No może z małym „ale”. Według mnie smakowitość jest chyba najsłabszą stroną tego produktu. Dlaczego? Dlatego, że wąchając i rozdrabniając w ustach tofu wyraźnie odczuwamy przebijające się nuty mleczne. Ale takie trochę… specyficzne.
Kiedy jeszcze na studiach prowadziliśmy oceny organoleptyczne produktów spożywczych mieliśmy do czynienia z różnymi produktami przetwórstwa mlecznego. Także tymi, które nigdy nie trafiają do sklepu. Wśród nich były także sery podpuszczkowe dojrzewające na różnych stadiach dojrzewania. Testowane dzisiaj Solida Food. Tofu wędzone wyraźnie przywołuje wspomnienie zapachu i smaku właśnie takiego niedojrzałego sera podpuszczkowego. Osobiście lubię takie cechy sensoryczne i zawsze ochoczo podjadałem niedojrzałe sery. Ale czy w przypadku tofu wędzonego jest to pożądana cecha? Odpowiem niejednoznacznie.
Trudno nie zauważyć, że żyjemy w ciekawych czasach. Z jednej strony są produkty, które powinny odznaczać się własną specyfiką. Na przykład kotlety warzywne, wegańskie pasztety, czy wegańska pizza. Z drugiej strony mamy konsumentów, którzy jako świeżo upieczeni weganie tęsknią za niektórymi smakami i chętnie sięgają po produkty, które te smaki im przypominają. Cieszą ich zatem wegańskie produkty budzące skojarzenia smakowe z produktami mięsnymi i mlecznymi. Im bardziej wegański burger przypomina im burger mięsny tym lepiej. Im bardziej pizza budzi skojarzenia z prawdziwą pizzą na bazie mozzarelli, tym bardziej pragną jej skosztować. Między innymi dlatego wprowadziliśmy w tabeli „Ocena organoleptyczna osoby punkt oceny: „Alternatywa dla produktów niewegańskich”.
Zatem smakowitość testowanego dzisiaj Solida Food. Tofu wędzone może być jego wadą – niezbyt zresztą istotną. Może też być jego zaletą. W końcu to konsument podejmuje decyzję zakupową. I tylko on. Kiedy ćwierć wieku temu zgłębiałem tajniki fachu barmańskiego uczono mnie, że pod żadnym pozorem nie miesza się dwóch wódek (czytaj mocnych alkoholi). Dzisiaj serwowanie mieszanek brandy z wódką lub tequilą jest na porządku dziennym. Skoro klient chce i płaci…? Skoro jemu odpowiada…? Jak mówi stare przysłowie pszczół: Jego cyrk, jego małpy 🙂
Jeśli chcesz, żeby tofu przypomniało trochę w smaku i zapachu niedojrzały ser podpuszczkowy? To będzie idealne.
Dwiema bardzo dużymi zaletami Solida Food. Tofu wędzone jest to, że jak odkreśla producent, wyrabiany jest z soi niemodyfikowanej genetycznie oraz nie zawiera soli.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Opakowanie foliowe zawierające w środku jeden kawałek tofu spakowany próżniowo. Wygląd opakowania: przyjemne, utrzymane w tonacji zieleni. |
Wygląd ogólny | Brunatno – szary kolor i nierówna powierzchnia. Po przekrojeniu ukazuje się przyjemnie wyglądające wnętrze w kolorze ecru z licznymi małymi dziurkami. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja zwarta, lekko uginająca się pod naciśnięciem palca – szybko wraca po poprzedniego kształtu. W ustach lekko twardy, Rozgryzany rozpada się wiele małych kawałeczków. Trudno dokładnie pogryźć. |
Zapach | Dymny, serowy. Od razu budzi skojarzenia z serami wędzonymi. |
Smakowitość | Zrównoważony, przyjemny. Lekko słodkawy. nie dominuje w smaku. Jest wyczuwalny, ale przyjemny i nie narzucający się. Budzi skojarzenia z serami podpuszczkowymi niedojrzałymi. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dostateczna. Dla niektórych wędzonych serów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Bez GMO. |
Przechowywanie | +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać w świeżej ziemnej wodzie w ciągu kilku dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
5,60 zł za opakowanie – 25,45 zł za kg.
Producent: Solida Food. Sp. z o.o.
Zakupiono: Supermarket Carrefour
2 komentarze
Najlepsze tofu wędzone to to z Lidla 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/