Nasza rekomendacja:
(4,4 / 6)
Sojasun. Burgery sojowe w stylu prowansalskim to rodzaj produktu, który uwielbiam testować! 🙂 🙂 🙂 Ale po kolei.
Kupiłem burgery, aby sprawdzić jakież to cuda zostały wycenione na bagatela, 14,99 zł, czyli prawie 75 zł za kilogram!
Mówimy zatem o opakowaniu, które zawiera dwa wegańskie burgery bez żadnych dodatków, które trzeba sobie przyrządzić samemu. A to wszystko w cenie gotowego Double Whoppera® w Burger Kingu… Tanio nie jest. Co nas zatem czeka? Wszak Rolls Royce też tani nie jest, ale jego posiadanie jakieś tam benefity z sobą niesie 😉
Burgery na pewno nie nadają się do jedzenia na zimno, dlatego trzeba je najpierw usmażyć na patelni. Przepis producenta mówi: 2 – 3 minuty bez tłuszczu. Odpuściłem sobie sugestię producenta i umieściliśmy burgery w zamykanym grillu elektrycznym. To pozawala zachować więcej wartości, nie naruszyć struktury i wydobyć więcej aromatu.
I jak się sprawiły? Czy na mój talerz wjechał Rolls Royce wegańskiego wyrafinowania? Włożone na ciepło do bułki w towarzystwie sałaty, pomidorów, ogórków konserwowych, keczupu, musztardy i cebulki dostarczają przyjemnych wrażeń konsumpcyjnych.
Pierwsze wrażenie, kiedy zaczyna się gryźć burgera – czy to młoda wołowina? Konsystencja jest nieprawdopodobnie wręcz zbliżona do burgera wołowego. Szybko jednak przychodzi otrzeźwienie, ponieważ testowane burgery są zauważalnie mniej soczyste od tradycyjnych. Próbowałem oszukać zmysły dodając nieco więcej musztardy, ale to niestety ma wpływ na smakowitość. Musiałem więc odstąpić od tej “manipulacji”. Soczystość jest niestety słabą stroną tych kotletów (przepraszam za ten polonizm 😉 ) Ale zostawmy już tę soczystość. Z kolei zapach bardzo zbliżony do burgerów mięsnych zdecydowanie przemawia na ich korzyść. Przyrównania do mięsa kończą się kiedy dochodzimy do kwestii smaku – nie smakują tak samo. Te burgery raczej mięsa nie zastąpią.
Osoby ograniczające spożycie soli powinny wziąć pod uwagę zawartość soli. Opakowanie zawiera dwa burgery (200 g), co z dwiema specjalnymi bułkami hamburgerowymi daje łącznie 3,70 g soli (ponad 74% dziennego zapotrzebowania). Nie uwzględniłem soli zawartej w ogórkach, ketchupie, czy musztardzie. Hamburgery roślinne są lekko strawne, zawierają niewiele tłuszczu więc spożycie więcej niż jednego nie stanowi problemu. Dlatego zjedzenie obu wielkim wyzwaniem nie jest, proszę mi wierzyć 🙂 Ze względu na zawartość soli muszę niestety obniżyć moją rekomendację, która powinna wynieść 10.
Czy jest to zatem Rolls Royce? No może nie jest…Czy są warte tej ceny? Biorąc pod uwagę skład, tak. Ale na pewno jest więcej dobrych produktów dla wegan, które nie będą kłuć naszych oczu w trakcie przeglądania rachunków z marketu.
Arek
Ocena organoleptyczna
Produkt przeznaczony do prostej obróbki cieplnej. Dlatego ocena smakowitości odbywa się tylko po po odsmażeniu burgerów.
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Wygląd przyjazny. Budzący miłe skojarzenia. Kolorystka pastelowa, przyjemna. Opakowanie kartonowe zbiorcze zawiera dwa burgery osobno pakowne w próżniowo w folię. Zachęca do kupienia. |
Wygląd ogólny | Typowe dla burgerów. Nie odbiegają zasadniczo od wyglądu burgerów mięsno – warzywnych. Brązowo – ugrowy. |
Konsystencja i tekstura | Przed usmażeniem
Zwarta. Bardziej zwarta niż tradycyjne burgery tradycyjne. Po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu. Soczyste. Widoczne poszczególne składniki. Po usmażeniu Zwarta. Bardziej zwarta niż tradycyjne burgery tradycyjne. Widoczne składniki – papryka czerwona, przyprawy, soja. Po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu. Mniej soczysty niż przed usmażeniem. Struktura niemal identyczna jak mięso, co odczuwa się Podczas gryzienia i przeżuwania. |
Zapach | Przed usmażeniem
Wyczuwalny dominujący zapach papryki i przypraw. Można także wyczuć charakterystyczny zapach dla przetworzonych produktów z soi. Po usmażeniu Niezwykle zbliżony do hamburgerów mięsnych |
Smak | Po usmażeniu
Smak zrównoważony. Nie odczuwa się dominacji żadnego ze składników. Wyczuwalny przyjemny bardzo delikatny smak papryki, przypraw i soi. Po schłodzeniu, w dalszej fazie konsumpcji zaczyna wyraźnie dominować smak papryki (konserwowej i mielonej). Smak specyficzny, niewiele przypominający smaku burgerów mięsnych. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Bardzo dobra. Dla tradycyjnych burgerów. |
Dodatkowe informacje
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, białko pszenne |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Nie zawiera GMO, glutenu, ani cholesterolu. |
Zawartość konserwantów | Brak |
Przechowywanie | W miejscu chłodnym Od + 1 do +7 stopni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
14,99 zł za opakowanie – 74,95 za kg
Producent: Sojasun. Francja
Importer: EUROSER Diary Group
Zakupiono: Hipermarket Carrefour
Sojasun. Burgery sojowe w stylu prowansalskim
14,99 zł - 200 gSkład
- Ekstrakt z soi 26% (woda, ziarna soi)
- Białko soi 21%
- Skrobia
- Woda
- Czerwona papryka, zielona papryka, pomidory, cebula, natka pietruszki
- Olej słonecznikowy
- Koncentrat soku z czerwonej papryki
- Bezglutenowy błonnik pszenny,
- Sól
- Cukier, metyloceluloza (substancja zagęszczająca), czosnek
Wartości odżywcze
- Energia: 180 kcal
- Tłuszcz 7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g)
- Węglowodany 12 g (cukry 3 g)
- Białko 17 g
- Sól 1, 25 g
5 komentarzy
Spróbujcie koniecznie burgerów GutBio z Aldi. W bułce z sezamem, ogórkiem, sałatą, pomidorem i cebulką oraz z dodatkiem sosu barbecue są nie do odróżnienia od burgerów mięsnych. Polecam! Plus kosztują niecałe 7 zł za 2 sztuki 🙂
Dzięki za sugestię. Na pewno spróbujemy 🙂
Spróbowaliśmy, przetestowaliśmy 🙂 dziękujemy za polecenie tego produktu! https://vegetest.pl/gutbio-burger-z-bialka-pszennego-i-sojowego/