Nasza rekomendacja:
(5,6 / 6)
Będąc na zakupach często kupuję Kapustę zasmażana z grzybami leśnymi marki Runoland, którą cenię sobie bardzo wysoko za walory smakowe. Mimo to nigdy nie testowaliśmy jej na naszym wegańskim blogu. Dlatego gdy zobaczyłem wegański bigos tej marki nie zastanawiałem się ani przez chwilę. Oczekiwałem po tym produktu wiele, bo skoro przypadła mi do guru kapusta powinien także bigos.
Po zakupie podgrzałem produkt w garnku i spróbowałem go na ciepło, bez dodatków. Jak wiadomo bigos bigosowi nierówny, dlatego próba porównywania na zasadzie 1:1 bigosu roślinnego z tymi tradycyjnymi nie ma większego sensu. Jadałem już biosy zbyt suche, zbyt mokre, zbyt cuchnące mięsem lub “kwasem”. Chociaż, na szczęście nie dane mi było nigdy spróbować takiego bigosu jakimi zostali poczęstowani goście weselni w filmie “Wesele” z roku 2004 😉
Bigos wegański Runoland jest raczej bigosem suchym, dzięki czemu kapusta i inne składnimi nie pływają w nadmiarze płynu, którego osobiście nie lubię. W smaku jest bardzo zrównoważany, czyli to co mniej więcej udaje się uzyskać po kilkukrotnym odgrzewaniu bigosu tradycyjnego. Jest lekko kwaśny, bo w końcu w jego składzie jest kapusta kiszona, ale ta kwaśność bynajmniej nie dominuje. Można wyczuć zarówno smak kapusty, jak i grzybów oraz pozostałych składników warzywnych. Kapusta jest pokrojona w cieniutkie paseczki, co sprawia, że bigos gryzie i przeżuwa się przyjemnie. Cieszy niska zawartość soli, dzięki czemu można zjeść pół słoika bez obaw o przesadzenie z sodem 😉 Zauważyłem, że dobrze smakuje z dodatkiem tłuszczu (oliwy, oleju rzepakowego lub innych).
Warto również docenić znakomity skład bigosu oraz jego wręcz żenująco niską cenę. Prawdę powiedziawszy nie widzę sensu męczenia się i przyrządzania własnego bigosu wegańskiego. Ten mi w zupełności wystarczy. Ale to oczywiście tylko moja opinia.
To produkt godny polecenia, który na pewno na stałe zagości w naszym koszyku zakupowym i w spiżarni. Chociaż nie sądzę, aby przypadł do gustu zdeklarowanym mięsożercom.
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Wygląd i kolorystyka etykiety ograniczona, ale estetyczna i przyjemna w odbiorze. Czytelna i łatwo rozpoznawalna dla marki. Opakowanie szklane. |
Wygląd ogólny | Kolory cynamonowo – brązowy. Widoczne kawałki składników. Typowy dla bigosu. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja typowa dla bigosu, raczej sucha. Cienko pokrojona kapusta, niewielkie kawałki grzybów i drobne kawałeczki warzyw. |
Zapach | Własny, specyficzny i zrównoważony. Dominujący zapach kapusty z wyczuwalnymi grzybami. |
Smak | Zrównoważony. Dominujący zapach kapusty z wyczuwalnymi grzybami i warzywami. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Vegan, prosty skład |
Przechowywanie | Temperatura pokojowa. Po otwarciu przechowywać w temp +4 st. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo tani
6,99 zł za opakowanie – 10,27 zł za kg.
Producent: Runoland
Zakupiono: Biedronka
Runoland. Bigos wegański
6,99 zł - 680 g nettoSkład
- Kapusta kiszona (60%), kapusta biała (28%)
- Grzyby leśne w różnych proporcjach (borowik szlachetny, podgrzybek brunatny) (4,1%)
- Koncentrat pomidorowy
- Olej rzepakowy
- Cukier
- Marchew
- Cebula
- Sól
- Pieprz
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 61 kcal
- Tłuszcz: 3,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
- Węglowodany: 6,8 g, w tym cukry: 1,2 g
- Białko: 2,0 g
- Só: 0,6 g
Jeden komentarz
Właśnie od godziny siedzę na WC i leci że mnie woda plus od 2h mam pierdy burzące mury.
Super bigos, efekt taki jak bym przewkował wodę z kapusty.
Zjadłem łakomie około 400g resztę wywaliłem.