Nasza rekomendacja: (5,3 / 6)
Roślinny Qurczak już z samej nazwy wzbudza zainteresowanie. Nazwa niby niezbyt kreatywna, ale jednak oryginalna i być może celowo błędna. Wykorzystująca dwuznaczność fonetyczną wynikającą ze zmiany litery “k” na “q” nazwa może budzić lekki uśmiech na twarzy 😀 A przeczytanie jej na głos wzmacnia ten efekt. Bowiem czytając prawidłowo powiemy “kuurczak”, co sprawia, że nazwa produktu staje się swego rodzaju onomatopeją. Nam bardzo spodobał się ten pomysł. Duży plus dla producenta👍
Zanim przyrządzimy…
Kiedy Qurczaki do nas dotarły poszliśmy do znajomych pochwalić się nowością. Ich reakcja: “E…wcale nie wyglądają jak udka kurczaka” rozbawiła nas. “A to muszą wyglądać tak samo?” zapytaliśmy. Sam pomysł nawiązania do tzw. klasycznych stripsów (chociaż wydaje się, że stwierdzenie “klasyczne” jest sporym nadwyrężeniem) jest fajny. Budzi przy tym przyjemne odczucia: zjemy sobie stripsy i żadne niewinne stworzenie przy tym nie ucierpi. Jak dla nas wcale nie muszą być idealne, tym bardziej, że te ze znanej sieci fastfoodowej też nie wyglądają idealnie 😉
Otwieramy zatem opakowanie i wąchamy. “Zapach kurczaka, jak boga kocham, zapach kurczaka”. Rzut okiem na skład uzmysławia nam, że stripsy zostały wyprodukowane z białej fasoli i białka pszennego. Mimo wysilania nozdrzy zapachu fasoli nie możemy wyczuć. Podkreślmy to raz jeszcze – producent użył fasoli, a nie jak robi to większość innych producentów samego seitanu i/lub białka sojowego. Zapach jest taki jaki chcielibyśmy wyczuć. Jest…kurczakowe.
Wg nas stripsy niewiele lub wręcz wcale, nie różnią się w zapachu od tych mięsnych. Oczywiście specjaliści mięsożercy, którzy najpierw dowiedzą się co będą wąchać, od razu wyczują różnicę. Co my wkładamy oczywiście między bajki😉 Zapach jest zrównoważony, właściwy i nie można mu w zasadzie niczego mu zarzucić. Chociaż będąc bardziej precyzyjnym można opisać ten zapach jako pośredni pomiędzy panierowanym kurczakiem świeżym, a panierowanym kurczakiem wędzonym.
Sposób przyrządzenia
Stripsy przyrządziliśmy na dwa sposoby:- We frytkownicy beztłuszczowej. “Dla zdrowotności” 😉
- Na oleju koksowym na patelni. “Dla porównania” 😉
Ad 2. Z patelni stripsy są bardziej włókniste. Zapach zdecydowanie bardziej wyrazisty – drobiowy. Przypomina skądinąd znakomite sznycle Gut Bio z sieci Aldi. Jest. Smak zbliżony do wersji z frytkownicy, z czasem staje się bardziej pikantny, ale mniej pieprzny.
Warto poeksperymentować z dodatkami. Np. niewielki dodatek keczupu sprawia, że stripsy stają się bardziej łagodne i zrównoważone, Uwaga na sugestie smakowe! W składzie nie ma płatków kukurydzianych, mimo że te płatki w smaku wyczuwaliśmy. Uważamy jednak, że ulegliśmy sugestii , bo kolor i wygląd panierki może sprawiać wyraźnie, że w skład panierki weszły płatki kukurydziane. Konsystencja zbliżona do strpisów z kurczaka. W przeciwieństwie do pierwszego wrażenia zapachu, który po otwarciu może zmylić mięsożercę, po obróbce termicznej raczej trudno przekonać kogokolwiek, że są to stripsy z kurczaka.
Przeciw i za
Co nam się nie podoba?- Opakowanie. Producent nie sprzedaje stripsów w przyjaznych środowisku opakowaniach.
- Pod względem smakowitości (smak, zapach, konsystencja) Strpisy więcej obiecują niż dostarczają. Kojarzą się ze stripsami za kurczaka, ale jeżeli oczekujecie, że są ich 100% zamiennikiem to możecie się zawieść.
- Są trochę zbyt pieprzne. Zastanawia nas dlaczego dodano tak dużo pieprzu? A gdyby jego część zastąpić kozieradką? Używamy tej przyprawy od lat i wiemy jak bardzo pozytywny wpływ wywiera na potrawy nadając im bulionowego smaku i zapachu, który zahacza o umami.
- Cena. 24,99 zł za opakowanie, to 71,40 zł za kg. Tanio nie jest. To prawie dwa razy drożej niż Gut Pio z Aldi.
- Tekstura i konsystencja, która, szczególnie w wersji z patelni z dodatkiem tłuszczu jest wprost fantastyczna.
- Wygląd, który może zmylić.
- Skład, który robi wyraźnie. Mało jest produktów tego typu, które maja tak dobry skład.
- Zapach po otwarciu opakowania.
- Przyjemny lekko dymny, pełny smak (mimo pieprzu)
- Dobry poziom soczystości w wersji z patelni.
- Odbiór całościowy, który uwzględnia oryginalny pomysł na nazwę.
- Kreatywność i praca jaką włożył zespół firmy w wytworzenie tak oryginalnego produktu.
Pomimo swoich wad (a kto ich nie ma) produkt bez zwątpienia wyróżnia się na coraz bardziej gęstym rynku roślinnych zamienników mięsa.
Brawa za kreatywność i tytaniczną pracę, którą bez wątpienia wykonał zespół pracowników w celu uzyskania tak wyjątkowego produktu👏👏👏
Czekamy na Wasze komentarze. Napiszcie jakie są Wasze wrażenia 😀
Agnieszka i Arek wegański blog vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową naklejką. Etykieta graficznie prosta i ogra oczona pod względem kolorystyki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd ogólny | Kolor ugier. Kilka kawałków o wielkości 10-15 cm. Po przyrządzeniu i usmażeniu zmieniają swój wygląd nieznacznie. |
Konsystencja i tekstura | Wnętrze włókniste, nieco gumowate. Po podsmażeniu na patelni mniej twarda niż w frytkownicy. Panierka twarda i chrupiąca – właściwa. |
Zapach | Złożony, mięsno – zbożowy i lekko dymny. Budzi skojarzenia z kurczakiem (w panierce i w orientalnych przyprawach) |
Smak | Zrównoważony, nieokreślony z wyczuwalną nutą fasolową i wędzonki. Pieprzny w przypadku obróbki we frytkownicy i pikantny w przypadku podsmażenia na patelni. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak. Dobry dla stripsów z kurczaka. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Sposoby przyrządzenia |
Przechowywanie |
+1°C do +4°C (rozmrożony) – 18°C (zamrożony). Spożyć po otwarciu w ciągu 2 dni. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
24,99 zł za opakowanie – 71,40 zł za kg
Producent: Roślinny Qurczak
Dostępny w: Sklepie producenta: http://Roślinny Qurczak. Roślinne stripsy z Qurczaka
Kod: 5903672721578
Roślinny Qurczak. Roślinne stripsy z Qurczaka
24,99 złSkład
- Biała fasola
- Białko pszenne
- Płatki drożdżowe
- Olej rzepakowy
- Ocet winny
- Dym wędzarniczy w płynie
- Przyprawy
- Panierka [woda, mąka pszenna, przyprawy (zawiera gorczycę), sól].
Wartości odżywcze
- Energia: 318 kcal
- Tłuszcz: 15,1 g (w tym kwasy nasycone 1,5 g)
- Węglowodany: 26,0 g (w tym cukry 4,05 g)ęglowodany: 3,0 g (w tym cukry 4,3 g)
- Błonnik: 3,7 g
- Białko: 17,7 g
- Sól: 1,9 g
3 komentarze
Mi bardzo smakowały 😁
Ja jestem od nich uzależniona 🙂 polecam spróbować przyrządzić w piekarniku
roślinny qurczak roślinna vieprzowina i roślinna vołwina
na śniadanie roślinna qiełbasa a drugiego dnia qrólik,
lubię wegańskie , ale to wręcz przeczy filozofii odchodzenia od mięsa i jest głupie jak religia.