Roślinny Qurczak. Gyros

Nasza rekomendacja: 4.8 out of 6 stars (4,8 / 6)

Po teście Roślinnych  stripsów z Qurczaka uświadomiliśmy sobie jak wielu zwolenników ma ma ten produkt. Dlatego z ciekawością przystąpiliśmy do testów pozostałych qurczaków. Zadanie nie byłoby łatwe, bo produkty nie są łatwo dostępne w sklepach, gdyby nie producent, który przysłał nam wszystkie ich wersje.  Zatem jeżeli jakiś troll będzie chciał swoje problemy życiowe wyrzucić krytykując nas za to, że za miskę strawy publikujemy ukrytą reklamę, to voilà, proszę sobie folgować 😂 Ale polecamy najpierw przeczytać ten test ze zrozumieniem 😉
 
Na pierwszy rzut po teście stripsów poszedł Qurczak gyros. Skład jest zbliżony do stripsów, co bardzo nas cieszy, bo fasola jako podstawowy składnik nie tylko wyróżnia produkt spośród konkurencji, ale także spełnia oczekiwania zwolenników dostarczania w jednym produkcie pełnego profilu aminokwasowego.
 
W zasadzenie konsystencja i tekstura Qurczaka gyros jest taka sama jak pozbawionych panierki stripsów. Więc niespodzianki nie ma. W zapachu i smaku można wyczuć seitan, dym wędzarniczy i przyprawy. Jednak summa summarum i zapach i smak są bardzo zbliżone do klasycznego gyrosa. Jeżeli dołożymy do kurczaka sosy, warzywa i jakiś wypiek pszeniczny, to większość osób, które lubię tego typu produkty raczej nie powinna być zawiedziona.
Są jednak dwa “ale”, które nie pozwalają nam dać rekomendacji wyższej niż 4,8. Są nimi:
1. Zawartość soli
2. Słoność produktu.
 
Osobom, które nie są stałymi czytelnikami naszego bloga wyjaśniamy, że zwartość soli nie musi oznaczać wyczuwalnej słoności produktu. W jednak w tym przypadku produkt zawiera zarówno znaczną ilość soli (2,3 g), jak i dodatkowo naprawdę jest słony. Dla nas zdecydowanie za słony 🧂🧂🧂
Ufamy, że producent wie co robi dodając taką ilość soli. Jednak naszym zdaniem mogłoby być jej mniej conajmniej o 0,5 g. Odczucie słoności wynika oczywiście nie tylko z obecności samej soli, ale także płatków drożdżowych, które jak wiadomo nadają potrawom słonego, serowego posmaku. Czy w tym przypadku mamy zatem do czynienia z efektem synergii? Zamierzonym czy nie? Nie wiemy, nie nam to roztrząsać. Jeżeli jednak jedliście tego gyrosa i macie podobny odbiór, to warto aby producent rozważył zmniejszenie zawartości soli. Wyjdzie na dobre smakowi produktu, a i konsumentom na zdrowie 😉
 
I jeszcze cena, o której warto wspomnieć.  74 zł za kg to całkiem sporo. Nie jest to najdroższy produkt, jaki testowaliśmy, ale jest drogi. 
 
Poza tym produkt wygląda na talerzu bardzo apetycznie, przyjemnie pachnie i bez wątpienia zachęca do spożycia👍
 
Czy zatem warto? Jeżeli lubicie tego typu produkty, lubicie jeść słono i uważacie, że demonizowanie szkodliwości soli i cukru jest tylko odwracaniem uwagi od najbardziej szkodliwych produktów jakimi są produkty pochodzenia zwierzęcego, to “qurczakowy” gyros z przyjemnością Wam zarekomendujemy. W tej sytuacji możecie do naszej rekomendacji dorzucić sobie 0,5 * Dla nas gyros za słony i za drogi, dlatego dajemy “tylko” 4,8😉

Agnieszka i Arek wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie foliowe z papierową naklejką. Etykieta graficznie prosta i ogra oczona pod względem kolorystyki. Czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd ogólny

Kolor ugier. Wiele kawałków o różnej wielkości. Po przyrządzeniu  i usmażeniu zmieniają swój wygląd nieznacznie, a na powierzchni tworzy się ciemniejsza “skórka”. Widoczne kawałki składników, między innymi papryki i kminu rzymskiego. 

Podczas podsmażania nie potrzeba dodawać oleju. 

Konsystencja i tekstura Wnętrze włókniste, nieco gumowate. Miękki. Łatwy do gryzienia. 
Zapach Złożony, ziołowy.  Budzi skojarzenia z klasycznym mięsnym kebabem. 
Smak

Lekko, kwaskowaty i zbyt słony. Silnie wyczuwalne zioła i przyprawy.

Alternatywa dla produktów niewegańskich Tak. Dobry dla gyrosa i kababu.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Pszenica, gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Sposoby przyrządzenia.
Przechowywanie +1°C do +4°C (rozmrożony) – 18°C (zamrożony). Spożyć po otwarciu w ciągu 2 dni.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Nie
Przedział cenowy – Bardzo drogi
24,99 zł za opakowanie – 71,40 zł za kg
 
Producent: Roślinny Qurczak
Kod: 5903672721578

Roślinny Qurczak. Gyros

14,99 zł - 200 g
7.8

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

7.5/10

Opakowanie

5.5/10

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

  1. coś tu nie gra z wyliczeniami – gyros kosztuje 14,99 czyli 74,95 za kg
    przedział cenowy jest dla stripsów a nie dla gyrosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *