Nasza rekomendacja:
(4 / 6)
Kolejny test tofu wędzonego, tym razem jest to Pomysł na każdy dzień. Tofu wędzone z dymem z drewna bukowego z Lidla.
I znów nie możemy się oprzeć porównaniom z fantastycznym tofu z Kauflandu. Szczególnie, że tamto dym z drewna bukowego zawiera nie tylko w nazwie, ale także w składzie 😉 Ale do rzeczy.
Lidl miał kiedyś w ofercie trzy rodzaje tofu pod marką Toopo. Pośród nich było także tofu wędzone dymem drewna bukowego. Jego skład to: woda, ziarna soi 24%, dym wędzarniczy z drewna bukowego. Obecnie możemy kupić testowane dziś Pomysł na każdy dzień. Tofu wędzone, które pomimo nazwy, dymu w składzie nie zawiera. To może oznaczać dwie rzeczy:
- Producent zapomniał umieścić go w składzie.
Albo…
- Aromat dymu uzyskał w inny sposób.
Tylko w jaki…?
Co prawda testowane dzisiaj tofu jest na tyle mało „wędzone”, że brak dymu w składzie nie przeszkadza. Nawet jego wygląd nieco odbiega od testowanych wcześniej wędzonych tofu z Kauflandu i Solida Food.
Nie tylko zewnątrz. Tofu twarde charakteryzuje się kolorem białym do kremowego. Tofu z Lidla ma środek w kolorze słomkowym, czyli trochę nietypowym dla tego typu produktów. Oczywiście te nieznaczne różnice kolorystyczne nie dyskwalifikują produktu. Podobnie zresztą jak smak, który nieznacznie tylko przypomina tofu wędzone. Wyczuwamy bardziej smak niedojrzałego sera podpuszczkowego, oscypka i momentami twarogu.
Jeśli lubicie taki smak, kupcie Pomysł na każdy dzień. Tofu wędzone, bo jest to jakościowo przyzwoity produkt, a cenowo wprost bezkonkurencyjny. Mnie oprócz niekonkretnej, mało „wędzonej” smakowitości trochę irytuje zalewa, która szybko i chętnie wylewa się z otwieranego opakowania.
Arek
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Opakowanie foliowe zawierające w środku jeden kawałek torfu spakowany próżniowo. Wygląd opakowania: przyjemny, estetyczny, grafika stonowana. |
Wygląd ogólny | Kolor jasnobrązowy i nierówna powierzchnia. Po przekrojeniu ukazuje się przyjemnie wyglądające wnętrze w kolorze słomkowym z licznymi małymi dziurkami. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja zwarta, lekko uginająca się pod naciśnięciem palca – szybko wraca po poprzedniego kształtu. W ustach lekko twardy. Rozgryzany szybko rozpada się na wiele małych kawałeczków. Łatwo można pogryźć. |
Zapach | Serowy, mleczny. Łagodnie dymny, ale przemijający. Budzi skojarzenia z niedojrzałymi serami podpuszczkowymi, twarogiem i oscypkiem. |
Smakowitość | Lekko słodkawy. Kwaskowaty i słonawy. Smak dymny jest wyczuwalny, ale bardzo delikatnie. Budzi skojarzenia z niedojrzałymi serami podpuszczkowymi i oscypkami, chwilami twarogami. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dostateczna. Dla niektórych niedojrzałych serów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez glutenu, dla wegetarian, wysoka zawartość białka. |
Przechowywanie | +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać lodówce przez 24 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Tani
3,99 zł za opakowanie – 22,16 zł za kg.
Producent: Marka własna Lidl
Zakupiono: Dyskont Lidl
2 komentarze
To moje ulubione tofu 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mam pytanie, dlaczego nie ma informacji na temat skąd pochodzi soja i czy nie była modyfikowana genetycznie – to podobno często się zdarza. Obecnie na tofu kupowanym w Lidlu widnieje informacja, że zostało wyprodukowane nie szkodząc środowisku. Nie ma natomiast informacji czy jest zdrowe dla kosumenta. Jeśli jedzenie jest wegańskie czy oznacza to, że jest zdrowe?