Nasza rekomendacja:
(4,7 / 6)
Tofu paprykowe NaturAvea to ciekawa propozycja dla osób lubiących tofu, ale nieco już znudzonych jedzeniem tego samego. Co prawda tofu używa się najczęściej do dalszego przetwarzania – smażenia, grillowania, pieczenia, dodawania do sałatek, zup i innych potraw. Ale z drugiej strony, czasami albo nie ma się czasu, albo ochoty na przyrządzanie bardziej złożonych potraw. Wtedy najchętniej sięgamy po sprawdzony przepis: chleb, co na ten chleb i coś na to coś na ten chleb 🙂 Do takich potraw testowane przez nas tofu nadaje się wprost idealnie. Położone na chlebie i posmarowane łagodną musztardą smakuje jak…śledź marynowany w oleju 😀 To nie przesada – tak właśnie smakuje. Z pomidorem lub ogórkiem jest naprawdę dobre.
Lubisz tofu a czasami nie masz albo czasu albo ochoty na przyrządzanie bardziej złożonych potraw? Możesz mieć dwa w jednym 😉
Kup Tofu paprykowe NaturaAvea, połóż na chleb, na to jakieś warzywo lub musztarda i w drogę 🙂
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie | Opakowanie kartonowe zawierające w środku jeden kawałek tofu spakowany próżniowo w zalewie. Wygląd opakowania: Proste, niewyszukane z okienkiem. Grafika prosta, niewyszukana. |
Wygląd ogólny | Kolor beżowy – brązowy. Powierzchnia nierówna, typowa dla twardego tofu. Widoczne liczne kawałki papryki czerwonej i zielonej. Po przekrojeniu ukazuje się wnętrze w kolorze ecru z licznymi małymi dziurkami i kawałkami papryki czerwonej i zielonej. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja zwarta, lekko uginająca się pod naciśnięciem palca – szybko wraca po poprzedniego kształtu. W ustach lekko twardy, Rozgryzany rozpada się wiele małych kawałeczków. Podobny do kaszy. |
Zapach | Dominuje zapach marynowanej papryki. Lekko octowy. Delikatnie serowy. |
Smakowitość | Lekko kwaskowaty, słonawy. Dominuje smak papryki, który szybko zanika. Wyczuwalny smak zbożowy. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Ograniczona. Dla niektórych serów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Produkt sterylizowany. 100% naturalny, wysoka zawartość białka, delikatna konsystencja |
Przechowywanie | Temperatura pokojowa. Po otwarciu przechowywać w lodówce przez 48 godz. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
8,99 zł za opakowanie – 35,96 zł za kg.
Producent: Natur Avena Sp. z o.o.
Zakupiono: Supermarket Auchan
4 komentarze
Uwielbiam to tofu!!! Jest trudno dostępne, ale warto na nie polować 🙂
Kiedy zrobicie testy wege produktów z Biedronki?
Super! Jeśli w Biedronce będą mieli coś konkretnego na pewno się wybierzemy 🙂
Jadłam. Dodałam do sałatki i było całkiem dobre. Ale lepiej nie dawać winegret tylko samą oliwę, bo tofu faktycznie jest kwaśne 🙂
Masz rację Marcelina. Dokładnie mamy takie same spostrzeżenia 🙂