Natura Food. Veggie. Masło migdałowe 100%

Nasza rekomendacja:
5.7 out of 6 stars (5,7 / 6)

Po co kupujemy takie produkty jak masło migdałowe? Nawet w znanej z rodzinnie niskich cen Biedronce cena skutecznie może powstrzymać dłoń przed umieszczeniem go w koszyku. Tym bardziej, że całkiem niedaleko można znaleźć masło z orzechów arachidowych w kwocie kilkukrotnie niższej. No coż, motywację mogą być różne. Niektórzy przypisują migdałom wybitne właściwości zdrowotne, inne osoby twierdzą, że niewiele różnią się od innych orzechów, w tym tych ziemnych. Chociaż tak  naprawdę mimo naszych przyzwyczajeń orzechy ziemne nie są wcale orzechami tylko przynależą do roślin strączkowych, tak jak fasola, groch czy soja. Jeśli zatem sięgamy po masło migdałowe tylko dlatego, aby dostarczyć sobie trochę zdrowych tłuszczów i białka, to równie dobrze możemy zaoszczędzić nieco w portfelu i wybrać masło orzechowe. oczywiście także stuprocentowe. Jeśli natomiast lubimy smak migdałów i chcemy sobie nieco urozmaicić sobie dietę, to testowane dzisiaj masło z porażonych migdałów będzie lepszym, chociaż niewątpliwie kosztowym wyborem 🙂

Masło migdałowe 100% Natura Food Veggie to produkt o rewelacyjnej wprost jakości i w pełni zasługuje na wysoką ocenę. Jest bardzo dobry, ma przyjemny zapach i doskonale smakuje rozsmarowany na pieczywie. Jednakże warto przed jego użyciem bardzo dokładnie wymieszać zawartość słoika. Może to zająć dłuższą chwilę, bo na wierzchu znajduje się olej, a kawałki migdałów opadają na dno tworząc zwartą i trudną do wymieszania substancję. Mi zajęło to kilka dobrych minut. Ale było warto 🙂

Produkt godny polecenia!

Do zdjęć użyłem wspaniałego chleba z samposzy, najstarszej odmiany pszenicy, która jest tolerowana nawet przez osoby uczulone na gluten. O tej odmianie można dowiedzie się więcej czytając sławną książkę Williama Davisa “Dieta bez pszenicy“. Chleb z samopszy został upieczony przez piekarnię Brodzik Naturalnie  z Legionowa.

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie szklane. Grafika przyjemna, czytelna. Rozpoznawalne, charakterystyczne dla serii „Natura Food Veggie”.
Wygląd ogólny Kolor sepii z widocznymi małymi kawałkami migdałów. Przyjemny, zachęcający do spożycia.
Konsystencja i tekstura Typowa dla tego typu wyrobów. Łatwo się rozsmarowuje. Konsystencja na wpół tłusta i piaszczysta. Twarde, drobne kawałki migdałów. Dosyć szybko rozpuszcza się w ustach. Osadzająca się na podniebieniu.
Zapach Wyraźnie zarysowany zapach mielonych migdałów.
Smak Neutralny do lekko słodkiego. Łagodny i przyjemny. Delikatny. Można wyczuć smak migdałów, który stosunkowo długo utrzymuje się w ustach.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Dla wegan. Opakowanie zawiera ok. 7 sugerowanych porcji.

Może zawierać sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy.

Olej z migdałów na powierzchni jest zjawiskiem naturalnym.

Przechowywanie Brak zaleceń.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

 

Przedział cenowy – Bardzo drogi

14,99 zł za opakowanie – 81,02 zł za kg.

 

Producent: Primavika Sp. z o.o.

Zakupiono: Dyskont Biedronka

Natura Food. Veggie. Masło migdałowe 100%

14,99 zł – 185 g
8.7

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

6.5/10

Smakowitość

9.5/10

Skład

  • Migdały prażone 100%

Wartości odżywcze

  • Energia 152 kcal
  • Tłuszcze 52,0 g (w tym nasycone 3,8 g)
  • Węglowodany 9,0 g (w tym cukier 4,6 g)
  • Białko 21,0 g
  • Błonnik 10,0 g
  • Sól 0,06 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *