Nasza rekomendacja:
(4 / 6)
My Best Veggie to marka własna sieci sklepów Lidl. Na naszym blogu testowaliśmy już kilka produktów tej marki z linii BIO. I z jednym wyjątkiem nie zachwyciły nas. Co tym razem proponuje nam Lidl?
Na pewno nie produkt BIO. Ale to dobrze, bo jemy smaczniej i zdecydowanie taniej. Za 2,99 zł za słoik otrzymujemy produkt dobrej jakości, z przyzwoitym składem i całkiem smaczny. Być może jego smakowitość nieco się łamie poprzez wyczuwalny zapach przetworzonej cebuli (której nawet nie ma w składzie), ale nie jest to wada. Wadą natomiast może być sól. Może nie tyle jej zbyt duża zawartość (1,4g/100g), co wyraźnie zaznaczony słony smak.
Rozsmarowany na chlebie wymaga dogadania pomidora, ogórka lub innego warzywa, które złamie słony smak. Uwaga na krótki okres przechowywania po otwarciu. Moim zdaniem producent działa nieco zbyt zachowawczo, bo prawdę powiedziawszy produkt sterylizowany ze stosunkowo dużą zawartością soli i kwasem cytrynowym, który powinien skutecznie hamować wszelkie przemiany. A na pewno dłużej niż 24 godziny w temperaturze chłodniczej. U nas stał w lodówce trzy dni, podczas których był spożywany na śniadanie. Podczas śniadania stał na stole w słoiku w temperaturze ponad 20 stopni. Nie zaszły przez ten czas żadne istotne zmiany w jego właściwościach sensorycznych. Ale oczywiście należy przestrzegać zaleceń producenta 🙂
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie/etykieta | Przyjemne dla oka, estetyczne. Kolorystyka pastelowa, ograniczona ale czytelna i łatwo rozpoznawalna dla marki. Opakowanie szklane. |
Wygląd ogólny | Kolor jasno zielony. Przyjemny, zachęcający do spożycia. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla hummusu. Łatwo się rozsmarowuje. Na wpół wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników. Szybko rozpuszcza się w ustach. Wyczuwalne kawałki przypraw i osłonek ciecierzycy. |
Zapach | Wyczuwalny zapach czosnku i przetworzonej cebuli (?) oraz łagodny pasty tahini. Typowy dla hummusu z dodatkami. |
Smak | Lekko kwaskowaty i słony. Wyczuwalny smak czosnku. Typowy smak dla hummusu pojawia się pod koniec. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Brak |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Sezam |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać gluten pszenny, soję, gorczycę, mleko łącznie z laktozą, seler |
Przechowywanie | Miejsce suche, temperatura pokojowa. Po otwarciu spożyć w ciągu 24 godzin. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Tani
2,99 zł za opakowanie – 15,73 zł za kg.
Producent: Marka własna Lidl
My Best Veggie. Pasta hummus z ciecierzycy i sezamu z natką pietruszki
2,99 zł – 190 gSkład
- Ciecierzyca gotowana 67% (ciecierzyca, woda)
- Woda
- Rafinowany olej rzepakowy 12%,
- Pasta sezamowa tahini 6,8% (ziarna sezamu, olej sezamowy)
- Czosnek 0,9%
- Sól
- Natka pietruszki 0,2%
- Regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Wartości odżywcze
- Energia 243 kcal
- Tłuszcze 14,0g (w tym nasycone 1,7g)
- Węglowodany 13,0 g (w tym cukier 0,7g)
- Białko 6,5g
- Błonnik 6,1g.
- Sól 1,4g
3 komentarze
Fujka która bez zabicia keczupem albo musztardą jest na granicy jadalności – mowa o pasta hummus, paprykowo-marchewkowa jeszcze jako tako ale konsystencja i tak zostawia wiele do życzenia. Osobiście nie polecam.
Dziękujemy za opinie 🙂
Faktycznie, produkty My Best Veggie sprzedawane w Lidlu nie należą do najlepszych. Szczególnie te, które testowaliśmy wcześniej.
Jak choćby ten: https://vegetest.pl/my-best-veggie-courgette-curry-spread/. W porównaniu do nich “marchewka” wypada lepiej 🙂