Nasza rekomendacja:
(4,4 / 6)
Zmiany jakie zaszyły w ostatnich latach, nie tylko w składzie produktów na bazie składników roślinnych, ale także ich właściwości organoleptycznych, mogą cieszyć. Już nie tylko weganie, ale także i osoby wciąż odżywiające się w sposób tradycyjny mogą z powodzeniem po większość z nich sięgać. Często widujemy w skalpach osoby kupujące roślinne burgery dobrej kalorii oraz piersi z kurczaka.
Testowana dzisiaj lasagne w wersji wege jest tego bardzo dobrym przykładem. Jest naprawdę dobra. Jej smak jest zrównoważony z wyczuwalnym sosem pomidorowym i zbliżonym do mięsnego nadzieniem. Podczas przełykania lekko podrażnia przełyk. Mimo, że produkt został przygotowany zgodnie z przepisem (piekarnik) składniki są lekko twardawe, a całość dość płynna. Z czasem całość robi się bardziej zwarta, a składniki miękną. Dlatego warto po wyjęciu z piekarnika potrzymać lasagnę pod przykryciem. Próby wyjęcia produktu z aluminiowego pudełeczka utwierdziły nas, że danie jest przeznaczone raczej do jedzenia bezpośrednio bez wyjmowania z niego.
Cechy organoleptyczne, w tym smakowitość powinny zadowolić większość osób. Wątpliwości może natomiast budzić jego skład. Na pierwszy rzut liczba składników (trudno je policzyć, bo wiele się powtarza) może przyprawić o zawrót głowy 😉 Jednak po dokładnej lekturze okazuje się, że nie jest źle. Występują niestety konserwanty i substancje emulgujące, ale czy ich ilość jest na tyle duża, że można martwić się negatywne skutki zdrowotne? To już pytanie, na które każda osoba powinna sobie udzielić odpowiedzi sama.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Produkt zapakowany w opakowanie aluminiowe w formie pudełeczka i opakowanie foliowe z barwną, przyjemną w wyglądzie etykietą. |
Konsystencja i tekstura | Typowa dla lasagne. Zaraz po wyjęciu z piekarnika sos płynny, a składniki lekko twarde. |
Zapach | Zapach zbliżony do lasagne bolognese, nieznacznie octowy. |
Smak | Zbliżony do lasagne bolognese z wyczuwalnym sosem pomidorowym. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Tak, dla lasagne bolognese |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Sorbinian potasu |
Zawartość substancji zagęszczających | Skrobia modyfikowana |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Pszenica, soja, jęczmień, seler |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Może zawierać mleko i jaja |
Przechowywanie | 0 do +8 |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Nie |
Przedział cenowy – Średni
13,99 zł za porcję – 34,98 zł za kg.
Producet: What’s Cooking. Belgia
Zakupiono: Aldi
Skład
- Woda, pomidory 21%, semolina z pszenicy twardej 9%
- Produkt sojowy 8% (uwodniona mąka sojowa 7,3%, olej rzepakowy, uwodnione białka pszenicy 0,2%, ekstrakt słodu jęczmiennego, ekstrakt drożdżowy, cebula, czosnek, przyprawy, sól, aromat)
- Przecier kalafiorowy
- Wiórki na bazie oleju kokosowego o smaku sera 5% (woda, skrobia modyfikowana, olej kokosowy 1,2%, błonnik bambusowy, sól, sole emulgujące: fosforany sodu, kwas cytrynowy; barwnik: karoteny; naturalny aromat, substancja konserwująca: sorbinian potasu)
- Koncentrat pomidorowy 4,3%, Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego troczenia, tłuszcz kokosowy
- Czerwona papryka 2,3%o, pieczarki, cukinia
- Skrobia modyfikowana, mąka pszenna
- Bakłażan, marchew, zioła, cebula, sól
- Olej słonecznikowy, czosnek, naturalne aromaty zawierają seler), skrobia ziemniaczana, przyprawy, sól morska, bulion warzywny (woda, marchew, cebula, por, zioła
- Substancja konserwująca: sorbinian potasu; ekstrakty drożdżowe.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 134 kcal
- Tłuszcz: 7,3g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,8 g
- Węglowodany: 12,0 g, w tym cukry: 2,5g
- Białko: 4,0 g
- Sól: 0,85 g
Jeden komentarz
zjadłem ostatnio na obiad, nieźle ale jak za taką cenę trochę mała porcja , nie najadłem się , widziałem też coś podobnego w Lidlu ostatnio