Nasza rekomendacja:
(5,5 / 6)
Po testowanych juz przez nas tzw. białkowych makaronach Natura Food z Biedronki przyszłą pora na Makaron z grochu świderki na wodzie źródlanej, który był sprzedawany w Lidlu pod dumnie brzmiącą marką Luxury Food. Marką, za którą stoi firma Fabijańscy, znany i nagradzany polski producent makaronów. Nazwijmy je “alternatywnymi”.
Cena makaronu mieści się w naszym zakresie cenowym “średni”, co nie oznacza, że jest on niedrogą alternatywą dla makaronów z pszenicy. Pod względem ceny trudno jest go nawet porównywać do klasycznych makaronów, ponieważ te można kupić poniżej 10 zł za kilogram. W naszym przypadku mówimy o produkcie trzy razy droższym od najdroższych i osiem razy od najtańszych makaronów z pszenicy durum. Zatem nie możemy go rozpatrywać jako alternatywy dla tychże. Naszym zdaniem jest to produkt, który może być raczej alternatywą dla osób, które nie mogą jeść pszenicy lub dla tych, którzy chcą sobie nieco urozmaicić jadłospis. Jeżeli nie możecie jeść pszenicy, jesteście znudzeni makaronami zbożowymi albo poszukujecie nowych doznań i macie do tego wolną gotówkę, to może być to produkt dla Was 😉
Jak wiadomo makarony (przez niektóre osoby zwane pastą) możemy używać nie tylko do prozrządzania…makronu 😉 Bolognese, arrabbiata, carbonara czy pesto to tylko najbardziej znany wierzchołek góry możliwości kulinarnych, które stwarza zastosowanie makaronu. Możemy wszak dodawać je do zup, sałatek, zapiekanek czy potraw kuchni azjatyckiej. Testując świderki z grochu doszedłem do wniosku, że najlepiej sprawdzą się jako dodatek do tych potraw, w których nie będą nań oddziaływać temperatura oraz inne składniki. Innymi słowy mogą nie być odpowiedniem dodatkiem do gorących zup, sosów i tych potraw, w których przed podaniem na stół mieszamy makaron z gorącymi składnikami. W tego typu przypadkach po kolejnym kęsie może się zdarzyć, że zanurzymy widelec w gęstej papce. Podczas gotowania świderków, co zresztą mądrze sugeruje producent, warto dodać olej lub oliwę, a po ugotowaniu przepłukać je wodą. Co prawda w przepisie podano, żeby gotować makaronu 6 minut, jednak już po 4 minutach doszedłem do wniosku, że jest wystarczająco miękki. Osoboście nie ryzykowałbym trzymania go dłużej. Żeby uniknąć konsystencji zwartej bryły trzeba zadbać o właściwe ugotowanie i przygotowanie makaronu do dalszego przyrządzania: do gotowania dodać oliwę, po ugotowaniu przepłukać wodą i jak najszybciej połączyć z innymi składnikami i przeznaczyć do konsumpcji. No coż, taka uroda tego typu produktów 😉
Po ugotowaniu wierzchnia warstwa makaronu jest pokryta nalotem, przez co można mieć wrażenie, że jest rozgotowany. Co prawda jest odpowiednio zwarty, ale pod niewielkim naciskiem traci swoją strukturę i rozpada się. W ustach jest lekko “piaskowaty”. Zapach budzi skojarzenia z pszennym ciastem, ale można również wyczuć zapach grochu. Z kolei smak gruchu kojarzy się bardziej z zielonym groszkiem, niż jak mógłby sugerować jego wygląd, z grochem żółtym. Ani zapach, ani smak grochu nie narzucają się więc nie trzeba się martwić jak się go pozbyć z potrawy. Z lekkim sosem lub jako dodatek do sałatek sprawdzi się bardzo dobrze.
Mimo tych drobnych wad, które leżą po stronie samej natury składnika wyjściowego, a nie działań producenta, Makaron z grochu świderki jest produktem godnym polecenia. Jest inny, smaczny i bardzo, bardzo odżywczy. Dla wegan, osób, które nie mogą spożywać glutenu lub osób, które szukają kulinarnych wyzwań i odmiany są to istotne korzyści.
Jak wiadomo białka gruchu mają jeden z najlepszych profili aminokwasowych. Występują w nich aminokwasy egzogenne: leucyna, walina, izoleucyna, glutamina i arginina. To powinno przekonać do niego nie tylko osoby ćwiczące na siłowni 😉 Ale przekonuje nie tylko profil aminokwasowy białka grochu, ale także zawartość mikroelementów: potasu, żelaza, cynku i fosforu. Już spożywając dwustugramową porcję makaronu dostarczamy 30 do 50% dziennego zapotrzebowania na te pierwiastki. Imponujące! Warto mieć świadomość, że np. porównaniu do, uważanego za zdrowy, makaronu z semoliny grochowy zawiera:
- ponad 3 razy więcej żelaza;
- dwa i pół raza więcej cynku;
- dwa razy więcej kwasu foliowego;
- prawie dwa razy więcej potasu;
- 70% więcej fosforu;
- 50% więcej magnezu¹.
Kupić czy nie kupić? Osobom dbającym o to, aby dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych powyższy opis dane powinny odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie.Moim zdaniem to produkt wysokiej jakości i można go zaliczyć do “Luxury Food” 😉
Zdecydowanie polecamy 🙂
¹) Opracowano na podstawie Tabeli wartości odżywczych. Ministerstwo zdrowia. 2001.
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie/etykieta | Opakowanie foliowe z papierową dwustronną etykietą, która zakrywa je w ok. 50%. Kolorystyka ograniczona. Grafika prosta, ale estetyczna. |
Wygląd ogólny | Kolor jasny ugier. Kształt typowy dla makaronu świderki. Po ugotowaniu (4 minuty) kolor nieco ciemniejszy z jaśniejszym nalotem. |
Konsystencja i tekstura | Po ugotowaniu (4 minuty) i przepłukaniu ciepłą wodą. Konsystencja zwarta, lekko twarda. Po lekkiem naciskiem rozpada się. |
Zapach | Własny. Nieco mączny z wyczuwalnym zapachem grochu. |
Smak | Smak własny i specyficzny, budzący skojarzenia z zielonym groszkiem. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Nie dotyczy. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bezglutenowy, wysoka zawartość białka i błonnika. Źródło fosforu, żelaza, potasu, cynku.
Może zawierać zboża zawierajace gluten. |
Przechowywanie | W chłodny i suchym miejscu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta. |
Przedział cenowy – Średni
6,99 zł za opakowanie – 27,96 zł za kg.
Producent: Fabijańscy Sp z o.o.
Dostępny w: Lidl
Luxury food. Makaron z grochu świderki
6,99 zł - 250 gSkład
- Mąka z grochu
- Woda źródlana
Wartości odżywcze
- Energia: 328 kcal
- Tłuszcz: 2,1 g (kwasy nasycone 0,4 g)
- Węglowodany: 52,0 g (cukry 5,2 g)
- Błonnik: 14,0 g
- Białko: 18,0 g
- Sól: 0,0 g
- Fosfor: 180 mg, żelazo: 3,3 mg, potas: 310 g, cynk: 1,5 mg, magnez: 47,5 g
- Wit. B1: 0,1 mg
- Kwas foliowy: 81,6 µg
- Wit. B3: 0,57 mg
2 komentarze
Gotowałam 5 minut i było ok. BTW pozdrawiam i dziękuję za świetne wpisy 🙂
Bardzo fajna alternatywa dla “normalnego”makaronu, smaczny .Pozdrawiam.