Nasza rekomendacja:
(5,1 / 6)
Lunter. Tofu marynowane posiada właściwą, zwartą konsystencję, pachnie sosem sojowym, przyjemnie, łagodnie i świeżo. Spożywane na surowo jest całkiem smaczne, czego po tofu się nie spodziewałem 🙂 Po przeprowadzonym teście doszedłem do wniosku, że Lunter. Tofu marynowane nadaje się doskonale do dalszej obróbki lub zastosowań w innych potrawach. Zmiana jaka zaszła po popieczeniu tofu na grillu elektrycznym była zaskakująca. Doskonale sprawdzać się także będzie jako dodatek do sałatek warzywnych. Sądzę, że może także być znakomitą bazą farszu do pierogów. Wszelkie kulinarne eksperymenty są jak najbardziej wskazane, bo produkt stwarza wiele smacznych możliwości.
Warto na pewno zwrócić uwagę na fakt, że tofu jest wyprodukowane z soi niemodyfikowanej genetycznie. Cieszy także to, że producent podkreślił, i co ważne podał konkretne liczby, że tofu jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera go naprawdę dużo, bo aż 220 mg w 100g, co stanowi 28% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. To, że soja jest znakomitym źródłem wapnia dla roślinożerców wiadomo od dawna, ale wciąż jest wiele osób, które rozważając decyzję o zrezygnowaniu z nabiału boją się, że w ich diecie go zabraknie, jednakże to prawda, że sery podpuszczkowe dojrzewające i sery topione zawierają znacznie więcej wapnia. Trzeba jednak pamiętać, że 100 g. sera oprócz wapnia dostarcza zazwyczaj ponad 25 g tłuszczu, głównie kwasów tłuszczowych nasyconych. Przy okazji warto wspomnieć, że jednym z najlepszych źródeł wapnia jest mak, który zawiera go ponad 1200 mg w 100g. Niewiele więcej znajdziemy tylko w parmezanie i w mleku w proszku 😉
Krótko podsumowując po tej małej wapniowej dygresji, Lunter. Tofu marynowane jest bardzo dobrym produktem, który jest smaczny, a także ma satysfakcjonujący skład i wartości odżywcze. Polecamy!
Arek
Blog wegański vegetest.pl
Dziękujemy firmie ALFA BIO za udostępnienie produktu do testów.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Opakowanie foliowe zawierające w środku jeden kawałek tofu spakowany próżniowo. Papierowa obwoluta. Etykieta czytelna, kolorowa i przyjemna. Grafika prosta, estetyczna. Zachęca do zakupu. |
Wygląd ogólny | Szaro – beżowy kolor i nierówna powierzchnia. Po przekrojeniu ukazuje się przyjemnie wyglądające wnętrze w kolorze ecru z licznymi drobnymi dziurkami. |
Konsystencja i tekstura | Konsystencja zwarta, lekko uginająca się pod naciśnięciem palca – szybko wraca po poprzedniego kształtu. W ustach lekko twardy, Rozgryzany rozpada się wiele małych kawałeczków. |
Zapach | Sojowy, zbożowy. Wyczuwalny łagodny zapach czosnku. |
Smak | Surowy
Zrównoważony, przyjemny. Lekko kwaskowaty, słodkawy z wyczuwalnym smakiem sosu sojowego. Z grilla Uwydatnia się smak zbożowy. Tofu bardziej słodkie. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dostateczna. Dla niektórych serów. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, pszenica |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez konserwantów. Bez GMO. Bez cholesterolu. Bez glutenu. Wysoka zawartość białka. Źródło wapnia. |
Przechowywanie | +2°C do +8°C. Po otwarciu przechowywać w temp. max +5°C. Spożyć w ciągu doby. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Średni
4,19 zł za opakowanie – 26,19 zł za kg.
Producent: LUNTER – ALFA BIO
Do nabycia: Tesco
Lunter. Tofu marynowane
4,19 zł – 160 gSkład
- Tofu (woda, ziarna soi)
- Marynata 8% [woda, sos sojowy (woda, ziarna soi, ziarna pszenicy - nie zawiera glutenu, sól), olej rzepakowy, cebula, sól, czosnek, mieszanka przypraw i mieszanka ziół]
Wartości odżywcze
- Energia: 141 kcal
- Tłuszcz 8,8 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g)
- Węglowodany 2,5 g, (w tym cukry <0,5 g)
- Białko 13,0 g
- Sól 1,2 g
- Wapń 220 g - 285 dziennego zapotrzebowania