Nasza rekomendacja:
(5,2 / 6)
Ogólnie doznania organoleptyczne pasty są przyjemne, od konsystencji i tekstury począwszy, poprzez zapach i na smaku skończywszy.
Podobnie jak testowane na naszym blogu inne pasty marki Lunter także i ta jest puszysta i bardzo dobrze napowietrzona. Znakomicie rozsmarowuje się na pieczywie, ale nie jest równa i gładka. Widoczne i wyczuwalne podczas gryzienia są kawałki zeszklonej cebuli.
Wyczuwalny zapach tofu i wyraźna podkreślonej zeszklonej cebulki Lekko wyczuwalny zapach płatków drożdżowych i nieznacznie wędzonki.
Smak jest lekko słodkawy i złożony. Nie budzi skojarzeń z produktami pochodzenia zwierzęcego. Nadaje się do smarowania pieczywa, chociaż odniosłem wrażenie, że tak otrzymana kanapka jest zbyt sucha. Dlatego wymagać może jakiegoś dodatku w postawi pomidora, ogórka itp.
Na koniec mała ciekawostka. Otóż w znanym pasztecie drobiowym podlaskim, pomimo zawartości mięsa z drobiu, serwatki i mleka w proszku (uważanych za znakomite źródło pełnowartościowego białka) jest go mniej niż w testowanej dzisiaj paście sojowej.
Przypomnijmy, że soja, podobnie jak produkty pochodzenia zwierzęcego, jest także źródłem białka pełnowartościowego. Oczywiście jest to informacja dla tych, którzy wciąż nie wiedzą, albo wiedzieć nie chcą, że aby dostarczyć wszystkich aminokwasów egzogennych nie trzeba ich wszystkich spożywać w jednym posiłku. Wystarczy przez cały dzień stosować odpowiednio zbilansowaną dietę. Już choćby chleb posmarowany tzw. masłem z orzechów arachidowych dostarcza zestawu wszystkich aminokwasów.
Podsumowanie
Pasta godna polecenia, pod warunkiem, że spożywa się rozsmarowaną na pieczywie. Nawet bez żadnych innych dodatków całość jest bardzo dobra, chociaż nieco sucha.
Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Produkt zapakowany w opakowanie plastikowe wielokrotnego otwierania z papierową obwolutą. Etykieta typowa dla produktów firmy – ograniczona kolor tycznie, ale czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd | Kolor beżowy |
Konsystencja i tekstura | Miękka, wilgotna i kremowa. Jednolita. |
Zapach | Wyczuwalne tofu, cebulka, nieco płatki drożdżowe oraz wędzonka. |
Smak | Smak jest lekko słodkawy i złożony. Wyczuwalny smak zeszklonej cebulki i tofu. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | nd. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających |
Modyfikowana skrobia kukurydziana |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Soja, jęczmień, gorczyca |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez glutenu, bez substancji konserwujących, bez cholesterolu, bez glutenu, bez GMO |
Przechowywanie | +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Drogi
4,59 zł zł za opakowanie – 61,20 zł za kg.
Producent: LUNTER
Zakupiono: Rossmann
Kod: 8586001011884
Lunter. Pasta z tofu delikatna
4,59 zł zł - 75 gSkład
- Lunter tofu 31% (nasiona soi, 57% woda),
- Woda
- Okara sojowa (woda, nasiona soi)
- Cebula 8%
- Olej rzepakowy
- Drożdże suszone 6% (drożdże, ekstrakt słodowy jęczmienny)
- Modyfikowana skrobia kukurydziana
- Musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy)
- Sól.
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna: 144 kcal
- Tłuszcz: 9,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
- Węglowodany: 7,0 g, w tym cukry: < 0,5 g
- Białko: 7,5 g
- Sól: 1,2 g