Lunter. Pasta z tofu delikatna

Nasza rekomendacja:
5.2 out of 6 stars (5,2 / 6)

Ogólnie doznania organoleptyczne pasty są przyjemne, od konsystencji i tekstury począwszy, poprzez zapach i na smaku skończywszy.

Podobnie jak testowane na naszym blogu inne pasty marki Lunter także i ta jest puszysta i bardzo dobrze napowietrzona. Znakomicie rozsmarowuje się na pieczywie, ale nie jest równa i gładka. Widoczne i wyczuwalne podczas gryzienia są kawałki zeszklonej cebuli.

Wyczuwalny zapach tofu i wyraźna podkreślonej zeszklonej cebulki Lekko wyczuwalny zapach płatków drożdżowych i nieznacznie wędzonki.

Smak jest lekko słodkawy i złożony. Nie budzi skojarzeń z produktami pochodzenia zwierzęcego. Nadaje się do smarowania pieczywa, chociaż odniosłem wrażenie, że tak otrzymana kanapka jest zbyt sucha. Dlatego wymagać może jakiegoś dodatku w postawi pomidora, ogórka itp.

Na koniec mała ciekawostka. Otóż w znanym pasztecie drobiowym podlaskim, pomimo zawartości mięsa z drobiu, serwatki i mleka w proszku (uważanych za znakomite źródło pełnowartościowego białka) jest go mniej niż w testowanej dzisiaj paście sojowej.

Przypomnijmy, że soja, podobnie jak produkty pochodzenia zwierzęcego, jest także źródłem białka pełnowartościowego. Oczywiście jest to informacja dla tych, którzy wciąż nie wiedzą, albo wiedzieć nie chcą, że aby dostarczyć wszystkich aminokwasów egzogennych nie trzeba ich wszystkich spożywać w jednym posiłku. Wystarczy przez cały dzień stosować odpowiednio zbilansowaną dietę. Już choćby chleb posmarowany tzw. masłem z orzechów arachidowych dostarcza zestawu wszystkich aminokwasów.

 

Podsumowanie

Pasta godna polecenia, pod warunkiem, że spożywa się rozsmarowaną na pieczywie. Nawet bez żadnych innych dodatków całość jest bardzo dobra, chociaż nieco sucha.

 Arek

blog wegański vegetest.pl

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Produkt zapakowany w opakowanie plastikowe wielokrotnego otwierania z papierową obwolutą. Etykieta  typowa dla produktów firmy – ograniczona kolor tycznie, ale czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd Kolor beżowy
Konsystencja i tekstura Miękka, wilgotna i kremowa. Jednolita.
Zapach Wyczuwalne tofu, cebulka, nieco płatki drożdżowe oraz wędzonka.
Smak Smak jest lekko słodkawy i złożony. Wyczuwalny smak zeszklonej cebulki i tofu.
Alternatywa dla produktów niewegańskich nd.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających

Modyfikowana skrobia kukurydziana

Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Soja, jęczmień, gorczyca
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez glutenu, bez substancji konserwujących, bez cholesterolu, bez glutenu, bez GMO
Przechowywanie +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Drogi

4,59 zł zł za opakowanie – 61,20 zł za kg.

Producent: LUNTER

Zakupiono: Rossmann

Kod: 8586001011884

Lunter. Pasta z tofu delikatna

4,59 zł zł - 75 g
9.1

Skład

9.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.0/10

Wartości odżywcze

9.0/10

Opłacalność

9.0/10

Smakowitość

8.0/10

Opakowanie

10.0/10

Skład

  • Lunter tofu 31% (nasiona soi, 57% woda),
  • Woda
  • Okara sojowa (woda, nasiona soi)
  • Cebula 8%
  • Olej rzepakowy
  • Drożdże suszone 6% (drożdże, ekstrakt słodowy jęczmienny)
  • Modyfikowana skrobia kukurydziana
  • Musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet spirytusowy, syrop glukozowy, sól, przyprawy)
  • Sól.

Wartości odżywcze

  • Wartość energetyczna: 144 kcal
  • Tłuszcz: 9,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g
  • Węglowodany: 7,0 g, w tym cukry: < 0,5 g
  • Białko: 7,5 g
  • Sól: 1,2 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *