Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Mając za sobą test Kremowej pasty z korkiem firmy Lunter z zaciekawieniem podeszliśmy do testu pasty kremowej z papryką, która zawitała do naszych delikatesów. Obie pasty mają wiele cech wspólnych:
- Są puszyste i bardzo dobrze napowietrzone.
- Znakomicie rozsmarowują się na pieczywie.
- Budzą przyjemne skojarzenia z serkami śmietankowymi.
- Po otwarciu nieco odchodzi w nich woda.
Pomijając inne wspólne cechy typowego dla marki i linii produktowej, pasta paprykowa jest mniej intensywna w smaku od koperkowej. Wręcz na tyle mało intensywna, że trudno jest jednoznacznie określić jej smak. O ile w zapachu jest intensywnie paprykowa, o tyle właśnie smak jest nieco rozmyty. Wspólnymi siłami określiliśmy go jako śmietankowy z nutą papryki. Chociaż ta “śmietankowość” jest nieco złamana przez nieznacznie wyczuwalny smak tofu. Jak jednak wiadomo tego typu produkty spożywa się przede wszystkim rozsmarowane na pieczywie. I w tej roli pasta sprawdza się wręcz znakomicie. Po rozsmarowaniu, dodaniu pomidora i szczypiorku całość wypadła, w naszym odczuciu, bardzo dobrze. Zapewne gdyby nie intensywność koperku, pasta koperkowa wypadłaby równie dobrze.
Podsumowanie
Pasta godna polecenia, pod warunkiem, że spożywa się rozsmarowaną na pieczywie. Nawet bez żadnych innych dodatków całość jest bardzo dobra.
Agnieszka i Arek
blog wegański vegetest.pl
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny | Opis |
Opakowanie | Produkt zapakowany w opakowanie plastikowe wielokrotnego otwierania z papierową obwolutą. Etykieta typowa dla produktów firmy – ograniczona kolorystycznie, ale czytelna i łatwo rozpoznawalna. |
Wygląd | Kolor koralowy z widocznym kawałkami czerwonej papryki. |
Konsystencja i tekstura | Miękka, wilgotna i kremowa. Niejednolita. Podchodzi wodą. |
Zapach | Wyczuwalna papryka. Zbliżony do serka twarogowego z nieznacznie wyczuwalną nutą zbożową. |
Smak | Śmietankowy. Oddaje dobrze smak serka śmietankowego Lekko kwaśny – właściwie. Papryka mało wyczuwalna. Nieznacznie wyczuwalny smak tofu. Słony, mało wyrazisty i trochę mdlący. Szybko rozpuszcza się w ustach. |
Alternatywa dla produktów niewegańskich | Dobra dla serków twarogowych termizowanych. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów | Brak |
Zawartość substancji zagęszczających | Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. | Brak |
Informacje (zastrzeżenia) producenta | Bez glutenu, bez substancji konserwujących, bez cholesterolu, bez glutenu, bez GMO |
Przechowywanie | +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej | Tak |
Przedział cenowy – Bardzo drogi
4,89 zł za opakowanie – 42,52 zł za kg.
Producent: LUNTER – ALFA BIO
Zakupiono: Delikatesy osiedlowe
Kod: 8586017255715
Skład
- Napój sojowy (woda, nasiona soi)
- Kwaśny napój sojowy (woda, nasiona soi, syrop glukozowy, zagęszczacz: pektyny, kultury bakterii, sól)
- Tofu (woda, nasiona soi)
- Olej rzepakowy
- Olej z nasion lepiężnika
- 10% marynowana papryka kapia (papryka, woda, ocet fermentowany alkoholowo, sól),
- Suszone drożdże spożywcze
- Sól
- Skrobia
- Stabilizator (guma ksantanowa).
Wartości odżywcze
- Energia: 253 kcal
- Tłuszcz: 25,0 g w tym kwasy nasycone: 6,0 g
- Węglowodany: 3,0 g (w tym cukry 0,8 g)
- Białko: 4,0 g
- Sól: 1,0 g