Lunter. Kremowa pasta z papryką

lunter kremowa pasta blog wegański

Nasza rekomendacja:
5 out of 6 stars (5 / 6)

Mając za sobą test Kremowej pasty z korkiem firmy Lunter z zaciekawieniem podeszliśmy do testu pasty kremowej z papryką, która zawitała do naszych delikatesów. Obie pasty mają wiele cech wspólnych:

  • Są puszyste i bardzo dobrze napowietrzone.
  • Znakomicie rozsmarowują się na pieczywie.
  • Budzą przyjemne skojarzenia z serkami śmietankowymi.
  • Po otwarciu nieco odchodzi w nich woda.

Pomijając inne wspólne cechy typowego dla marki i linii produktowej, pasta paprykowa jest mniej intensywna w smaku od koperkowej. Wręcz na tyle mało intensywna, że trudno jest jednoznacznie określić jej smak. O ile w zapachu jest intensywnie paprykowa, o tyle właśnie smak jest nieco rozmyty. Wspólnymi siłami określiliśmy go jako śmietankowy z nutą papryki. Chociaż ta “śmietankowość” jest nieco złamana przez nieznacznie wyczuwalny smak tofu. Jak jednak wiadomo tego typu produkty spożywa się przede wszystkim rozsmarowane na pieczywie. I w tej roli pasta sprawdza się wręcz znakomicie. Po rozsmarowaniu, dodaniu pomidora i szczypiorku całość wypadła, w naszym odczuciu, bardzo dobrze. Zapewne gdyby nie intensywność koperku, pasta koperkowa wypadłaby równie dobrze.

blog wegański pasta wegańska z papryką

Podsumowanie

Pasta godna polecenia, pod warunkiem, że spożywa się rozsmarowaną na pieczywie. Nawet bez żadnych innych dodatków całość jest bardzo dobra.

wegański blog - polecamy

Agnieszka i Arek

blog wegański vegetest.pl

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie Produkt zapakowany w opakowanie plastikowe wielokrotnego otwierania z papierową obwolutą. Etykieta  typowa dla produktów firmy – ograniczona kolorystycznie, ale czytelna i łatwo rozpoznawalna.
Wygląd Kolor koralowy  z widocznym kawałkami czerwonej papryki.
Konsystencja i tekstura Miękka, wilgotna i kremowa. Niejednolita. Podchodzi wodą.
Zapach Wyczuwalna papryka. Zbliżony do serka twarogowego z nieznacznie wyczuwalną nutą zbożową.
Smak Śmietankowy. Oddaje dobrze smak serka śmietankowego Lekko kwaśny – właściwie. Papryka mało wyczuwalna. Nieznacznie wyczuwalny smak tofu. Słony, mało wyrazisty i trochę mdlący. Szybko rozpuszcza się w ustach.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Dobra dla serków twarogowych termizowanych.

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Brak
Informacje (zastrzeżenia) producenta Bez glutenu, bez substancji konserwujących, bez cholesterolu, bez glutenu, bez GMO
Przechowywanie +2 do +8. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak

Przedział cenowy – Bardzo drogi

4,89 zł za opakowanie – 42,52 zł za kg.

Producent: LUNTER – ALFA BIO

Zakupiono: Delikatesy osiedlowe

Kod: 8586017255715

0.00
7.7

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.0/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

7.5/10

Smakowitość

8.0/10

Opakowanie

8.0/10

Skład

  • Napój sojowy (woda, nasiona soi)
  • Kwaśny napój sojowy (woda, nasiona soi, syrop glukozowy, zagęszczacz: pektyny, kultury bakterii, sól)
  • Tofu (woda, nasiona soi)
  • Olej rzepakowy
  • Olej z nasion lepiężnika
  • 10% marynowana papryka kapia (papryka, woda, ocet fermentowany alkoholowo, sól),
  • Suszone drożdże spożywcze
  • Sól
  • Skrobia
  • Stabilizator (guma ksantanowa).

Wartości odżywcze

  • Energia: 253 kcal
  • Tłuszcz: 25,0 g w tym kwasy nasycone: 6,0 g
  • Węglowodany: 3,0 g (w tym cukry 0,8 g)
  • Białko: 4,0 g
  • Sól: 1,0 g

Inne wegańskie produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *