Lisner. Pasta warzywna z cukinią, kolendrą i limonką

wegański blog lisner pasta

Nasza rekomendacja:
4.5 out of 6 stars (4,5 / 6)

Mijają już cztery miesiące od czasu, gdy opublikowaliśmy test pasty. Tak wiele dzieje się ostatnio na rynku, że popularne niegdyś na naszym blogu pasty i pasztety ustąpiły miejsca burgerom, pizzom, pierogom, wędlinom, vegenagurtom i wszelakim słodkościom 🙂 No ale jak moglibyśmy przejść obojętnie obok pasty wyprodukowanej przez znanego producenta śledzi pod wszelaką postacią 😉 No dobrze, Lisner produkuje też przetwory z innych ryb, ale większości konsumentom kojarzy się głównie ze śledziami. Od pewnego czasu produkuje również hummusy, ale wypuszczenie przez firmę Lisner na rynek szerokiej gamy past warzywnych jest dla nas kolejnym potwierdzeniem, że produkty roślinne zaczynają szturmem zdobywać serca konsumentów. Co nota bene bardzo nas cieszy 🙂

Spośród kilku past warzywnych firmy Lisner naszą uwagę przyciągnęła ta z cukinią, kolendrą i limonką. Powód jest oczywisty: wyróżnia się pośród wielu jej podobnych, jest inna. A właśnie takie produkty zwracają na siebie uwagę, tym bardziej, że wygląd opakowania jest bardzo przyjemny i budzi miłe skojarzenia.

A zawartość opakowania? To co zajdziemy wewnątrz jest bez wątpienia godne uwagi. Pasta koloru zielono – szarego z widocznymi kawałkami składników charakteryzuje się specyficznym warzywno – grzybowo – lubczykowym zapachem. Zapach warzyw to głównie cukinia i gotowane białe warzywa z wyczuwalną cebulą. Smak nas zaskoczył do tego stopnia, że musieliśmy spojrzeć na skład produktu, w którym nie ma mowy o… pieprzu. Być może kryje się on pod tajemniczym “przyprawy”? Zapewne wśród przypraw jest także lubczyk i być może kozieradka. Dlaczego? Otóż smak jest tak wyrazisty, że można mieć wrażenie, iż w skaldzie znalazł sie glutaminian sodu. Smak jest specyficzny, złożony i silny. Warzywny z wyczuwalną pieczoną cukinią i gotowaną ciecierzycą, a chwilami można wyczuć smak kolendry. Całość może budzić skojarzania z dobrze przyprawionym kremem warzywnym w formie chłodnika z dodatkiem czarnego pieprzu 😉

Podsumowując. Pasta warzywna z cukinią, kolendrą i limonką firmy Lisner to produkt ciekawy, zdecydowanie urozmaicający menu, i który trudno porównać do innych testowanych przez nas past. Jedynie cena, w porównaniu choćby do znakomitych w składzie past BIO marki Vega Up, wydaje się być zawyżona. Jeżeli uda Wam się kupić tę pastę (a wiemy, że można) w cenie 3,99 zł to nie wahajcie się – warto 🙂

Agnieszka i Arek
wegański blog vegetest.pl

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny Opis
Opakowanie/etykieta Opakowanie szklane. Przyjemne dla oka, estetyczne. Ciekawa i urozmaicona kolorystyka. Etykieta czytelna.
Wygląd ogólny Kolor zielono – szary, mimo to zachęcający do spożycia.
Konsystencja i tekstura Lekko ciągnąca i klejąca. Łatwo się rozsmarowuje. Wilgotna. Widoczne drobne kawałki składników z wyczuwalnymi kawałkami osłonek ciecierzycy.
Zapach Warzywno – grzybowo – lubczykowy. Wyczuwalna cukinia i pietruszka oraz delikatnie cebula.
Smak Specyficzny, złożony i silny, umami. Pieprzny, drapiący w gardło. Warzywny z wyczuwalną pieczoną cukinią i gotowaną ciecierzycą. Chwilami można wyczuć smak kolendry.
Alternatywa dla produktów niewegańskich Brak

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów Brak
Zawartość substancji zagęszczających Brak
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. Seler.
Informacje (zastrzeżenia) producenta Może zawierać: ryby, pszenicę, nasiona sezamu.
Przechowywanie Od 0°C do +6°C.
Odpowiedni w diecie bezglutenowej Tak. Z wyjątkiem zastrzeżeń producenta.

Przedział cenowy – Drogi
4,69 zł za opakowanie – 42,63 zł za kg.

Producent: Lisner Sp. z o.o. Sp. K.
Zakupiono: Rossmann

Lisner. Pasta warzywna z cukinią, kolendrą i limonką

4,69 zł – 110 g
7.9

Skład

6.5/10

Wrażenia konsumpcyjne

9.5/10

Wartości odżywcze

6.5/10

Opłacalność

8.5/10

Smakowitość

8.5/10

Skład

  • Cukinia pieczona 31%
  • Ciecierzyca gotowana 27%
  • Olej rzepakowy
  • Pietruszka gotowana 8,5%, pasternak gotowany 6,5%, seler gotowany 6%, natka pietruszki
  • Czosnek, sól, błonnik pszenny (bezglutenowy)
  • Cukier
  • skrobia ziemniaczana, maltodekstryna, ekstrakt drożdżowy
  • Sok z limonki 0,55%
  • Przyprawy, kolendra 0,25%
  • Regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

Wartości odżywcze

  • Energia: 155 kcal
  • Tłuszcz 11,7 g (kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g)
  • Węglowodany: 7,2 g (cukry 2,0 g)
  • Białko: 2,8 g
  • Sól 1,5 g

Inne wegańskie produkty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *