Z gruntu dobre. Pasztet z soczewicy z żurawiną

Nasza rekomendacja:
5 out of 6 stars (5 / 6)

Z gruntu dobre. Pasztet z soczewicy z żurawiną to produkt firmy…mięsnej. Co się dzieje? Zakład przetwórstwa mięsnego o takiej renomie jak Sokołów S.A. zabiera się za produkcję produktów dla wegan?! I najlepsze jest to, że wychodzi jej to znakomicie. Przynajmniej w odniesieniu do testowanego pasztetu z soczewicy z żurawiną. Pasztet ma bardzo dobry skład.  Wartości odżywcze są na bardzo dobrym poziomie. Cena rewelacyjna, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, że można go nabyć nawet za 5 zł (ja kupiłem 5,35 zł).

Testowany pasztet soczewicy z żurawiną przypomina mi trochę Pasztet z orzechów nerkowca. Łączy ja mianowicie specyficzny słodki smak. Osobiście nie przepadam za tego rodzaju smakami, ale wiem, że jest wiele osób, które go uwielbiają (mam taką w domu 😉

Mam jednak jedną ważna uwagę. Niewiele brakowało, a wynik tego testu były diametralnie inny. Otóż zaraz po otwarciu i dokonaniu wstępnej oceny organoleptycznej o mało nie zrezygnowałem z dalszego testowania. Jednakże nauczony doświadczeniem pozwoliłem pasztetowi trochę „pooddychać” tak jak to się czasami robi w przypadku testowania wina.  Po kilku minutach wróciłem do testów i…Zjadłem 70% zwartości opakowania 🙂 Dokładny opis znajduje się w tabeli Ocena organoleptyczna, w wierszach: zapach i smak.

Po drugim podejściu okazało sie, że to jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy (biorąc pod uwagę cenę) z produktów jakie testowałem. Dlatego rekomenduję, aby po zakupie pasztetu “Z gruntu dobre. Pasztet z soczewicy z żurawiną”,  przed spożyciem wyjąć pasztet z opakowania (folii) i dać mu kilka minut “pooddychać”.  

Brawa dla firmy Sokołów S.A.Weganie i osoby ograniczające produkty mięsne w swojej diecie potrzebują więcej takich produktów. Gdyby jeszcze można było zastąpić w składzie sos sojowy (może wyciąg z lubczyku?), albo użyć sosu bezglutenowego, pasztet mogłyby także spożywać osoby na diecie bezglutenowej. 

Należy szczególnie docenić fakt, że producentem jest zakład przetwórstwa mięsnego. Dlatego daję najwyższą rekomendację. 

 

Ocena organoleptyczna

Przedmiot oceny

Opis

Opakowanie

Opakowanie foliowe. Grafika etykiety estetyczna. Przyjemna kolorystyka. Do otwarcie wymagane narzędzia (nożyczki, nóż).

Wygląd ogólny

Po otwarciu powierzchnia popękana i nierówna. Lekko połyskliwa. Na wierzchu kawałki suszonej żurawiny. Kolor jasnej sepii z lekko brązowy na powierzchni. Po przekrojeniu widoczne kawałki składników, głównie żurawiny.

Konsystencja i tekstura

Delikatnie wilgotny. Zwarty, ale pod naciskiem palca pęka, łamie się i rozdziela. Stosunkowo łatwo się rozsmarowuje. W ustach podczas gryzienia lekko kaszkowata. Powoli rozpuszcza się. Po pogryzieniu, pozostają w ustach kawałki osłonek soczewicy.

Zapach

Dwukrotna próba:

  1. Zaraz po otwarciu. Zapach nieprzyjemny, skwaśniały i nieświeży., Może wskazywać na wadę produktu.
  2. Kilka minut od otwarcia. Zapach pasztetu i ciasta drożdżowego z owocami. Można wyczuć zapach soczewicy, żurawiny i cebuli i karmelu.

Smak

Dwukrotna próba:

  1. Zaraz po otwarciu. Słodki, kwaskowaty z wyczuwalnym smakiem przetworzonej cebuli.
  2. Po kilku minutach od otwarcia. Wyraźnie słodki. Wyczuwalny smak soczewicy, cebuli i żurawin.

Alternatywa dla produktów niewegańskich

Tak. Dla pasztetów z żurawiną. 

 

Informacje dodatkowe

Obecność konserwantów

Brak

Zawartość substancji zagęszczających

Brak

Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych.

Sos sojowy, pszenica zawarta w sosie sojowym.

Informacje (zastrzeżenia) producenta

Źródło błonnika. 100% naturalnym składników.

Przechowywanie

+1 do +6. Zachowuje jakość przez 48 h po otwarciu.

Odpowiedni w diecie bezglutenowej

Nie

Przedział cenowy – Średni

5,35 zł za opakowanie – 26,75 za kg.

Producent: Sokołów S.A.

Zakupiono: Delikatesy osiedlowe

Z gruntu dobre. Pasztet z soczewicy z żurawiną

5,35 zł – 200 g
7.8

Skład

8.0/10

Wrażenia konsumpcyjne

8.5/10

Wartości odżywcze

7.5/10

Opłacalność

8.0/10

Smakowitość

7.0/10

Skład

  • Soczewica: 21%
  • Woda
  • Olej rzepakowy
  • Kasza jaglana
  • Cebula suszona
  • Żurawina: 6,2% (żurawina: 3,7%, cukier, olej słonecznikowy)
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Przyprawy naturalne

Wartości odżywcze

  • Energia: 274 kcal
  • Tłuszcz 14,5 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g)
  • Węglowodany 26,8g (cukry 8,2 g)
  • Białko 6,0 g
  • Błonnik 6,0 g
  • Sól 1,1 g

Inne wegańskie produkty

9 komentarzy

  1. W pełni zgadzam się z Twoją recenzją! Pasztet z żurawiną (pasta z cieciorki i pasztet warzywny z tej serii) jest genialny smakowo, pod względem wartości odżywczych i składu!

    Swoją drogą świetna strona 😉 będę zaglądać.

  2. @Sokołów , za ten pasztet łapcie plusa. Nie popieram Waszej działalności, jednak ten produkt jest etyczny i dobry

    1. Dziękujemy za plusa 😉
      Zachęcamy do zapoznania się z zakładkami “O blogu” i “Artykuły”. Tam sporo wyjaśniamy jaka jest idea “Naszej działalności” i naszego bloga!
      “Celem bloga jest przekazanie Wam, drodzy czytelnicy, możliwie najbardziej obiektywnej informacji o produktach wege, poprzez ich dokładny opis i ocenę organoleptyczną.
      Nie jest celem blogu przekonywanie ani namawianie nie-wegan do wyłączenia ze swojego jadłospisu produktów mięsnych oraz tych pochodzenia zwierzęcego. Nie podejmujemy w nim dyskusji o wyższości danego sposobu odżywiania na innym.”

  3. Każdy wyrób pakowany w atmosferze ochronnej/modyfikowanej będzie wydzielał nieprzyjemny zapach zaraz po otwarciu opakowania, to kwestia obecności mieszanki gazów chroniących produkt przed zepsuciem.

  4. Nie zgadzam się, że pasztety warzywne to docelowo produkty dla wegan, jeżeli jedynie bardzo mała część z nich ma za zadanie przypominać smak mięsa. Są to produkty dla wszystkich jako smarowidło na kanapkę 🙂 Niemniej będąc osobą która (jedynie) mocno ogranicza spożywanie mięsa, coraz więcej roślinnych alternatyw bardzo mi się podoba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *