Nasza rekomendacja:
(5 / 6)
Z gruntu dobre. Pasztet z soczewicy z żurawiną to produkt firmy…mięsnej. Co się dzieje? Zakład przetwórstwa mięsnego o takiej renomie jak Sokołów S.A. zabiera się za produkcję produktów dla wegan?! I najlepsze jest to, że wychodzi jej to znakomicie. Przynajmniej w odniesieniu do testowanego pasztetu z soczewicy z żurawiną. Pasztet ma bardzo dobry skład. Wartości odżywcze są na bardzo dobrym poziomie. Cena rewelacyjna, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, że można go nabyć nawet za 5 zł (ja kupiłem 5,35 zł).
Testowany pasztet soczewicy z żurawiną przypomina mi trochę Pasztet z orzechów nerkowca. Łączy ja mianowicie specyficzny słodki smak. Osobiście nie przepadam za tego rodzaju smakami, ale wiem, że jest wiele osób, które go uwielbiają (mam taką w domu 😉
Mam jednak jedną ważna uwagę. Niewiele brakowało, a wynik tego testu były diametralnie inny. Otóż zaraz po otwarciu i dokonaniu wstępnej oceny organoleptycznej o mało nie zrezygnowałem z dalszego testowania. Jednakże nauczony doświadczeniem pozwoliłem pasztetowi trochę „pooddychać” tak jak to się czasami robi w przypadku testowania wina. Po kilku minutach wróciłem do testów i…Zjadłem 70% zwartości opakowania 🙂 Dokładny opis znajduje się w tabeli Ocena organoleptyczna, w wierszach: zapach i smak.
Po drugim podejściu okazało sie, że to jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy (biorąc pod uwagę cenę) z produktów jakie testowałem. Dlatego rekomenduję, aby po zakupie pasztetu “Z gruntu dobre. Pasztet z soczewicy z żurawiną”, przed spożyciem wyjąć pasztet z opakowania (folii) i dać mu kilka minut “pooddychać”.
Brawa dla firmy Sokołów S.A.Weganie i osoby ograniczające produkty mięsne w swojej diecie potrzebują więcej takich produktów. Gdyby jeszcze można było zastąpić w składzie sos sojowy (może wyciąg z lubczyku?), albo użyć sosu bezglutenowego, pasztet mogłyby także spożywać osoby na diecie bezglutenowej.
Należy szczególnie docenić fakt, że producentem jest zakład przetwórstwa mięsnego. Dlatego daję najwyższą rekomendację.
Ocena organoleptyczna
Przedmiot oceny |
Opis |
Opakowanie |
Opakowanie foliowe. Grafika etykiety estetyczna. Przyjemna kolorystyka. Do otwarcie wymagane narzędzia (nożyczki, nóż). |
Wygląd ogólny |
Po otwarciu powierzchnia popękana i nierówna. Lekko połyskliwa. Na wierzchu kawałki suszonej żurawiny. Kolor jasnej sepii z lekko brązowy na powierzchni. Po przekrojeniu widoczne kawałki składników, głównie żurawiny. |
Konsystencja i tekstura |
Delikatnie wilgotny. Zwarty, ale pod naciskiem palca pęka, łamie się i rozdziela. Stosunkowo łatwo się rozsmarowuje. W ustach podczas gryzienia lekko kaszkowata. Powoli rozpuszcza się. Po pogryzieniu, pozostają w ustach kawałki osłonek soczewicy. |
Zapach |
Dwukrotna próba:
|
Smak |
Dwukrotna próba:
|
Alternatywa dla produktów niewegańskich |
Tak. Dla pasztetów z żurawiną. |
Informacje dodatkowe
Obecność konserwantów |
Brak |
Zawartość substancji zagęszczających |
Brak |
Obecność substancji, które mogą wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych. |
Sos sojowy, pszenica zawarta w sosie sojowym. |
Informacje (zastrzeżenia) producenta |
Źródło błonnika. 100% naturalnym składników. |
Przechowywanie |
+1 do +6. Zachowuje jakość przez 48 h po otwarciu. |
Odpowiedni w diecie bezglutenowej |
Nie |
Przedział cenowy – Średni
5,35 zł za opakowanie – 26,75 za kg.
Producent: Sokołów S.A.
Zakupiono: Delikatesy osiedlowe
Z gruntu dobre. Pasztet z soczewicy z żurawiną
5,35 zł – 200 gSkład
- Soczewica: 21%
- Woda
- Olej rzepakowy
- Kasza jaglana
- Cebula suszona
- Żurawina: 6,2% (żurawina: 3,7%, cukier, olej słonecznikowy)
- Sos sojowy
- Sól
- Przyprawy naturalne
Wartości odżywcze
- Energia: 274 kcal
- Tłuszcz 14,5 g (kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g)
- Węglowodany 26,8g (cukry 8,2 g)
- Białko 6,0 g
- Błonnik 6,0 g
- Sól 1,1 g
9 komentarzy
W pełni zgadzam się z Twoją recenzją! Pasztet z żurawiną (pasta z cieciorki i pasztet warzywny z tej serii) jest genialny smakowo, pod względem wartości odżywczych i składu!
Swoją drogą świetna strona 😉 będę zaglądać.
Dziękuję ? Cieszę się, że blog podoba się ?
Niedługo kolejne testy produktów z Sokołowa
@Sokołów , za ten pasztet łapcie plusa. Nie popieram Waszej działalności, jednak ten produkt jest etyczny i dobry
Dziękujemy za plusa 😉
Zachęcamy do zapoznania się z zakładkami “O blogu” i “Artykuły”. Tam sporo wyjaśniamy jaka jest idea “Naszej działalności” i naszego bloga!
“Celem bloga jest przekazanie Wam, drodzy czytelnicy, możliwie najbardziej obiektywnej informacji o produktach wege, poprzez ich dokładny opis i ocenę organoleptyczną.
Nie jest celem blogu przekonywanie ani namawianie nie-wegan do wyłączenia ze swojego jadłospisu produktów mięsnych oraz tych pochodzenia zwierzęcego. Nie podejmujemy w nim dyskusji o wyższości danego sposobu odżywiania na innym.”
Etyka w pasztecie? Hello! 😉
Każdy wyrób pakowany w atmosferze ochronnej/modyfikowanej będzie wydzielał nieprzyjemny zapach zaraz po otwarciu opakowania, to kwestia obecności mieszanki gazów chroniących produkt przed zepsuciem.
Dziękujemy za cenną uwagę 🙂
Nie zgadzam się, że pasztety warzywne to docelowo produkty dla wegan, jeżeli jedynie bardzo mała część z nich ma za zadanie przypominać smak mięsa. Są to produkty dla wszystkich jako smarowidło na kanapkę 🙂 Niemniej będąc osobą która (jedynie) mocno ogranicza spożywanie mięsa, coraz więcej roślinnych alternatyw bardzo mi się podoba 🙂